Łazów gm. Sterdyń
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Skibek_Tadek

Łazów gm. Sterdyń
Gdzie szukać ksiąg metrykalnych z lat 1880-1920? Parafia Sterdyń nie zawiera dokumentów mieszkańców z Łazów.
-
Jaro_Chudzik

Re: Łazów gm. Sterdyń
Nazwa wsi to Łazów. Metrykaliów mieszkańców Łazowa z XIX w. szukaj w księgach parafii Zembrów.Skibek_Tadek pisze:Gdzie szukać ksiąg metrykalnych z lat 1880-1920? Parafia Sterdyń nie zawiera dokumentów mieszkańców z Łazów.
-
Skibek_Tadek

DziękujęJaro_Chudzik pisze:Nazwa wsi to Łazów. Metrykaliów mieszkańców Łazowa z XIX w. szukaj w księgach parafii Zembrów.Skibek_Tadek pisze:Gdzie szukać ksiąg metrykalnych z lat 1880-1920? Parafia Sterdyń nie zawiera dokumentów mieszkańców z Łazów.
-
jamiolkowski_jerzy

- Otrzymał podziękowania: 1 time
To genealogicznie trudne tereny. Czy jest pewność , że przodkowie byli wyznania rzymsko katolickiego? Zważywszy że Łazów był miejscowością zamieszkiwaną głównie przez unitów (parafia w Seroczynie a filia w Łazówku) wielce prawdopodobne że przodkowie mogli być tego wyznania. I w tej sytuacji po kasacie kościoła greko katolickiego w 1875 zostali zmuszeni do przejścia na prawosławie. Natomiast gdyby byli katolikami to istotnie najsensowniej wygląda Zembrów, warto także rozważyć kościół w Jabłonnie Lackiej (odległość porównywalna)
-
Skibek_Tadek

Bardzo dziękuję za pomoc i wskazanie Zembrowa. Cały czas szukałem w Sterdynie i Seroczynie. Chyba bym nie wpadł na pomysł szukać w Zembrowie i to w podlaskim województwie. Znalazłem akta chrztu osób, których szukałem.jamiolkowski_jerzy pisze:To genealogicznie trudne tereny. Czy jest pewność , że przodkowie byli wyznania rzymsko katolickiego? Zważywszy że Łazów był miejscowością zamieszkiwaną głównie przez unitów (parafia w Seroczynie a filia w Łazówku) wielce prawdopodobne że przodkowie mogli być tego wyznania. I w tej sytuacji po kasacie kościoła greko katolickiego w 1875 zostali zmuszeni do przejścia na prawosławie. Natomiast gdyby byli katolikami to istotnie najsensowniej wygląda Zembrów, warto także rozważyć kościół w Jabłonnie Lackiej (odległość porównywalna)
Jeszcze raz serdeczne dziękuję.
Bo trzeba było poszukać mapy parafii, akurat dla tego rejonu jest:Skibek_Tadek pisze:Cały czas szukałem w Sterdynie i Seroczynie. Chyba bym nie wpadł na pomysł szukać w Zembrowie
https://drive.google.com/file/d/0BxlOhk ... hzSm8/view
Pozdrawiam,
Robert
Robert
-
Skibek_Tadek

Na taką mapę nie trafiłem. Natomiast Łazów (4) w Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego. T. V: Kutowa Wola – Malczyce. Warszawa 1884 należy do parafii Sterdyń stąd moje zainteresowanie się tą parafią.Robert1 pisze:Bo trzeba było poszukać mapy parafii, akurat dla tego rejonu jest:Skibek_Tadek pisze:Cały czas szukałem w Sterdynie i Seroczynie. Chyba bym nie wpadł na pomysł szukać w Zembrowie
https://drive.google.com/file/d/0BxlOhk ... hzSm8/view
Dziękuję za mapę. Bardzo przydatna w dalszych poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Tadek S.