katgom pisze:Szukam informacji o moim dziadku: Stefan Serediuk ur. 16 marca 1902 w KOVEL (Kovelsk) albo ROWNE (we francuskich dokumentach pisano też ROMNE) na Ukrainie, syn Carpe Serediuk i Eugenii Kharitoniuk przybył do Francji prawdopodobnie w 1918 roku. We Francji wydano mu dokument tożsamości nr 316.981 20 marca 1930 (wystawca Prefekt Policji w Paryżu). W 1942 został deportowany do Niemiec. Archiwa Francuskie udostępniły mi 2 umowy o pracę i kopię wniosku paszportowego Nansen. Notatka na tych dokumentach wskazuje, że w 1940 został wysłany do Niemiec na roboty przymusowe do do Berlina, prowincja Brandeburg, baraki w Spandau. We Francji wyczerpałem już wszelkie możliwe drogi, w Niemczech również. Pozostaje mi teraz Polska i Ukraina. Mój dziadek ożenił się w Champagne-sur-Seine z Marią TRUSZ, która pochodziła z Dąbrownicy. Będę wdzięczny za wszelkie informacje o moim dziadku, skąd pochodził (nie mam jego aktu urodzenia) i co się z nim stało po wojnie. Kto wie, jak mogę dotrzeć do właściwego Archiwum
Poszukałem wymienione parafie: Kowel i Równe i to co znalazłem jest poniżej:
Seredniuk Jan i Justyna Jarocka
dz.: Anna Helena ur.1861/14
Seredniuk Jan, wdowiec,(r.: Ostap i Dominika z Uszyńskich) i Marcela zd.Mikiticha Daniłukowa; zw. mał. w 1869r. (1869/1)
Seredniuk Jan, wdowiec (r.: Eustachy i Dominika z Uszyńskich) i Domicela z Brzezińskich,wdowa; zw. mał. w 1870r. (1870/1)
dz.:Lucyna 1870/22, Jan 1875/4
I w parafii Równe:co prawda nazwisko nie w pełni brzmi jak poszukiwany Stefan ale różnie bywa.
Seredyk Paweł (r.:Piotr i Jadwiga z Naziemców) i Helena Panawa; zw. mał. w 1909r. (1909/35)
Seredyk Stanisław (r.: Antoni i Katarzyna z Dłubaczów) i Maria Swinoga; zw. mał. w 1906r. (1906/11)
Wspomniana Dąbrownica - była taka parafia na Wołyniu w dekanacie Włodzimierzeckim. Niestety brak z tamtych rejonów metrykali w tomach ks.Żurka
Edmund