Zmiany w Archiwach Państwowych - dostęp do dok. majątkowych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

Nie wiedziałem, gdzie umieścić, więc temat mi pasował do pytania.
Dziś otrzymałem akt notarialny z 1917r. dotyczący siostry pradziadka i jej męża z APW. Zdziwiony jestem, że połowa tekstu jest zakryta przez archiwum. Nie wiem, czemu. Do tej pory tak nie miałem.
Dotyczy aktu sprzedaży i chyba zakryta jest część dotycząca oznaczenia działki.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
andrzej_baran

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: andrzej_baran »

Rafael pisze:Nie wiedziałem, gdzie umieścić, więc temat mi pasował do pytania.
Dziś otrzymałem akt notarialny z 1917r. dotyczący siostry pradziadka i jej męża z APW. Zdziwiony jestem, że połowa tekstu jest zakryta przez archiwum. Nie wiem, czemu. Do tej pory tak nie miałem.
Dotyczy aktu sprzedaży i chyba zakryta jest część dotycząca oznaczenia działki.
Miałem podobną sytuację z dokumentem o nadaniu ziemi. Wszystkie pozostałe dane niż mojego przodka i jego parceli były zakryte. A była to tabelka zawierająca tylko imiona i dane gruntowe.
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Post autor: pdanielak »

Moim zdaniem zostaly ukryte dane o numerze ksiegi wieczystej oraz informacje z tej ksiegi. Czesto numer ksiegi jest ten sam co sto lat temu, z drobnymi prefiksami. Aby uzyskac te informacje trzeba wykazac interes prawny. np. byc spadkobierca.

Pozdrawiam,
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

pdanielak pisze:Moim zdaniem zostaly ukryte dane o numerze ksiegi wieczystej oraz informacje z tej ksiegi. Czesto numer ksiegi jest ten sam co sto lat temu, z drobnymi prefiksami. Aby uzyskac te informacje trzeba wykazac interes prawny. np. byc spadkobierca.

Pozdrawiam,
Nie jest prawdą, że numer księgi wieczystej może być taki sam, jak sto lat temu, tylko poprzedzony drobnymi prefiksami. Prefiksami mogą być poprzedzone dopiero księgi wieczyste założone po 1946r.
Najlepiej zadać pytanie archiwum, dlaczego zakryto część tekstu. Taki akt notarialny z zakrytą częścią tekstu staje się zwyczajnie nieczytelny i wyrwany z kontekstu.
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Od razu napisałem do archiwum z pytaniem. Liczę, że odpiszą.
Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
pdanielak

Sympatyk

Post autor: pdanielak »

lukas_07 pisze:
pdanielak pisze:Moim zdaniem zostaly ukryte dane o numerze ksiegi wieczystej oraz informacje z tej ksiegi. Czesto numer ksiegi jest ten sam co sto lat temu, z drobnymi prefiksami. Aby uzyskac te informacje trzeba wykazac interes prawny. np. byc spadkobierca.

Pozdrawiam,
Nie jest prawdą, że numer księgi wieczystej może być taki sam, jak sto lat temu, tylko poprzedzony drobnymi prefiksami. Prefiksami mogą być poprzedzone dopiero księgi wieczyste założone po 1946r.
Najlepiej zadać pytanie archiwum, dlaczego zakryto część tekstu. Taki akt notarialny z zakrytą częścią tekstu staje się zwyczajnie nieczytelny i wyrwany z kontekstu.
Pozdrawiam
Łukasz

https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Tu w tym watku maly przykald niezmiennosci numerow od okolo 1903 do 2018. Zostal dolozony tylko wspolczesny prefiks.

Piotr
lukas_07

Sympatyk

Post autor: lukas_07 »

pdanielak pisze:
lukas_07 pisze:

Pozdrawiam,
Pozdrawiam
Łukasz

https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Tu w tym watku maly przykald niezmiennosci numerow od okolo 1903 do 2018. Zostal dolozony tylko wspolczesny prefiks.

Piotr
Przeczytałem cały wątek...i nadal stwierdzam, że Pan wprowadza w błąd. Proszę sobie wejść w podaną tam księgę wieczystą i zobaczyć, kiedy i w wyniku czego została założona.

Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Dostałem odpowiedź z archiwum:
Część strony, która została zamaskowana to zapisy zupełnie innych czynności/akt notarialnych dokonanych przez wyżej wspomnianego notariusza.
Chyba za szybko przejrzałem akt. Poza tym układ aktu i mała szczegółowość doprowadziły do wątpliwości.
Pozdrawiam
Rafał

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”