Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

stevebr pisze:Witam!
Ostatnio uzyskałem skan aktu urodzenia mojego stryjecznego pradziadka Stanisława Zycha (ur. 29.06.1901r. Huta par. Garwolin) z AP w Siedlcach i spotkała mnie niespodzianka. Otóż na akcie był przypisek mówiący o tym, że zawarł związek małżeński z Dominiką Bielińską w dniu 14.06.1925 r. w kościele parafii Kowelskiej. Dowiaduję się więc, że był on kolejnym, trzecim już z rodzeństwa Zychów, który wyjechał na Wołyń. Czy jest szansa aby odnaleźć ten akt w wykazach ks. Żurka.
Pozdrawiam
Sławek
Sprawdziłem i niestety, nie znalazłem takowego nazwiska.
Edmund
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Post autor: stevebr »

Goś_Edmund pisze:
stevebr pisze:Witam!
Ostatnio uzyskałem skan aktu urodzenia mojego stryjecznego pradziadka Stanisława Zycha (ur. 29.06.1901r. Huta par. Garwolin) z AP w Siedlcach i spotkała mnie niespodzianka. Otóż na akcie był przypisek mówiący o tym, że zawarł związek małżeński z Dominiką Bielińską w dniu 14.06.1925 r. w kościele parafii Kowelskiej. Dowiaduję się więc, że był on kolejnym, trzecim już z rodzeństwa Zychów, który wyjechał na Wołyń. Czy jest szansa aby odnaleźć ten akt w wykazach ks. Żurka.
Pozdrawiam
Sławek
Sprawdziłem i niestety, nie znalazłem takowego nazwiska.
Edmund
Dziękuję bardzo za chęci i poświęcony czas.
Sławek
Lazar

Sympatyk

Re: Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Post autor: Lazar »

sevek pisze:T: Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko
Szanowni Państwo, czy w intenecie jest gdzieś dostępny Wykaz osób z akt aparafialnych diecezji łuckiej sporządzony przez ks. W. Żurko? jeśłi tak to bardzo proszę o link

pozdrawiam
sevek

Sympatyk

Re: Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Lazar pisze:
sevek pisze:T: Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko
Szanowni Państwo, czy w intenecie jest gdzieś dostępny Wykaz osób z akt aparafialnych diecezji łuckiej sporządzony przez ks. W. Żurko? jeśłi tak to bardzo proszę o link

pozdrawiam
sevek
Anna_1949

Sympatyk

Post autor: Anna_1949 »

Jest już wydany X Tom. Pozdrawiam.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Tom X wyszedł przeszło pół roku temu. Teraz trwają prace nad kolejnym.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Marynicz_Marcin pisze:Tom X wyszedł przeszło pół roku temu. Teraz trwają prace nad kolejnym.
Marcinie, dzięki za wypowiedź. Nie pisałem, bo to tak oczywista wiadomość, że nie warta komentarza.
Edmund
Tom_mk

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tom_mk »

Szkoda, że pomimo tylu lat od przekazania metryk przez księdza Leona
Krejczę z diecezji łuckiej dla KUL w latach 90tych nie mamy dostepu do oryginalnych metryk, a jest z nich robiony użytek prywatny w postaci wydań księdza Żurka.

Tomasz
katgom

Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko

Post autor: katgom »

Szukam informacji o moim dziadku: Stefan Serediuk ur. 16 marca 1902 w KOVEL (Kovelsk) albo ROWNE (we francuskich dokumentach pisano też ROMNE) na Ukrainie, syn Carpe Serediuk i Eugenii Kharitoniuk przybył do Francji prawdopodobnie w 1918 roku. We Francji wydano mu dokument tożsamości nr 316.981 20 marca 1930 (wystawca Prefekt Policji w Paryżu). W 1942 został deportowany do Niemiec. Archiwa Francuskie udostępniły mi 2 umowy o pracę i kopię wniosku paszportowego Nansen. Notatka na tych dokumentach wskazuje, że w 1940 został wysłany do Niemiec na roboty przymusowe do do Berlina, prowincja Brandeburg, baraki w Spandau. We Francji wyczerpałem już wszelkie możliwe drogi, w Niemczech również. Pozostaje mi teraz Polska i Ukraina. Mój dziadek ożenił się w Champagne-sur-Seine z Marią TRUSZ, która pochodziła z Dąbrownicy. Będę wdzięczny za wszelkie informacje o moim dziadku, skąd pochodził (nie mam jego aktu urodzenia) i co się z nim stało po wojnie. Kto wie, jak mogę dotrzeć do właściwego Archiwum
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

