Centralny rejestr obywateli Polski

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 1 time

Pesel

Post autor: maria.j.nie »

Witam
1. Nie były i nie są w bazie PESEL? (nie o nadaniu numeru PESEL a zawartości bazy wszak dyskutujemy:)
Nie rozumiem, jakie zastrzeżenia Pan wnosi.
Skoro osoby zmarła w 1985r nie mała nadany nr ewidencyjny Pesel to zrozumiałe jest , że nie ma jej w żadnej Bazie… Pesel tzn. Centralnej Bazie Danych, TBD ani w LBD.
Uwaga: jeżeli taka osoba nie wyrabiała paszport do dnia zgonu, to nie figuruje w żadnej Bazie elektronicznej jw.

Jakie i gdzie można znaleźć informacje o takich osobach ?
W ewidencji ludności w „Kartotekach byłych mieszkańców” są ich karty –KOM
Natomiast teczki dowodowe osób zmarłych są w Archiwach Urzędu, który wydał ostatni dowód osobisty ( niektóre BDO mają Archiwa wydanych dowodów osobistych gdzie można znaleźć teczki d.o. osób zmarłych nawet z lat 1959- miały d.o Serie SCC - nie wszystkie Urzędy niszczyłyi teczki dowodowe, osób które zmarły w latach 50 -70 ubiegłego wieku)
2. "Posiadam wydruk z bazy PESEL krewnej, urodzonej w 1909 roku i zmarłej w roku 1979. "
(1979 po korekcie) - to fałszywe twierdzenie?
Nie uzurpuje sobie prawa, że to fałszywe twierdzenie. Gdy zobaczę taki wydruk, odpowiem .

Wydruki z RCI Pesel (CBD) nie były przeznaczone do upublicznienia, były przeznaczone do przetwarzania danych tylko i wyłącznie w Oddziale, który zajmował się wprowadzaniem rekordów do Bazy.
link niestety jest nieprawidłowy - tzn nie świadczy (przynajmniej bezpośrednio) o cezurze czasowej,
trudno się zapoznać i odnieść. Więc pozostanę przy swoim zdaniu do czasu poznania argumentów przeciwnych:)
O jakim linku Pan wspomniał ? :wink:

Pozdrawiam serdecznie Maria
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Skoro osoby zmarła w 1985r nie mała nadany nr ewidencyjny Pesel to zrozumiałe jest , że nie ma jej w żadnej Bazie… Pesel tzn. Centralnej Bazie Danych, TBD ani w LBD. "
1. wyobrażam dobie inny rodzaj indeksowania bazy nie tylko po polu "PESEL" -> co się przekłada na możliwości istnienia rekordów bez numeru PESEL!
2. Kwestia czy ktoś miał numer PESEL a czy miał wiedzę o tym że ma numer PESEL to są dwie sprawy..czasem odległe

"Nie uzurpuje sobie prawa, że to fałszywe twierdzenie. Gdy zobaczę taki wydruk, odpowiem . "
Nie no skąd? Po prostu Pani napisała, że stwierdzenie że taki wydruk istnieje uznaje Pani za nieprawdziwe dopóki nie zobaczy Pani wydruku:)
"Wydruki z RCI Pesel (CBD) nie były przeznaczone do upublicznienia, były przeznaczone do przetwarzania danych tylko i wyłącznie w Oddziale, który zajmował się wprowadzaniem rekordów do Bazy."
Czy to jest argument za tym , że takie wydruki nie istniały? Nie powinno się o nich pisać? Nie rozumiem

