powracający z Sybiru w latach 1919-1923
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
powracający z Sybiru w latach 1919-1923
Czy ktoś wie, gdzie znajdę dokumenty powracających z Syberii w latach 1919-1923(?) synów i wnuków zesłańców? Do Warszawy powrócił wówczas mój ojciec Antoniusz (1902-1980), na pewno z matka Kamillą (z Cetnerskich 1867-1927) i bratem Janem III (1893-1940). Nie wiem natomiast czy jednocześnie powrócił dziadek - Jan Kwiatkowski II. Zależy mi głównie na odszukaniu jego dokumentów, bo bez znajomości imienia jego ojca nie jestem w stanie "odtworzyć" historii rodziny mojej rodziny Kwiatkowskich. Powracali z Irkucka, bo to miejsce urodzenia ojca. A jeśli mój dziadek nie wrócił z nimi bo zmarł wcześniej - jak rozpocząć poszukiwania. Podobno w Irkucku pod koniec pobytu mieli pralnię(?)
Ostatnio zmieniony czw 06 maja 2010, 09:40 przez dede43, łącznie zmieniany 1 raz.
Witaj...
mam podobny dylemat;
problem leży w tym czy Twoi przodkowie zostali zesłani czy moża ich jednak zaliczyć do tzw. bieżeńców ( w moim przypadku tak). Moja prababcia z rodziną też była w Irkutsku - mniej więcej w tych samych latach wrócili co i Twoi - pradziadek zmarł - nie wiadomo gdzie: czy w samym Irkutsku czy po drodze do Polski. Szukałam wszędzie - nie znalazłam. Wiem, że są listy bieżeńców (chyba nawet parę stron ich mam - ale ciężko jest roszyfrować nazwiska ręcznie pisane) na dzień dzisiejszy trudno dostępne , oczywiście w Rosji.
mam podobny dylemat;
problem leży w tym czy Twoi przodkowie zostali zesłani czy moża ich jednak zaliczyć do tzw. bieżeńców ( w moim przypadku tak). Moja prababcia z rodziną też była w Irkutsku - mniej więcej w tych samych latach wrócili co i Twoi - pradziadek zmarł - nie wiadomo gdzie: czy w samym Irkutsku czy po drodze do Polski. Szukałam wszędzie - nie znalazłam. Wiem, że są listy bieżeńców (chyba nawet parę stron ich mam - ale ciężko jest roszyfrować nazwiska ręcznie pisane) na dzień dzisiejszy trudno dostępne , oczywiście w Rosji.
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
A któż to są bieżeńcy? Nie znam pojęcia. Gdzie znajdę te listy? Choć nie podejrzewam, że tam znajdę przodków.
Jakoś kojarzy mi się, że to jednak byli zesłańcy. W listach zesłańców odnalazłam kilku Kwiatkowskich, nawet kilku Janów, a mój dziadek był to Jan II Kwiatkowski, jego syn, brat ojca - Jan III Kwiatkowski. Ale daty urodzenia mi jakoś nie bardzo pasują: zesłańcy w 1866-68 r. mieli po dwadzieścia parę - 30 parę lat, czyli urodzili się w latach 1835-45. Czy możliwe, że mój ojciec miał aż ponad 60-letniego ojca?. Ale z drugiej strony - ojciec urodził się, gdy babcia miała już 35 lat, to i ojciec może być w odpowiednim wieku. Malo było małżeństw równolatków. Ale z kolei, skąd się tam wzięła babcia z domu Cetnerska, urodzona w 1867 r.? Cetnerskich nie znalazłam wśród zesłańców.
Dopiero zaczynam przygodę z genealogią, ale mam wnuki, więc uważam, że warto.
Uwaga: poprawiłam daty.
Jakoś kojarzy mi się, że to jednak byli zesłańcy. W listach zesłańców odnalazłam kilku Kwiatkowskich, nawet kilku Janów, a mój dziadek był to Jan II Kwiatkowski, jego syn, brat ojca - Jan III Kwiatkowski. Ale daty urodzenia mi jakoś nie bardzo pasują: zesłańcy w 1866-68 r. mieli po dwadzieścia parę - 30 parę lat, czyli urodzili się w latach 1835-45. Czy możliwe, że mój ojciec miał aż ponad 60-letniego ojca?. Ale z drugiej strony - ojciec urodził się, gdy babcia miała już 35 lat, to i ojciec może być w odpowiednim wieku. Malo było małżeństw równolatków. Ale z kolei, skąd się tam wzięła babcia z domu Cetnerska, urodzona w 1867 r.? Cetnerskich nie znalazłam wśród zesłańców.
Dopiero zaczynam przygodę z genealogią, ale mam wnuki, więc uważam, że warto.
Uwaga: poprawiłam daty.
Ostatnio zmieniony czw 06 maja 2010, 09:36 przez dede43, łącznie zmieniany 1 raz.
Niestety nie są dostępne dokumenty.
Dwa lata temu napisałam mnóstwo emaili do różnych organizacji polskich na terenie Irkutska, dotąd nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.
Co do ' bieżeńców ' poczytaj sobie w internecie...może nie jest tego dużo ale zawsze coś.
Nie będę się sprzeczać czy Twoi przodkowie to bieżeńcy czy nie - zasugerowałam się latami wymienionymi przez Ciebie.
Dwa lata temu napisałam mnóstwo emaili do różnych organizacji polskich na terenie Irkutska, dotąd nie otrzymałam żadnej odpowiedzi.
Co do ' bieżeńców ' poczytaj sobie w internecie...może nie jest tego dużo ale zawsze coś.
Nie będę się sprzeczać czy Twoi przodkowie to bieżeńcy czy nie - zasugerowałam się latami wymienionymi przez Ciebie.
Joanna z d. Sawicka
Miała pani racje p. Joanno. Może i byli zesłańcami kiedyś, ale w 1891 r dziadek Jan brał ślub z babcia Kamillą w Warszawie u św. Andrzeja. Znalazłam zapis o akcie małżeństwa. Czy to możliwe, by to było za pomocą przedstawiciela, a nie przy osobistym stawiennictwie?. Nie sądzę. Czyli pojechali (dziadek wrócił?) na Syberię po ślubie. Do Polski babcia wróciła z synami, moim ojcem i stryjem chyba dokładnie w 1921 r. Babcia zmarła w 1927 r i jest pochowana na Powązkach. Znam numer kwatery i mam zdjęcie nagrobka.