Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
W bazie naturalizacji brak tej osoby.Dzięgielewski pisze:Dzień dobry. Poszukuję informacji o Dionizy (Dyonizy) Dzięgielewski ur 02-04-1889 Ciemniewo Polska. W okresie międzywojennym przybył do Francji z USA i osiadł w Roubaix okręg Lille. Tam ożenił się powtórnie i miał 1 syna ( 3 dzieci z 1 małżeństwa). Zmarł około 1973 r w Roubaix lub w pobliżu. To wszystko co wiem o bracie mojego dziadka. Proszę jeśli to możliwe o dokładniejsze informacje.
Pozdrawiam
Kazimierz
W Roubaix faktycznie rodzą się dzieci o tym nazwisku.
Adres merostwa:
Hôtel de Ville
17 Grand Place
59066 Roubaix
Francja
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Faktycznie, Francuzi mówią, ze baza nie zawiera wszystkich osób, nawet tych urodzonych we Francji.lukas_07 pisze:
Baza zgonów po 1970r. nie obejmuje wszystkich zmarłych wtedy osób. Mam kilka osób z rodziny, które zmarły w latach 80-tych w różnych miejscowościach we Francji (mam ich akty zgonów) a nie figurują w tej bazie. Moje przypuszczenie jest takie, że być może osoby nie posiadały obywatelstwa francuskiego i z tego to wynika. W przypadku osób, które zmarły po 1990 roku, udało mi się odnaleźć w bazie wszystkie poszukiwane przeze mnie osoby.
Pozdrawiam
Łukasz
Są braki, ale baza zawiera około 25 milionów pozycji, wiec przy takiej ilości wszystko może się zdarzyć...
-
Dzięgielewski
Dziękuję za informacje. Obywatelstwa francuskiego raczej nie przyjął. Na pewno w latach 60-tych jego brat a mój dziadek otrzymywał listy stemplowane przez pocztę Roubaix. Pamiętam znaczki z kogutem. Do Francji wyemigrował z dwoma synami, a córka została w Polsce ( w tym czasie jego żona już nie żyła). We Francji powtórnie się ożenił i mieli syna Stanisława. Imion synów z Polski nie znam.elgra pisze:W bazie naturalizacji brak tej osoby.Dzięgielewski pisze:Dzień dobry. Poszukuję informacji o Dionizy (Dyonizy) Dzięgielewski ur 02-04-1889 Ciemniewo Polska. W okresie międzywojennym przybył do Francji z USA i osiadł w Roubaix okręg Lille. Tam ożenił się powtórnie i miał 1 syna ( 3 dzieci z 1 małżeństwa). Zmarł około 1973 r w Roubaix lub w pobliżu. To wszystko co wiem o bracie mojego dziadka. Proszę jeśli to możliwe o dokładniejsze informacje.
Pozdrawiam
Kazimierz
W Roubaix faktycznie rodzą się dzieci o tym nazwisku.
Adres merostwa:
Hôtel de Ville
17 Grand Place
59066 Roubaix
Francja
Pozdrawiam.
-
matusik_lukasz
krewny zmarły we Francji
Witam
proszę Was o pomoc.
Mój pra-dziadek ( Mikołaj Matusik ) zmarł we Francji ( ur 06-12-1899 w Polsce, zmarł we Francji : 04-10-1960 ). Został pochowany prawdopodobnie w miescie : Saint-dizier ).
szukam infomacji / potwierdzenia, że rzeczywiscie jest tam jego grób ( pisałem maile do urzędu miasta oraz 1 czy dwóch kościołów w saint-dizier - ale bez odpowiedzi ).
szukam tez informacji i jego potomkach.
bede wdzieczny za jakąkolwiek wskazówke
pozdrawiam
Łukasz Matusik
proszę Was o pomoc.
Mój pra-dziadek ( Mikołaj Matusik ) zmarł we Francji ( ur 06-12-1899 w Polsce, zmarł we Francji : 04-10-1960 ). Został pochowany prawdopodobnie w miescie : Saint-dizier ).
szukam infomacji / potwierdzenia, że rzeczywiscie jest tam jego grób ( pisałem maile do urzędu miasta oraz 1 czy dwóch kościołów w saint-dizier - ale bez odpowiedzi ).
szukam tez informacji i jego potomkach.
bede wdzieczny za jakąkolwiek wskazówke
pozdrawiam
Łukasz Matusik
-
matusik_lukasz
Skąd pochodzą informacje dotyczące dokładnej daty i miejsca zgonu?
Rozumiem, ze pisałeś (po francusku) do merostwa z prośbą o akt zgonu?
A może zmarł np. w szpitalu w jakiejś sąsiedniej miejscowości?
Rozumiem, ze pisałeś (po francusku) do merostwa z prośbą o akt zgonu?
A może zmarł np. w szpitalu w jakiejś sąsiedniej miejscowości?
-
matusik_lukasz
-
włodzimiest

