Bachmarz lub Bachman kolonisci niemieccy-poszukuję
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam szanowne grono
stosunkowo niedawno w rodzinnej rozmowie wyszło na jaw że dziadkowie mojego teścia to Niemiec i Polka/chyba/. Nazwisko Bochmarz figuruje w akcie małżeństwa jako nazwisko rodowe matki teścia. Z kolei sam teść mówi że matka była z domu Bochman , to dla mnie też niezbyt wiarygodne.
Ma prawie 80 lat i róznie może być. Oczywiscie urzędniczka w USC w Hrubieszowie sporządzająca odpis tez mogła się pomylić.
Teść pochodzi z kresów wschodnich Dymitrówka,Janów, parafia Kisielin , województwo wołyńskie więc i tam prawdopodobnie należy upatrywać zamieszkania Bachmarzów / Bachmanów
Teść mówi że "za Niemca" ów Bachmarz Andrzej miał wśród okupantów
duży mir więc musiał być Niemcem lub folksdeutchem /co raczej wykluczamy/. Po wycofaniu się Niemców pod naporem wojsk sowieckich
słuch o Bachmarzu/Bachmanie zaginął.
proszę o podpowiedzi -jak mam zacząć szukać aby dojść korzeni ze strony moje Żony- temat bardzo dla nas ważny.
pozdrowionka
stosunkowo niedawno w rodzinnej rozmowie wyszło na jaw że dziadkowie mojego teścia to Niemiec i Polka/chyba/. Nazwisko Bochmarz figuruje w akcie małżeństwa jako nazwisko rodowe matki teścia. Z kolei sam teść mówi że matka była z domu Bochman , to dla mnie też niezbyt wiarygodne.
Ma prawie 80 lat i róznie może być. Oczywiscie urzędniczka w USC w Hrubieszowie sporządzająca odpis tez mogła się pomylić.
Teść pochodzi z kresów wschodnich Dymitrówka,Janów, parafia Kisielin , województwo wołyńskie więc i tam prawdopodobnie należy upatrywać zamieszkania Bachmarzów / Bachmanów
Teść mówi że "za Niemca" ów Bachmarz Andrzej miał wśród okupantów
duży mir więc musiał być Niemcem lub folksdeutchem /co raczej wykluczamy/. Po wycofaniu się Niemców pod naporem wojsk sowieckich
słuch o Bachmarzu/Bachmanie zaginął.
proszę o podpowiedzi -jak mam zacząć szukać aby dojść korzeni ze strony moje Żony- temat bardzo dla nas ważny.
pozdrowionka
w rejestrze niemieckim zawierającym spis wszystkich niemców z XVIII i XIX wieku którzy wyjechali z Niemiec do Polski figuruja nastepujacy Bachmanowie : Christian , Heinrich , Jacob , Martin , Mathias , Michael , Nicolaus , Philip , sprawdziłem pierwszego , Christian osiedlił sie okolicach Żółkwi na Ukrainie w 1820 roku .
pozdrawiam
pozdrawiam
dodam jeszcze że Christian przyjechał z miejscowości Brundertrags w Niemczech
pozdrawiam
pozdrawiam
Witaj.
Czy Twój spis obejmuje również osadników z Niemiec do Prus Wschodnich?
Proszę o sprawdzenie czy figuruje w nim nazwisko Ehrlichmann.
Pozdrawiam
Krzysiek
Czy Twój spis obejmuje również osadników z Niemiec do Prus Wschodnich?
Proszę o sprawdzenie czy figuruje w nim nazwisko Ehrlichmann.
