Dzień dobry,
proszę o pomoc w odczytaniu danych z aktu ślubu
Akt nr 6 z 1921 r.
Alfred Hohle syn G, Elżbieta Jung
Maria Czarnocka de domo Pławska, córka Olgierda i Jadwigi Wasilewskiej
parafia Wszystkich Świętych, Wilno
To akt ślubu siostry praprababci przez co ustalono nazwisko Jadwigi.
Proszę w szczególności o dane panny młodej [choć wdowy].
dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 04 lis 2020, 11:51 przez Marek_, łącznie zmieniany 1 raz.
9 I 1921 w kościele wileńskim pw. Wszystkich Świętych w mieście Wilnie / Alfred Höhle, ur. 19 II 1894 w mieście Żyrardowie, [gub.] warszawskiej, parafii luterańskiej, syn Wilhelma Höhle i Elżbiety Jung, kawaler, religii … luterańskiej, z zawodu technik, z zajęcia buchhalter, od 1 1/2 r. zam. we wsi Or… [?] nr 4, parafianin kościoła Wszystkich Świętych / Maria Czarnocka z Pławskich, ur. 11 XII 1878 w mieście Uzłuk [?] w gub. samarskiej w parafii Saratów, córka Olgierda Pławskiego i Jadwigi Wasilewskiej, wdowa, religii rz. katolickiej, z zawodu … [?], od 13 l. zam. we wsi Or… [?] nr 4, parafianka kościoła Wszystkich Świętych w diecezji wileńskiej / po opuszczeniu zapowiedzi na mocy dyspensy JE Ordynariusza Jerzego Matulewicza z 3 I 1921 nr 9 / Aleksander … [?] / Władysław Chełmiński; Antoni Buzat
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń). https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043
Piękne dzięki. Dziwi mnie ta wieś jako miejsca zamieszkania, wieść rodzinna mówi tylko o Wilnie ...
Jest mowa o parafii Saratów, a to za daleko od Buzułuk. A Uzłuk nie mogę znaleźć. Może jest jakiś spis miejscowości... ?
Ojciec Adeli był kolejarzem, każda córka rodziła się gdzie indziej...
Nic pewnie dalej nie znajdę
Niestety, ale akt jest spisany niechlujnie (a zdjęcie dość małe, ale to akurat mniej ważne).
Być może to nieczytelne dla mnie „Or…” [?] jest nazwą ulicy w Wilnie, ale: 1) wpisano to jako wieś (locus); 2) nie nasuwa mi to na myśl żadnej nazwy ulicy wileńskiej, która byłaby w okolicach kościoła Wszystkich Świętych (nie jest to ani ulica Ostrobramska, ani Oszmiańska).
Miejscowości Uzłuk nie było w Rosji; pewnie nazwa jest przekręcona.
Buzułuk leżał w guberni samarskiej, ale Saratów był rzeczywiście daleko i leżał w guberni saratowskiej.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń). https://forum.genealodzy.pl/viewtopic.php?t=114043