O linku
"
Wydział Udostępniania Informacji Departamentu Spraw Obywatelskich MSWiA (dawniej: Centralne Biuro Adresowe)
http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/381/3 ... e%20danych
"
Tak czy inaczej: z mojej wiedzy wynika, że osoby zmarłe w 1980 roku figurowały w ogólnopolskiej bazie MSW. Nie twierdzę, że była kompletna, natomiast w powszechnym (i przyjętym) nazewnictwie jest ona nazywana PESEL od lat 90 przez szeroką publiczność:) a kwestą techniczną (dla mnie - po latach) jest rozgraniczanie na RSI, PESEL-2 etc. Wiemy o jakie cechy bazy chodzi (dostęp, powszechność, zawartość, dokumenty źródłowe)

Podsumowując moje opinie:
- danych osoby zmarłej w 1976 "nie powinno być" w bazie PESEL
- dane osoby zmarłej w 1980 "powinna być" w bazie PESEL
- uznaję, że istnieje co najmniej jedna osoba zmarła w 1979 roku, której dane były w bazie PESEL bez oglądania wydruku:)

Nie wiem jak data była datą graniczną -wydaje mi się, (ale nie twierdzę) że nie był to 1 stycznia 1979:)

Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Centralny rejestr obywateli Polski

Panie Włodzimierzu
1. wyobrażam dobie inny rodzaj indeksowania bazy nie tylko po polu "PESEL" -> co się przekłada na możliwości istnienia rekordów bez numeru PESEL!
Rekord są to dane osobowe wprowadzane do Bazy, aby nadać nr ewidencyjny Pesel.
2. Kwestia czy ktoś miał numer PESEL a czy miał wiedzę o tym że ma numer PESEL to są dwie sprawy..czasem odległe
Przepraszam a co ma do rzeczy takie rozważanie
... mieć nr... a wiedzieć czy się ma nr…
Istotne jest od kiedy wprowadzano rekordy do RCI Pesel (CBD )

2. "Posiadam wydruk z bazy PESEL krewnej, urodzonej w 1909 roku i zmarłej w roku 1979.
(1979 po korekcie) - to fałszywe twierdzenie?
"Nie uzurpuje sobie prawa, że to fałszywe twierdzenie. Gdy zobaczę taki wydruk, odpowiem . "
Nie no skąd? Po prostu Pani napisała, że stwierdzenie że taki wydruk istnieje uznaje Pani za nieprawdziwe dopóki nie zobaczy Pani wydruku:)
"Wydruki z RCI Pesel (CBD) nie były przeznaczone do upublicznienia, były przeznaczone do przetwarzania danych tylko i wyłącznie w Oddziale, który zajmował się wprowadzaniem rekordów do Bazy."
Czy to jest argument za tym , że takie wydruki nie istniały? Nie powinno się o nich pisać? Nie rozumiem
Proszę nie zmieniać moich wypowiedzi.
Moja odpowiedź brzmi - odpowiem co to jest za wydruk.
Twierdzę , że wydruki były utajnione.
Tak czy inaczej: z mojej wiedzy wynika, że osoby zmarłe w 1980 roku figurowały w ogólnopolskiej bazie MSW. Nie twierdzę, że była kompletna, natomiast w powszechnym (i przyjętym) nazewnictwie jest ona nazywana PESEL od lat 90 przez szeroką publiczność a kwestą techniczną (dla mnie - po latach) jest rozgraniczanie na RSI, PESEL-2 etc. Wiemy o jakie cechy bazy chodzi (dostęp, powszechność, zawartość, dokumenty źródłowe)
Nie wiem o jakiej „ogólnopolskiej bazie MSW” Pan tu wspomina .
Jedyna Baza jak była udostępniona do roku 1992 to była Centralne Biuro Adresowe „CBA” – kartoteka kartkowa … każdy mógł wypełnić druk do poszukiwania adresu innej osoby w Polsce.
Co innego było RCI PESEL a czym innym jest obecny projekt Pesel-2 a sprawy techniczne nie mają nic do rzeczy jedynie zakres udostępniania informacji z Baz elektronicznych jest istotny.
Podsumowując moje opinie:
- danych osoby zmarłej w 1976 "nie powinno być" w bazie PESEL
- dane osoby zmarłej w 1980 "powinna być" w bazie PESEL
- uznaję, że istnieje co najmniej jedna osoba zmarła w 1979 roku, której dane były w bazie PESEL bez oglądania wydruku:) )
Upowszechnienie (nadawanie ) nr ewidencyjnych Pesel w Polsce nastąpiło w
od połowy lat 80-tych . Terenowe Oddziały RCI Pesel wprowadzały dane sukcesywnie nie wszystkie Urzędy miały dostęp do Bazy zatem wprowadzanie danych było procesem powolnym.