Pozdrawiam
Krzysiek
niestety spis który posiadam obejmuje osadnictwo niemieckie w szeroko pojętej Galicji , mimo to sprawdziłem nazwiska takiego nie ma w spisie , Niemcy są bardzo skrupulatni w prowadzeniu wszelkich rejestrów , jako ciekawostkę podam że w latach trzydziestych tuż przed wojna niemieccy etnografowie prowadzili badania na terenie dawnej Galicji na ile potomkowie kolonistów zachowali tożsamość narodową . Musisz szukać rejestrów obejmujacych osadnictwo na terenie Prus , jest pewna trudność bo dostępone rejestry pisane są gotykiem ale są z całą pewnością.
Pozdrawaiam i życzę powodzenia.
Pozdrawaiam i życzę powodzenia.
Dziekuje za odpowiedź.
Interesuje mnie osadnictwo Niemieckie w rejonie Rudzienic. Były tam trzy fale osadnictwa, każda z innego regionu dzisiejszych Niemiec. Ostatnia w ok. 1820 roku, gdzie w tym czasie przybył jeden z moich przodków. I tj. tyle co udało mi się do tej pory ustalić.
Pozdrawiam Krzysiek
Interesuje mnie osadnictwo Niemieckie w rejonie Rudzienic. Były tam trzy fale osadnictwa, każda z innego regionu dzisiejszych Niemiec. Ostatnia w ok. 1820 roku, gdzie w tym czasie przybył jeden z moich przodków. I tj. tyle co udało mi się do tej pory ustalić.
Pozdrawiam Krzysiek
-
Boroch_Marek

Gimnazjaliści jednej ze szkół w Milanówku zorganizowali akcję "Adoptujemy zabytek".Próbują odtworzyć dzieje zapomnianego nieczynnego już i zniszczonego cmentarzyka ewangelicko-ausburskiego.Ustaliliśmy nazwiska kilku kolonistów niemieckich prawdopodobnie pochowanych na tym cmentarzu.Oto nazwiska :Bauer,Kieber,Ertner,Berger,Imroth,Mertens.Rodzin o tych nazwiskach nie ma już na naszym terenie Czy mogę prosić o potwierdzenie ze spisu osadników , kiedy i z jakich terenów Niemiec osoby o tych nazwiskach przybyły na teren zachodniego Mazowsza , a dokładnie do wsi Grudów,Nowa Wieś / teren dzisiejszego Milanówka / ?
pozdrawiam Marek
pozdrawiam Marek
aniestety w materiałach jakie posiadam nie wystepują podane nazwiska , podobne tak , ale w wielu przypadkach nazwiska juz w aktach sporzadzanych w Polsce zostały zmienione ponieważ zapisywano je fonetycznie , myslę że ktoś jeszcze sie odezwie , bieglejszy w tym temacie
pozdrawiam
pozdrawiam
Re: Bachmarz lub Bachman kolonisci niemieccy-poszukuję
-------------wawald pisze:w rejestrze niemieckim zawierającym spis wszystkich niemców z XVIII i XIX wieku którzy wyjechali z Niemiec do Polski figuruja nastepujacy Bachmanowie : Christian , Heinrich , Jacob , Martin , Mathias , Michael , Nicolaus , Philip , sprawdziłem pierwszego , Christian osiedlił sie okolicach Żółkwi na Ukrainie w 1820 roku .
pozdrawiam
Serdeczne dzięki za odpowiedz kol@wawald
mozna by załozyć że potomkowie Christiana w linii męskiej załozyli na Ukrainie swoje rodziny i w którymś z kolei pokoleniu rodzi się nasz Bachman.
Podpowiedz proszę jak szukać by dojść do pozytywnych wyników
pozdrówka
Re: Bachmarz lub Bachman kolonisci niemieccy-poszukuję
pierwsze to dokładne rozmowy w rodzinie /szeroko pojętej/czasami mało interesujący szczegół ma kolosalne znaczenie , ponadto ruchy migracyjne rodziny , gdzie mieszkali , gdzie się przenosili itp , jestem pewny że znajdzie się konkretny punkt zaczepienia , ja w miarę moich mozliwości służę radą i pomocą
pozdrawiam
pozdrawiam