nazwisko: Niestrzęb
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
wojtek_sarapukl
Dziendobry wszystkim poszukiwaczom i ludziom dobrej woli pomagajacym w poszukiwaniach
nigdzie ale to nigdzie nie moge znalezc zadnych wiadomosci o nazwisku lub osobach noszacych nazwisko Niestrzęb. To nazwisko nosila moja prapra babka Salomea ktora poslubila Michala Foltaka i mieszkali w obecnej dzielnicy Tarnowa - Malej Strusinie.
Wszelka pomoc bedzie bardzo mile widziana.Pozdrawiam
nigdzie ale to nigdzie nie moge znalezc zadnych wiadomosci o nazwisku lub osobach noszacych nazwisko Niestrzęb. To nazwisko nosila moja prapra babka Salomea ktora poslubila Michala Foltaka i mieszkali w obecnej dzielnicy Tarnowa - Malej Strusinie.
Wszelka pomoc bedzie bardzo mile widziana.Pozdrawiam
-
genowefa1913

Panie Wojtku,
NIESTRZĘP głogowiec – „duży motyl dzienny z rodziny bielinków, o skrzydłach białych z czarnymi żyłkami, którego gąsienica żywi się liśćmi i pączkami drzew owocowych i innych liściastych”
zob. : „Słownik Języka Polskiego”, tom 2
genowefa1913
NIESTRZĘP głogowiec – „duży motyl dzienny z rodziny bielinków, o skrzydłach białych z czarnymi żyłkami, którego gąsienica żywi się liśćmi i pączkami drzew owocowych i innych liściastych”
zob. : „Słownik Języka Polskiego”, tom 2
genowefa1913
- Grazyna_Gabi

- Otrzymał podziękowania: 7 times
Witaj Wojtku,
Jestes na 100 % pewien, ze Twoja praprababcia byla z domu Niestrzęb? Jakie akty potwierdzaja to nazwisko?, jestes w posiadaniu metryki urodzenia?
Byc moze nazwisko nie jest potwierdzone zadnym dokumentem a znasz je jedynie z przekazow rodzinnych. Mialam podobna historie z nazwiskiem panienskim mojej babci, okazalo sie, ze zamiast literki o powinno byc a.
Probowalam kogos znalesc o tym nazwisku i niestety nie ma , ale juz jako Niestrzęba owszem tak.
Miala moze praprababcia brata Jana ur. w 1906 w Warszawie ?
Pozdrawiam
Grazyna
Jestes na 100 % pewien, ze Twoja praprababcia byla z domu Niestrzęb? Jakie akty potwierdzaja to nazwisko?, jestes w posiadaniu metryki urodzenia?
Byc moze nazwisko nie jest potwierdzone zadnym dokumentem a znasz je jedynie z przekazow rodzinnych. Mialam podobna historie z nazwiskiem panienskim mojej babci, okazalo sie, ze zamiast literki o powinno byc a.
Probowalam kogos znalesc o tym nazwisku i niestety nie ma , ale juz jako Niestrzęba owszem tak.
Miala moze praprababcia brata Jana ur. w 1906 w Warszawie ?
Pozdrawiam
Grazyna
-
wojtek_sarapukl
witam Pani Grazyno
dziekuje za podpowiedz...przyznaje ze jestem calkowicie nowy w tych poszukiwaniach tak ze kazda sugestia automatycznie otwiera mi szersze spektrum mozliwosci. Nazwisko Niestrzeb pojawilo sie tylko raz w pamietniku dziadka " ozeniony byl z Salomea z Niestrzebow"
bede sie staral dostac wiecej informacji i dokumentow
dziekuje za pomoc
dziekuje za podpowiedz...przyznaje ze jestem calkowicie nowy w tych poszukiwaniach tak ze kazda sugestia automatycznie otwiera mi szersze spektrum mozliwosci. Nazwisko Niestrzeb pojawilo sie tylko raz w pamietniku dziadka " ozeniony byl z Salomea z Niestrzebow"
bede sie staral dostac wiecej informacji i dokumentow
dziekuje za pomoc
-
wojtek_sarapukl
no i ...miala Pani racje Pani Grazyno
mam swiadectwo chrztu mojego dzaidka i ....Salomea byla z domu Niestrzęba
zaczyna sie nowy rozdzial w poszukiwaniach ...jak Pani zadala pytanie o Jana to znaczylo ze ma Pani jakies informacje dotyczace Salomei?
pozdrawiam
Wojtek
mam swiadectwo chrztu mojego dzaidka i ....Salomea byla z domu Niestrzęba
zaczyna sie nowy rozdzial w poszukiwaniach ...jak Pani zadala pytanie o Jana to znaczylo ze ma Pani jakies informacje dotyczace Salomei?
pozdrawiam
Wojtek
- Grazyna_Gabi

Wojtku,
Informacji dotyczacych Salomei nie mam, ale odnalazlam na Volksbund grob Jana Niestrzęba, stad moje pytanie o brata.
Jesli juz nazwisko zostalo ustalone wiec sadze, ze ten Jan moze byc z rodziny.
Oto dane ze strony Volksbund:
Niestrrzeba
Vorname: Jan
Dienstgrad: Leutnant der Reserve
Geburtsdatum: 11.02.1906
Geburtsort: Warschau
Todes-/Vermisstendatum: 27.09.1944
Todes-/Vermisstenort: Dössel
Jan Niestrrzeba ruht auf der Kriegsgräberstätte in Warburg-Dössel (Bundesrepublik Deutschland) .
Endgrablage: Einzelgrab
Niestrzeba Jan, ppor. rezerwy, ur. 11.02.1906 w Warszawie, zginal 27.09.1944 w Dössel. Jan Niestrzeba pochowany jest na cmentarzu wojennym w Warburg-Dössel (Niemcy), grob pojedynczy.
Pozdrawiam
Grazyna
Informacji dotyczacych Salomei nie mam, ale odnalazlam na Volksbund grob Jana Niestrzęba, stad moje pytanie o brata.
Jesli juz nazwisko zostalo ustalone wiec sadze, ze ten Jan moze byc z rodziny.
Oto dane ze strony Volksbund:
Niestrrzeba
Vorname: Jan
Dienstgrad: Leutnant der Reserve
Geburtsdatum: 11.02.1906
Geburtsort: Warschau
Todes-/Vermisstendatum: 27.09.1944
Todes-/Vermisstenort: Dössel
Jan Niestrrzeba ruht auf der Kriegsgräberstätte in Warburg-Dössel (Bundesrepublik Deutschland) .
Endgrablage: Einzelgrab
Niestrzeba Jan, ppor. rezerwy, ur. 11.02.1906 w Warszawie, zginal 27.09.1944 w Dössel. Jan Niestrzeba pochowany jest na cmentarzu wojennym w Warburg-Dössel (Niemcy), grob pojedynczy.
Pozdrawiam
Grazyna
- Grazyna_Gabi

Jeszcze kilka informacji dotyczacych Jana Niestrzęby
http://books.google.de/books?id=kyMhAQA ... &lr=&cd=11
http://books.google.de/books?id=L3tKAAA ... &lr=&cd=14
Dane z tych publikacji wyjasniaja kim byl i w jaki sposob zginal.
Grazyna
http://books.google.de/books?id=kyMhAQA ... &lr=&cd=11
http://books.google.de/books?id=L3tKAAA ... &lr=&cd=14
Dane z tych publikacji wyjasniaja kim byl i w jaki sposob zginal.
Grazyna