Witam serdecznie!
Od jakiegoś czasu zajmuję się intensywnie poszukiwaniem rodziny Weres z terenu Galicji. Sporo osób o tym nazwisku występuje w naszej Genetece, jednakże pochodziły one z parafii Rozdół i Mikołajów ( prawosławna) i żadna z tych osób nie odpowiada tym które poszukuję.
Otóż poszukuję miejsca urodzenia bądź zamieszkania rodziny Piotra ( Petrusa) Weresa ur. około 1858 roku syna Joachima i Elizy. Ich syn Demetrius( Dymitr, Dmytro) urodził się 18.11.1888 roku, ożenił się z Marią z domu Sznera ( lub inną mutacją tego nazwiska).
Prawdopodobnie w roku 1896 wyjechali na emigrację do Brazylii i tam poumierali. Informacje powyższe mam na podstawie danych z Brazylii.
Mój problem polega na tym, że przeszukałem jak do tej pory kilkanaście parafii w dekanacie stryjskim i lwowskim ( to tam najczęściej spotkałem rodzinę Weres) jednak bez efektu.
Mam do Was pytanie- czy są gdzieś jakieś wykazy osób z Galicji wschodniej, które wyjechały na emigrację do Brazylii? Gdybym znalazł jakikolwiek dokument z podaniem chociażby powiatu skąd oni byli, byłoby o wiele łatwiej.
Bardzo proszę o rady czy opinie w tej sprawie.
Pozdrawiam serdecznie
Józek
Rodzina Weres z Galicji.
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
Rodzina Weres z Galicji.
Moze cos ..... ?
Nazwisko Schner wystepuje w powiecie bóbreckim (teraz zydaczowskim) wies Dulipy,
w tym samym powiecie rowniez nazwisko Weres sie pojawia we wsiach: Hranki, Hrusiatycze,
Hranki Kute.
Pozdrawiam
Grazyna
Nazwisko Schner wystepuje w powiecie bóbreckim (teraz zydaczowskim) wies Dulipy,
w tym samym powiecie rowniez nazwisko Weres sie pojawia we wsiach: Hranki, Hrusiatycze,
Hranki Kute.
Pozdrawiam
Grazyna
Rodzina Weres z Galicji.
Dziękuję . Wydaje mi się, że Hrusiatycze już chyba sprawdzałem, nie wiem jednak czy dokładnie. Wezmę tę sugestię pod uwagę.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Józek- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne