Popławscy w Poświętnem (Podlasie)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Skibek_Tadek

Sympatyk

Re: Poświętne, Podlasie

Post autor: Skibek_Tadek »

WaldemarChorążewicz pisze:Witam.
Zapraszamy do udziału w indeksacji ksiąg metrykalnych parafii Poświętne na Podlasiu. Do 1808 roku parafia Poświętne założona w XV w. była kościołem filialnym parafii Suraż.
Materiał obejmuje lata 1826-1908 , wpisy w języku polskim oraz rosyjskim. Zgłoszenia: indeksacja(at)projektpodlasie.pl
https://www.google.com/maps/place/Po%C5 ... 22.8393868
Pozdrawiam
Waldemar
Witam
Rok 1879 ślub mojego dziadka Jurkowski Andrzej z Popławską Marianną par. Poświętne i żadnych więcej danych. Czy to znaczy, że nie ma śladu skąd pochodzą i imion ich rodziców też się nie dowiem? Może Pan jest w posiadaniu skanów aktów ślubu z tego roku. Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Tadek S.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Popławscy w Poświętnem(Podlasie)

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Proszę skontaktować się ze mną poprzez priva
Skibek_Tadek

Sympatyk

O księgach starszych par. Poświętne nic nie wiadomo? Moi przodkowie Popławscy osiedli we wsi Stokowisko. Dotarłem do śl. 1824 Mikołaja Popławskiego z Małgorzatą Łopieńską i tylko tyle. Bez aktu ślubu dalej nie ruszę. Może przybyli skąd indziej?
Czy jest jakaś nadzieja, że akta z tych lat gdzieś są? A może ktoś jest w posiadaniu ich.
Tadek S.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

O ksiegach starszych jest wcześniej w tym wątku. Ja tego ślubu z 1824 roku w swoich zdjęciach ksiąg nie umiem znaleźć. Nie znalazła go także osoba która zrobiła indeksy. Skąd taka informacja?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... _date=1824
Natomiast faktycznie w 1824 objawiają się w Stokowisku Poplawscy . Sławetnemu (czyli jakiemuś rzemieślnikowi) Mikołajowi Popławskiemu lat 47 i jego zonie Małgorzacie rodzi się córka Franciszka. Co było później? nie sprawdzałem to już nie na moje oczy z zaćma (mogę wysłać i inne - kontakt na mój prywatny email Pan ma). Niemniej ten akt w połączeniu z ogólną wiedza pozwala na sformułowanie koncepcji kwerendy..
Mikołaj Popławski jest w parafii Poświętne człowiekiem z zewnątrz . We wspomnianych w tym wątku spisach parafialnych nie ma Popławskich. Wieś Stokowisko to wieś chłopska jest także dwór i folwark dobry punkt na osiedlenie jakiegoś rzemieślnika Nazwisko żony Łopieńska tez nie wskazuje na Poświętne. Gdyby to była Łapińska to od nadmiaru kandydatek byłby zawrót głowy. Nazwisko Łopieński sugeruje parafię Piekuty (jej historia formalnie zaczyna sie od 1807, wcześniej była filia Domanowa) Ale parafii do przeszukania może być więcej. Poplawscy to przede wszystkim parafie koło Bielska Podlaskiego. Niestety na Podlasiu to nazwisko bardzo popularne i może przyjdzie szukać i gdzie indziej
Skibek_Tadek

Sympatyk

Tak, zauważyłem. Bardzo dużo występuje Popławskich i dość rozległe tereny. Może spróbuję od Łopieńskich.
Dziękuję za informacje.
Tadek S.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Informacyjnie może przydać się i komuś poza Panem
Wedle sumariusza parafii w Piekutach (zachował się taki) ślub Mikołaja Popławskiego i Małgorzaty Łopieńskiej był 27 kutego 1821 . Zatem tam się ona urodziła. Jej chrzest mógł być albo w piekutowskiej filii parafii domanowskiej (tej ksiąg nie ma ) albo w Domanowie ( tej księgi są). Gorzej z Popławskimi. W Piekutach raczej mało prawdopodobne. Przeszukiwania zacząłbym od parafii brańskiej (Popławy). następnie Pietkowo a potem -oby nie- kolejne sąsiednie. Jabłoń Kościelną można wykluczyć .
krzysztof_lubieński

Sympatyk

Post autor: krzysztof_lubieński »

Osoby o tym nazwisku znajdzie Pan w wyszukiwarce po zalogowaniu się w Projektpodlasie.pl
Np. w parafii Winna Poświętna od połowy XVII w.
Z pozdrowieniem - Krzysztof
Krzysztof Lubieński
Skibek_Tadek

Sympatyk

Dziękuję za wskazówki. Przejrzę tę parafię. Może być trafna podpowiedź.
Pozdrawiam
Tadek S.
Awatar użytkownika
Sierzputowski_Jan

Sympatyk

Post autor: Sierzputowski_Jan »

Pozdrawiam Jan
Proszę o kontakt osoby znające lub mające w drzewie osoby o nazwisku Sierzputowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”