Metryki przed 1812 - Szaniawski Szeniawski Klodnicki

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lazar

Sympatyk

Metryki przed 1812 - Szaniawski Szeniawski Klodnicki

Post autor: Lazar »

Witam! Moja rodzina mieszkali w Pierkowicze (i Tahaczyn) w parafii Turzysk.
Znalazlam troche o rodzinie i najstarsza metryka ktura znalazlam jest z 1812. Czy ktos by mogl radzic lub pomoc gdzie bym mogla znalesc jeszcze starze metryki/informacjii o tej rodziny?

Najstarsze pokolenia co znalam w Pierkowicze (na metrykach ich dzieci) jest
Lukasz Szaniawski i Salomea (z Klodnickich urodzona okolo 1787).

Ich dzieci date urodzeni w Pierkowicze
1812 Magdalena Szaniawska
1816 Justyn Szaniawski
1821 Zofia Szaniawska
1828 Jozef (Osip?) Szaniawski

Bym bardzo chcialam znalesc wiecej i starsze metryki dotyczac do mojej rodziny. W rodzinie bylo muwiono ze rodzina orginalnie (setki lat temu) pochodzla z Trzebieszow ale niewiem czy to jest fakt, it jak fakt to kiedy. Na metrykach starsze to rodzina byla nazwana szlachta ale to zniklo z metrykach okolo 1860's a tesz rodzina zniklia od Piorkowicze. Dopiero znowu znalazlam ich w 1898.

Nieraz na metrykach bylo napisane Szaniawski a nieraz Szeniawski.

Znalazlam rodzine (Szeniawski i Klodnicki) w Żytomierzu w podobnym wieku ale niebylo informacjii czy rodziny byli polaczone z mojej rodziny. Moze to tylko przypadek.

Tesz jak ktos ma podobnych nazwiska przodkuw z tego rejonu to moge podzielic informacjie.

Dziekuje Serdecznie

:D
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

http://szaser.com/Drzewo_genealogiczne_ ... skich.html

Nie wiem, czy te strony dotyczą Twoich Szaniawskich, ale nie jest to wykluczone, więc lepiej zainteresować się umieszczonymi tam danymi.
Lazar

Sympatyk

Post autor: Lazar »

Jaro_Chudzik pisze:http://szaser.com/Drzewo_genealogiczne_ ... skich.html

Nie wiem, czy te strony dotyczą Twoich Szaniawskich, ale nie jest to wykluczone, więc lepiej zainteresować się umieszczonymi tam danymi.

Dziekuje - niestety nie ma polaczenia z mojej rodziny. Ale dziekuje za informacjii. Ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”