Szkoci - ziemia chełmińska i dobrzyńska

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jardul

Sympatyk

Post autor: jardul »

Dzień dobry,

Poszukuję informacji o szkockich osadnikach w ziemi chełmińskiej i dobrzyńskiej. Najbardziej zależy mi na konkretnym wykazie miejscowości, w których mieszkali. Znalazłem kilka opracowań w internecie, które podają m.in. Chełmno, ale do szczegółowej listy miejscowości odsyłają do:
- "Rejestru dziesięciny pobranej od Szkotów i Anglików zamieszkujących Koronę Polską z dnia 13 III 1651 roku" z AGAD
- Guldon Z., Stępkowski L. 1977 - Szkoci i Anglicy w Koronie w połowie XVII wieku. Kieleckie Studia Historyczne, s. 41-61.

Chciałbym się zwrócić z zapytaniem czy ktoś z użytkowników wie jak można zdobyć dostęp do którejś z ww. pozycji lub może ktoś byłby na tyle uprzejmy i podzielił się skanami? :)

Pozdrawiam
Jarek
Ewka58

Sympatyk

Post autor: Ewka58 »

Witaj
Publikacja Szkoci i Anglicy w Koronie w połowie XVII wieku W: Kieleckie Studia Historyczne 1977 T.2 jest w Academice.
Rejestr ten został wydany drukiem: The 1651 Polish Subsidy to the Exiled Charles II, wyd. A. B. Pernal, R. P. Gasse, „Slavonic Papers” new Series, 1999, t. 32, s.1–50. Początkowe strony (do 11) są google.

Mam rejest z innej publikacji, nie wiem czy cały.
Podaj mail na PW

Ewa
jardul

Sympatyk

Post autor: jardul »

Dzień dobry,

Dziękuję za pomoc, wysłałem na PW.

Pozdrawiam
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”