Cmentarz Prawosławny na Woli w Warszawie - prośba o zdjęcie

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Cmentarz Prawosławny na Woli w Warszawie - prośba o zdjęcie

Post autor: tonffillka »

Dzień dobry,

byłabym wdzięczna gdyby ktoś z Państwa miał możliwość wykonania zdjęcia grobowca nr 1 w sek. 32, nr rzędu 5 - Czesław Lipianin, Maria Lipianin i Bazyli Żukowski.

Z góry dziękuję za pomoc
Małgosia
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

Cm Prawosławny na Woli w Warszawie - prośba o zdjęcie

Post autor: Luziński_Marcin »

Dzień dobry,

mieszkam nieopodal - mogę zrobić zdjęcie.

Pozdrawiam,

ML
Awatar użytkownika
tonffillka

Sympatyk
Adept

Post autor: tonffillka »

Dziękuję. Przesłałam już wiadomość prywatną. Pozdrawiam Małgosia
Marzena_Chachaj

Sympatyk

Post autor: Marzena_Chachaj »

Dzień dobry,
Mam pytanie czy ktoś wie w której sekcji Cmentarza Prawosławnego na Woli sa pochowani zmarli w szpitalach? Mój pradziadek Paweł Pachwicewicz przyjechał do Warszawy z Podlasia na leczenie ale niestety w 1911 roku umarł w Szpitalu Dzieciatka Jezus i w/g aktu zgonu z przyszpitalnej cerkwi został pochowany na cmentarzu na Woli. Wiem, że rejestr cmentarny został wywieziony do Rosji i tam zaginał.
Czy ktoś może wie czy szpitalna sekcja ma nagrobki? Nie wiem czy mam szansę na znalezienie miejsca pochówku mojego pradziadka i będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie gdzie szukać. Wysłałam maila do administracji cmentarza ale nie dostałam żadnej odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Marzena
andrzej_baran

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: andrzej_baran »

Cytat ze strony:
Dopiero w ro­ku 1932 rozpoczęto prace przy wznoszeniu zaprojektowanego przez inżyniera Anatola Kowalenko betonowo-żeliwnego ogrodzenia. W celu zebrania wśród ludności prawosławnej Warsza­wy potrzebnych na jego budowę funduszy utworzono specjal­ny komitet, któremu przewodniczył proboszcz wolskiej para­fii ks. J. Kowalenko. Z pomocą przyszło także Ministerstwo Wyznań religijnych i Oświecenia Publicznego, asygnując począt­kowo dwa tysiące zł. Wtedy też uporządkowano cały teren cmentarny. W roku 1932 Magistrat miasta Warszawy udzielił zgody władzom wolskiej parafii prawosławnej na ekshumację zwłok z grobów, które w wyniku powrotu byłej cerkwi Matki Boskiej Włodzimierskiej (czyli znów kościoła św. Wawrzyńca) i przy­ległego doń terenu pod zarząd administracyjny kościoła rzymsko-katolickiego, znalazły się poza obrębem cmentarza prawosławnego.

Zdecydowano wówczas o przeniesieniu do części wschodniej i środkowej cmentarza jedynie pięćdziesię­ciu grobów wybitnych zmarłych, m.in. prezydenta Warszawy Sokratesa Starynkiewicza, znanego historyka wojskowości gen. Aleksandra K. Puzyrewskiego, pisarza P. K. Szczebalskiego, profesora Uniwersytetu Warszawskiego Aleksandra Błoka, czy Sergieja Muchanowa, męża Marii Kalergis i prezesa dyrekcji warszawskich Teatrów Rządowych. Powyższa akcja zburzyła chronologiczny porządek układu grobów. Dziś po­mniki te, nienaturalnie stłoczone, pozostają w obrębie dwu­dziestowiecznych, zupełnie odrębnych stylowo nagrobków. Pozostałe w obrębie katolickiej już części cmentarza grobowce prawosławne uległy zniszczeniu wraz z niwelacją terenu.
Także nie wiem, czy są szanse na znalezienie grobu.
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Marzena_Chachaj

Sympatyk

Bardzo dziekuję za odpowiedź. Chyba jednak nie ma szans na odnalezienie dokładnego miejsca. Cieszę się że chociaż dogrzebałam się do aktu zgonu bo czasem nawet to nie jest możliwe.
Pozdrawiam serdecznie,
Marzena
andrzej_baran

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: andrzej_baran »

Przy okazji w nawiązaniu do wcześniejszego pytania. W części 4 były chowane osoby ze szpitala albo przytułku jak go określają publikacje. Części 1-3 były zarezerwowane głównie dla wojskowych i zamożniejszych obywateli.
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Marzena_Chachaj

Sympatyk

Dziekuję bardzo :)
Marzena
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Inwentaryzacja trwa - siłami Stołecznego Konserwatora Zabytków. A rezultaty w miarę na bieżące są udostępniane w serwisie
https://mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1/ma ... unikat=off
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MałgorzataT

Sympatyk

prośba o zdjęcie

Post autor: MałgorzataT »

Dzień dobry

Proszę o pomoc , czy ktoś może zrobić zdjęcia grobu na cmentarzu Prawosławnym na Woli, będę bardzo wdzięczna.

Kwatera 83

Rząd 7

Miejsce 28

Zygmunt Mirosław Luciński , Krystyna Lucińska
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

prośba o zdjęcie

Post autor: Rafael »

Będzie ktoś w tym tygodniu na tym cmentarzu?
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”