Można to sprawdzić na przykładzie wydawanych dowodów osobistych zwłaszcza tych, które nie miały wydrukowanej tzw. kratki na wpis nr Pesel.
Jeżeli ktoś ma w domu starą książeczką dowodową , może to sprawdzić …
Moje twierdzenia nie opieram na „opinii” lecz na praktyce za..

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Mario,
właśnie wydobyłam ze swoich szpargałów drugi wydruk z oficjalnej bazy PESEL (której dane posłużą do budowanej Centralnej Ewidencji Ludności i Dokumentów). Dotyczy on danych osoby zmarłej 12.04.1979 roku.
Zapewniam, że wydruk pochodzi z legalnego źródła.

Pozdrawiam

Aneta
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Witam Aneto :)

Jeżeli nic nie stoi na przeszkodzie, proszę zrób zdjęcie.
Proszę też o przesłanie zdjęcia w mailu.
Chciałabym z ciekawości :) zobaczyć taką "perełkę jeżeli mówimy o wydrukach RCI Pesel z
roku 1979.

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Rekord są to dane osobowe wprowadzane do Bazy, aby nadać nr ewidencyjny Pesel."
otóż to - zgodność w 100%!
więc skąd wymóg (sygnalizowany w poprzednim Pani poście)
"Skoro osoby zmarła w 1985r nie mała nadany nr ewidencyjny Pesel to zrozumiałe jest , że nie ma jej w żadnej Bazie… Pesel tzn. Centralnej Bazie Danych, TBD ani w LBD."??

"Przepraszam a co ma do rzeczy takie rozważanie „ mieć nr... a wiedzieć czy się ma nr… „
Istotne jest od kiedy wprowadzano rekordy do CBD (RCI Pesel)"

ma do rzeczy przy rozważaniu CZY ktoś miał numer PESEL
skąd założenie "skoro nie miała numeru PESEL"?
chyba jedynie "bo nie wiedziała, że ma nadany numer PESEL?
a czy miała PESEL (czy inny ID w bazie) to właśnie chcemy ustalić

dowodzić:
nie była w bazie PESEL bo nie była...zajęcie nieproduktywne

Nie zmieniam Pani wypowiedzi - wyciągam wnioski. Skoro wątpi Pani w słowa, że taki wydruk istnieje i do momentu otrzymania skanu/zdjęcia podtrzymuje Pani, że nie istnieje, oznacz to dokładnie, że uważa Pani że takie twierdzenie jest fałszywe. Nic nie zmieniam! Nie robię tego z zasady:)
Ale zdarza mi się, pisać o znaczeniach słów wypowiedzianych:)

Co do dalszej części, chyba główny problem w dyskusji (przynajmniej w mojej percepcji) to dzielenie na "bazy jawne" (?? PESEL i 1993 roku taką nie był i w 2003 i w 2009!) i "utajnione". Ponieważ ja tego nie robiłem w stosunku do baz, które tajne w dalszym ciągu nie są to trudno nam się było porozumieć.
Dla mnie nie ma znaczenia w 2010 roku czy baza i wydruki były powszechnie dostępne w 1981, 1986, 1990, 1991 czy 1994 roku. To, że każdy mógł wypełnić druk zapytania do Centralnej Bazy Adresowej nie czyni przecież z niej bazy ogólnodostępnej:)
Więc rozróżnienie według tego kryterium większego sensu nie ma... poza ciekawostką..z dzisiejszego punktu widzenia.
Trochę generalizując - żadna z nich nie jest dostępna, a tajna nie jest o tyle, że wiadomo o jej istnieniu. Więc w ogóle poruszamy się w zbiorze baz o ograniczonej jawności i kwalifikowanym dostępie do odczytu.

