Poszukiwanie aktu zgonu - Lwów, początek 1936 r.

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Hermanos

Sympatyk
Adept
Podziękował: 8 times
Otrzymał podziękowania: 3 times

Poszukiwanie aktu zgonu - Lwów, początek 1936 r.

Post autor: Hermanos »

Witam,

zwracam się z prośbą o pomoc w poszukiwaniach, ponieważ sam im raczej nie podołam.

Chciałbym odszukać akt zgonu Michała Sabata, brata mojej prababci, widniejącego na poniższym zdjęciu.

Obrazek

Z opowieści wiem, że zmarł on we Lwowie podczas, gdy moja prababcia była w zaawansowanej ciąży z ostatnim dzieckiem. Urodziło się ono 11.04.1936.

Na odwrocie powyższej fotografii widnieje pieczęć zakładu, w którym ją wykonano - mieścił się on na przedmieściu Żółkiewskim. Przyjąłem roboczo, że Michał nie jeździł po całym mieście aby zrobić zdjęcie i wybrał się do zakładu leżącego blisko jego miejsca zamieszkania.

W Bazie Miejscowości Kresowych (http://www.kami.net.pl/kresy/) wymienione są dwie parafie z tej dzielnicy: Matki Bożej Śnieżnej oraz św. Marcina. Niestety, odnośniki do zasobów FS nie działają a ja nie mam doświadczenia z metrykami ze Lwowa.

Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 26 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Jeśli to poszukiwany ,to ur.1894r.Lwów
Legiony Polskie-wykaz Legionistów 1918r.
Oddział Sanitarny:
Michał Sabat ur.1894r.Lwów ,funkcja: zast.skc.
Str.131r.
https://wbh.wp.mil.pl/c/scans/legiony_p ... _1_495.pdf
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Hermanos

Sympatyk
Adept

Przepraszam, nie napisałem, że urodził się po 1905 r. w miejscowości Kamień (parafia Jeżowe) lub Ożomla Mała (parafia Sądowa Wisznia). We Lwowie pobierał nauki ze stolarstwa/snycerki.
Pozdrawiam,
Paweł
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
janusch

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: janusch »

W par. Matki Boskiej Śnieżnej nie ma takiego aktu. Z kolei w par. Św. Marcina brak dostepu do akt z tego roku. Proponuję zadzwonić do USC w Warszawie , tel 22 443 12 78 i zapytać, czy sa tam księgi zmarłych z 1936 roku z par. św. Marcina. Jeśli są , napisz list z prosbą o skan tego aktu zgonu i przeslij normalna pocztą. 03-718 Warszawa
ul. ks. Ignacego Kłopotowskiego 1/3. Pozdrawiam - Janusz
Awatar użytkownika
Hermanos

Sympatyk
Adept

janusch pisze:W par. Matki Boskiej Śnieżnej nie ma takiego aktu. Z kolei w par. Św. Marcina brak dostepu do akt z tego roku. Proponuję zadzwonić do USC w Warszawie , tel 22 443 12 78 i zapytać, czy sa tam księgi zmarłych z 1936 roku z par. św. Marcina. Jeśli są , napisz list z prosbą o skan tego aktu zgonu i przeslij normalna pocztą. 03-718 Warszawa
ul. ks. Ignacego Kłopotowskiego 1/3. Pozdrawiam - Janusz
Bardzo dziękuję!
Pozdrawiam,
Paweł
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

no po coś w "pradziada weszli" - by telefonów nie odbierać niepotrebnie
https://szukajwarchiwach.pl/pradziad/61 ... 100&page=1
Wyznanie/obrządek: rzymskokatolickie
Wezwanie/określenie: św. Marcina
Rodzaj aktu: zgony
Udostępnianie: wcale
Daty: 1913-1908, 1910-1932, 1934-1938