metryki z Nancy
Witam,
mam pytanie o dostępność do metryk w necie, z Francji. Szukam aktu chrztu pra...babki Catherine de Charmoy, urodzonej ok. 1773 w Nancy. Nie znam imion rodziców, domo matki; małżonek jej to Beniamin Knothe.
pozdrawiam,
Włodek
mam pytanie o dostępność do metryk w necie, z Francji. Szukam aktu chrztu pra...babki Catherine de Charmoy, urodzonej ok. 1773 w Nancy. Nie znam imion rodziców, domo matki; małżonek jej to Beniamin Knothe.
pozdrawiam,
Włodek
metryki z Nancy
http://archivesenligne.archives.cg54.fr ... resultats/?
Wlodku,
Sprawdz tutaj.
Pozdrawiam serdecznie,
Bozenna
Wlodku,
Sprawdz tutaj.
Pozdrawiam serdecznie,
Bozenna
-
włodzimiest

metryki z Nancy
Bożenno,
dziękuję za link, jest co robić
serdeczności,
Włodek
dziękuję za link, jest co robić
serdeczności,
Włodek
metryki z Nancy
Oj ! Tak Wlodku, rok 1773 to jest okres przed Rewolucja, czyli ksiegi parafialne wyznaniowe.
W tej okolicy bylo duzo protestantow. Zwroc uwage na wyznanie.
W razie czego sluze pomoca przy tlumaczeniu.
Serdecznosci,
Bozenna
W tej okolicy bylo duzo protestantow. Zwroc uwage na wyznanie.
W razie czego sluze pomoca przy tlumaczeniu.
Serdecznosci,
Bozenna
-
włodzimiest

metryki z Nancy
Niektóre księgi mają spisy roczne, większość nie... Rewolucja... Katarzyna znalazła się później (z wieloma innymi emigrantami francuskimi) na Podolu...
Katarzyna deklarowała wyznanie rz-kat., co zapisywano w aktach chrztów dzieci, bo mąż ewangelik...
dzięki Bożenno,
włodek
Katarzyna deklarowała wyznanie rz-kat., co zapisywano w aktach chrztów dzieci, bo mąż ewangelik...
dzięki Bożenno,
włodek
metryki z Nancy
Wlodku,
Ukraina, Ewelina Hanska, doktor Knothe i jego brat tez lekarz - pamietam Balzaka.
Kiedy to bylo? Prawie 15 lat temu?
Serdecznosci,
Bozenna
Ukraina, Ewelina Hanska, doktor Knothe i jego brat tez lekarz - pamietam Balzaka.
Kiedy to bylo? Prawie 15 lat temu?
Serdecznosci,
Bozenna
-
włodzimiest

Bożenno,
pamiętasz ciągle? tak było
poszukiwałaś mi listów Balzaka pisanych z Wierzchowni do siostry Laure Surville. Myślę, że 15-lecie tamtych rozmów, z powodzeniem możemy świętować... szybko ten czas płynie...
Catherine Knothe z domu de Charmoy, której metrykę chrztu mam cichą nadzieję znaleźć, to matka i babka lekarzy "od Balzaka" - mimo upływu lat wracają stare tematy, nie załatwione sprawy... ciągle jest co robić w tej naszej genealogii
serdeczności
Włodek
pamiętasz ciągle? tak było
Catherine Knothe z domu de Charmoy, której metrykę chrztu mam cichą nadzieję znaleźć, to matka i babka lekarzy "od Balzaka" - mimo upływu lat wracają stare tematy, nie załatwione sprawy... ciągle jest co robić w tej naszej genealogii
serdeczności
Włodek