katgom pisze:Szukam informacji o moim dziadku: Stefan Serediuk ur. 16 marca 1902 w KOVEL (Kovelsk) albo ROWNE (we francuskich dokumentach pisano też ROMNE) na Ukrainie, syn Carpe Serediuk i Eugenii Kharitoniuk przybył do Francji prawdopodobnie w 1918 roku. We Francji wydano mu dokument tożsamości nr 316.981 20 marca 1930 (wystawca Prefekt Policji w Paryżu). W 1942 został deportowany do Niemiec. Archiwa Francuskie udostępniły mi 2 umowy o pracę i kopię wniosku paszportowego Nansen. Notatka na tych dokumentach wskazuje, że w 1940 został wysłany do Niemiec na roboty przymusowe do do Berlina, prowincja Brandeburg, baraki w Spandau. We Francji wyczerpałem już wszelkie możliwe drogi, w Niemczech również. Pozostaje mi teraz Polska i Ukraina. Mój dziadek ożenił się w Champagne-sur-Seine z Marią TRUSZ, która pochodziła z Dąbrownicy. Będę wdzięczny za wszelkie informacje o moim dziadku, skąd pochodził (nie mam jego aktu urodzenia) i co się z nim stało po wojnie. Kto wie, jak mogę dotrzeć do właściwego Archiwum
Poszukałem wymienione parafie: Kowel i Równe i to co znalazłem jest poniżej:
Seredniuk Jan i Justyna Jarocka
dz.: Anna Helena ur.1861/14
Seredniuk Jan, wdowiec,(r.: Ostap i Dominika z Uszyńskich) i Marcela zd.Mikiticha Daniłukowa; zw. mał. w 1869r. (1869/1)
Seredniuk Jan, wdowiec (r.: Eustachy i Dominika z Uszyńskich) i Domicela z Brzezińskich,wdowa; zw. mał. w 1870r. (1870/1)
dz.:Lucyna 1870/22, Jan 1875/4
I w parafii Równe:co prawda nazwisko nie w pełni brzmi jak poszukiwany Stefan ale różnie bywa.
Seredyk Paweł (r.:Piotr i Jadwiga z Naziemców) i Helena Panawa; zw. mał. w 1909r. (1909/35)
Seredyk Stanisław (r.: Antoni i Katarzyna z Dłubaczów) i Maria Swinoga; zw. mał. w 1906r. (1906/11)
Wspomniana Dąbrownica - była taka parafia na Wołyniu w dekanacie Włodzimierzeckim. Niestety brak z tamtych rejonów metrykali w tomach ks.Żurka

Edmund
Jędrzejszyn_Iwona

Sympatyk

Post autor: Jędrzejszyn_Iwona »

Witam
Poszukuję informacji o rodzinie z nazwiskiem Zając, Kopacz pochodzących z terenów Wołynia.
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Jędrzejszyn_Iwona pisze:Witam
Poszukuję informacji o rodzinie z nazwiskiem Zając, Kopacz pochodzących z terenów Wołynia.
Proszę o konkrety, tj. miejscowości lub parafie, bo nie wyobrażam sobie przeglądnięcie ponad 9 tyś stron tomów ks.Żurka aby wyszukać wspomniane nazwiska.
Edmund
MarianG

Sympatyk

Post autor: MarianG »

Dzień dobry
Czy w tomie IX lub X "Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka " są metryki z parafii Poryck lub Zabłotce (Zabłoćce) z powiatu włodzimierskiego?
Pozdrawiam
Marian Grzelak
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Parafii Poryck (dekanat Horochów i Zabłotce (dekanat Włodzimierz) brak w "Wykazach osób....". Ale są w/w dekanaty w wykazach. Proszę podać o jakie osoby chodzi to sprawdzę. A nóż są tam!
Edmund
MarianG

Sympatyk

Post autor: MarianG »

Dzięki za informacje
Nazwiska mnie interesujące - to:
Grzelak, Piątek, Bednarek, Milczarek, Reszta, Gawlik, Deka, Zaborowski
Pozdrawiam
Marian Grzelak
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”