A link - już wiadomo który mi nic nie mówił?:)

Pozdrawiam serdecznie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Post autor: Oleszka »

No widzę, że rozgorzała dyskuja :)
Dziekuję p. Włodkowi, p. Marii i p. Anecie, co wnikliwie przeczytałam i sporo się dowiedziałam :)

A na stronie MSWiA byłam zanim zapytałam w tym poście.
Były tam tylko suche informacje i nie wynikało z nich z jakich lat można "czerpać korzyści" dla poszukiwań genealogicznych.

Pozdrawiam serdecznie
Ola :)
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Witam Olu :)
Oleszka pisze: …Dodam, że chodzi mi o aktualne woj. mazowieckie powiat grójecki gmina Nowe Miasto nad Pilicą, a wieś Zalesie i Żdżary. …
Oleszka pisze: …mój dziadek ur. 1900 zm. 1976…
Proponuję wysłać zapytanie do :
1. Archiwum Akt Nowych, „którego podstawowym zadaniem jest gromadzenie i
przechowywanie archiwaliów powstałych w wyniku działalności centralnych polskich
urzędów ...” Może w AAN są zbiory dawnego Centralnego Biura Adresowego (Kartoteki...)
http://www.aan.gov.pl/index_pl.php
Zasoby AAN, min. spis zespołów : http://www.aan.gov.pl/index_pl.php?action=3

2. Wniosek o udostępnienie danych z zasobów Ewidencji ludności i wydanych dowodów osobistych można skierować do Urzędu Miasta i Gminy- Nowe Miasto nad Pilicą ;
Referat Spraw Obywatelskich .
„Dodam, że chodzi mi o aktualne woj. mazowieckie powiat grójecki
gmina Nowe Miasto nad Pilicą, a wieś Zalesie i Żdżary. „
link do Urzędu Miasta i Gminy:
http://www.nowemiasto.eobip.pl/bip_nowe ... 1&layout=0

Wystąpienie z wnioskiem (bez opłaty) o sprawdzenie dokumentów w teczce dowodowej do
Biura Dowodów Osobistych, oraz "...W rodzinnych dokumentach mogą być „Księgi meldunkowe” – właściciela , każdy właściciel budynku miał obowiązek prowadzić taką „Księgę …” do lat 90 ubiegłego wieku..." opisałam w
Temat: Basta -Czarnków (księgi adresowe)
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ght=#48034

Wyszukiwarka : Dane adresowe – wyszukuje USC i Urząd Miasta…
http://www.usc.pl/s_urzedy.php?miasto=N ... gin=szukaj
UMiG Nowe Miasto nad Pilicą : http://www.usc.pl/s_urzedy.php?akcja=info2&id=1406083
USC : http://www.usc.pl/s_urzedy.php?akcja=info1&id=1406084

Na stronie : Wydział Udostępniania Informacji Departamentu Spraw Obywatelskich MSWiA (dawniej: Centralne Biuro Adresowe) http://bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=75885
pozycja : Dni i godziny pracy biura podano Kontakt tel.: (22) 602 88 01- jeżeli nadawcą wniosku jest osoba fizyczna… Ponieważ zapytanie jest kosztowne (31zł) można zadzwonić i sprawdzić.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych poszukiwań Maria
Awatar użytkownika
Oleszka

Sympatyk
Adept

Post autor: Oleszka »

Dziekuję bardzo Pani Mario !!!
Zaraz będe pisać.

Miłego dnia życzę :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”