Szepet - szukam człowieka, który uratował mojego Tatę

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
sauk_irena

Sympatyk

Szepet - szukam człowieka, który uratował mojego Tatę

Post autor: sauk_irena »

T: "szukam człowieka, który uratował mojego Tatę"

Kłaniam się!
Poszukuję przyjaciela mojego śp.Taty, który uratował go od wywózki do Katynia. Przyjaciel ten nazywał się Zygmunt Szelist (25 - 30 lat). W czasie wojny obronnej w 1939 r. walczył razem z moim Tatą we Lwowie, prawdopodobnie był podporucznikiem i prawdopodobnie pochodził z Wilna lub jego okolic. Kiedy po kapitulacji znaleźli sie z Tatą w transporcie rzekomo do Wilna namówił Tate do ucieczki z pociągu ponieważ trasa jaką jechali wydała mu sie podejrzana. W trakcie ucieczki panowie rozstali sie i nigdy więcej sie nie spotkali. Przez całe swoje życie Ojciec uważał pana Zygmunta za swojego wybawiciela. Transport jechał prawdopodobnie do Katynia lub Starobielska...
Irena Sauk
P.S.- 16.1.07 r. "Przekopałam" jeszcze raz pamiątki o Tacie i doszłam do wniosku, że nazwisko opisanego wyżej przyjaciela Taty mogło brzmieć SZEPET (imię bez zmian). I.Sauk
Ostatnio zmieniony pt 16 lis 2007, 22:27 przez sauk_irena, łącznie zmieniany 1 raz.
Greg-Wyrem

Sympatyk

szukam człowieka, który uratował mojego Tatę

Post autor: Greg-Wyrem »

Sprawdz w spisie nazwisk ( np. w spisach Kazimierza Rymuta wg. "Słownika Nazwisk Współcześnie w Polsce Używanych" http://www.herby.com.pl/ )czy taka osoba zyje w Polsce.
dutchman

Sympatyk

Post autor: dutchman »

Droga Pani Ireno,

Na Pani miejscu zadzwonil bym do dwojga ludzi o nazwisku Szepet. ktorzy mieszkaja w Nowej Rudzie. Spis prof. Rymuta pokazuje, ze nazwisko to wystepowalo tylko w dawnym wojewodztwie walbrzyskim. Moze Pani skorzystac z ksiazki telefonicznej w internecie:

http://www.ksiazka-telefoniczna.com/

Prosze wpisac tam miejscowosc Nowa Ruda i nazwisko Szepet.

Pozodzenia !
dutchman
Awatar użytkownika
sauk_irena

Sympatyk

Post autor: sauk_irena »

Serdeczne dzięki dutchmanowi! Napewno spróbuję, bo naprawde bardzo mi zależy na tej sprawie. I.Sauk
jacek_kowalski_84

Post autor: jacek_kowalski_84 »

Witam,
Troche późno odpisuje ale może moge Pani pomóc. Nazwisko panieńskie mojej babci brzmi Szepet, pochodzi orginalnie spod Wilna z miejscowości Oszmiana. Ostatnio zająłem się tworzeniem mojego drzewa genealogicznego i jest w nim Zygmunt Szepet urodzony w 1912 roku, brat ojca mojej babci. Na razie nie wiem nic na jego temat ale spróbuje podpytać babci.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”