Rozkazy niemieckie?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kanu89

Rozkazy niemieckie?

Post autor: kanu89 »

Witajcie, czy jest dostępne coś takiego jak rozkazy niemieckie z czasów II WŚ? Pytam bo dowiedziałem się niedawno że niemcy szukali żołnierzy AK obraz broni (2x) we wsi Stypułki Giemzin(o). Wiem też że była niewielka strzelanina. Dzięki :)
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Rozkazy niemieckie?

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Prawdopodobnie chodzi o wydarzenia z lipca 1943 i pacyfikacje min wsi Wnory Wandy (kilka kilometrów od Stypułk Giemzin) i trochę wcześniej Sikor Tomkowiąt. Sprawa była badana przez Okręgowa Komisję Badania Zbrodni Hitlerowskich. Jako że dokumentację OKZBH przejął pion śledczy Instytutu Pamięci Narodowej to najsensowniej w tej sprawie zgłosić się (napisać do) białostockiego Oddziału IPN. Może w tych dokumentach będzie coś o Stypułkach ? Raczej badano dokumenty niemieckie (zatem i rozkazy) a nie tylko relacje świadków
.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Jerzy mnie wyprzedził:) Jest najbardziej kompetentny nie tylko w historii tej okolicy.
Dopowiem więc tylko, że jest też archiwum Wermachtu.
Tu pytaj https://www.wehrmacht-polacy.pl/archiwa.html
Jednak radzę najpierw poznać lepiej historię tej wsi/okolicy, żeby ustalić jakie konkretne jednostki wojskowe (regiment, batalion) tam operowały
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

W wikipedii jest troche podstawowej wiedzy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pacyfikac ... nory-Wandy
kanu89

przeczytałem i o Wandach i o Tomkowiętach, poszkam w IPN coś o Giemzinie, chociaż wątpię, po prostu szwabiki dostały cynk że są we wsi partyzanci i tam się udali
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,polecam...

MUZEUM PODLASKIE W BIAŁYMSTOKU
ROCZNIK BIAŁOSTOCKI
TOM XXI
BIAŁYSTOK 2018
Paweł Niziołek
Ofiary pacyfikacji wsi Sikory-Tomkowięta (13 lipca 1943 r.) i Wnory-Wandy (21 lipca 1943 r.) – próba weryfikacji. Warsztat historyka a realia ochrony pamięci walk i męczeństwa
Doniec_Henry
pozdrawiam
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Jeśli Niemcy nikogo nie zabili to Stypułki Giemzino mogą się pojawić tylko marginalnie, w tle innych działań.. Niezależnie od lektur radziłbym na początek popytać starych mieszkańców o działalność AK na tym terenie. A z pewnością w Stypułach AK istniało (w odróżnieniu choćby od moich Jamiołk, gdzie działało NSZ) . Mój teść Zdzisław Gwozdek w jednym ze swoich opracowań „Służby” wymienia w ramach obwodu Wysokie Mazowieckie pluton „Stypułki”
d-ca plut. Władysław Igliński, ps. „War”, kpr. pchr.;
z-ca d-cy plut. NN, ps. „Bez”, kpr. rez.;
d-ca 1 druż., NN, ps. „Kostrzewa”, kpr. rez.;
d-ca 2 druż., NN, ps. „Żak”, kpr. rez.
d-ca 3 druż., Stanisław Ożarowski, ps. „Dąb”, szereg.
O dowódcy plutonu z kolei pisze Józef Maroszek w „Dzieje powiatu Wysokie Mazowieckie”
http://pbc.biaman.pl/Content/56982/Maro ... ieckie.pdf
Igliński Władysław, ps. "War", urodzony w 1919 r. W konspiracji był od czerwca 1943 r. Niezależnie od prowadzenia tajnego nauczania był dowódcą plutonu na placówce Kobylin, który sam zorganizował. W 1944 r. dowodził kompanią konspiracyj­nego 76. pułku piechoty. Posiadał kolejne stopnie: kaprala, plutonowego, sierżanta, podchorążego. Był odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi z Mieczami w listopa­dzie 1943 r., a Krzyżem Walecznych w sierpniu 1944 r.
Rozmawiając ze starymi mieszkańcami (spraktykowałem to wielokrotnie) można niekiedy usłyszeć bardzo ciekawe informacje.
kanu89

Serdecznie dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”