Uście Solne i Szczurowa
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
geneawdziek

Re: Parafia Uście Solne i Szczurowa
Dzień dobry,
Czy uda się znaleźć informacje na temat mojego dziadka?
Jakub Rogowski urodził się 20.07.1890 r w miejscowości Barczków jako syn Jana i Zofii.
Czy uda się znaleźć jego rodzeństwo oraz ślub jego rodziców?
Pozdrawiam
Ryszard
Czy uda się znaleźć informacje na temat mojego dziadka?
Jakub Rogowski urodził się 20.07.1890 r w miejscowości Barczków jako syn Jana i Zofii.
Czy uda się znaleźć jego rodzeństwo oraz ślub jego rodziców?
Pozdrawiam
Ryszard
Dostałam od Renatki tylko miejscowość Wola Przemykowska do indeksacji...na pewno tam nie będzie nic z Barczkowa.
Małgorzata Kisiel-Dorohinicka
-----------------------------------
Szukam informacji o rodzinach: Kisiel, Kisiel-Dorohinicki z Litwy, Chwała ze Szczurowej, Kot ze Skorczowa (parafia Kazimierza Wielka) i z Boronic (parafia Kościelec)
-----------------------------------
Szukam informacji o rodzinach: Kisiel, Kisiel-Dorohinicki z Litwy, Chwała ze Szczurowej, Kot ze Skorczowa (parafia Kazimierza Wielka) i z Boronic (parafia Kościelec)
-
geneawdziek

Dziękuję za odpowiedź.
A może metryki z Barczkowa znajdują się w AP czy AD? Mógłbym się skontaktować, ale nie wiem z którym. To jest teren zupełnie nieznany dla mnie.
Pozdrawiam
Ryszard
A może metryki z Barczkowa znajdują się w AP czy AD? Mógłbym się skontaktować, ale nie wiem z którym. To jest teren zupełnie nieznany dla mnie.
Pozdrawiam
Ryszard
Barczków to Uście Solne, ale nie wiem czy całościowo (sądząc po zasobach u mornonów - tak).
Materiały do indeksacji (https://geneteka.genealodzy.pl/plany.php?wo=MP) nie obejmują raczej małżeństwa ani tym bardziej urodzeń z okolicy 1890.
Wstępem - akta metrykalne prowadzono w kilku egzemplarzach, jeden jest zawsze na parafii, z resztą różnie bywa.
Akta sprzed 1890 będą w AD Tarnów bo to ich region, tutaj zakres dostępnych materiałów: http://archiwum.diecezja.tarnow.pl/zasob-1.html
Akta po 1890 w latach 40 zostały zagarnięte przez państwo na potrzeby utworzenia USC, i tam bym się spodziewał że są (USC Szczurowa). Urząd stanu cywilnego nie udziela (oficjalnie) informacji na temat rodzeństwa przodków. Zgodnie z aktualnymi przepisami po upływie 100/80/80 lat dla urodzeń/małżeństw/zgonów ORAZ po upewnieniu się że osoby których akta dotyczą nie żyją (poza tymi które zmarły przed stworzeniem systemu PESEL) ORAZ po losowych opóźnieniach wynikających z patologii danego USC - akta są przekazywane do archiwów państwowych. Tutaj będzie to pewnie AN Kraków, oddział Bochnia. Nie znalazłem nic na szukajwarchiwach.gov.pl aczkolwiek wcale nie oznacza to że nic tam nie ma (wiem że parafia Cerekiew sąsiadująca z Uściem Solnym ma pojedyncze księgi na 1890-1945, więc urodzenia zobaczymy najwcześniej w 2045, aczkolwiek Uście Solne mogło mieć inną organizację i wydaje mi się że jest większą parafią). Najlepiej spytać się USC co ciekawego mają (informacja o zasobie jest informacją publiczną).
Materiały do indeksacji (https://geneteka.genealodzy.pl/plany.php?wo=MP) nie obejmują raczej małżeństwa ani tym bardziej urodzeń z okolicy 1890.
Wstępem - akta metrykalne prowadzono w kilku egzemplarzach, jeden jest zawsze na parafii, z resztą różnie bywa.
Akta sprzed 1890 będą w AD Tarnów bo to ich region, tutaj zakres dostępnych materiałów: http://archiwum.diecezja.tarnow.pl/zasob-1.html
Akta po 1890 w latach 40 zostały zagarnięte przez państwo na potrzeby utworzenia USC, i tam bym się spodziewał że są (USC Szczurowa). Urząd stanu cywilnego nie udziela (oficjalnie) informacji na temat rodzeństwa przodków. Zgodnie z aktualnymi przepisami po upływie 100/80/80 lat dla urodzeń/małżeństw/zgonów ORAZ po upewnieniu się że osoby których akta dotyczą nie żyją (poza tymi które zmarły przed stworzeniem systemu PESEL) ORAZ po losowych opóźnieniach wynikających z patologii danego USC - akta są przekazywane do archiwów państwowych. Tutaj będzie to pewnie AN Kraków, oddział Bochnia. Nie znalazłem nic na szukajwarchiwach.gov.pl aczkolwiek wcale nie oznacza to że nic tam nie ma (wiem że parafia Cerekiew sąsiadująca z Uściem Solnym ma pojedyncze księgi na 1890-1945, więc urodzenia zobaczymy najwcześniej w 2045, aczkolwiek Uście Solne mogło mieć inną organizację i wydaje mi się że jest większą parafią). Najlepiej spytać się USC co ciekawego mają (informacja o zasobie jest informacją publiczną).
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Proszę napisać do archiwum w Bochni. Odszukali mi co potrzebowałam.
Pozdrawiam
Katarzyna
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna Zakryś-Nalazek
-
geneawdziek

Michał, Katarzyna,
Dziękuję za cenne informacje. Będę śledzić wszystkie tropy.
Jeszcze mam jedno pytanie: czy miejscowość Wrzępia należy do tej samej parafii i dzieli ten sam los?
Pozdrawiam
Ryszard
Dziękuję za cenne informacje. Będę śledzić wszystkie tropy.
Jeszcze mam jedno pytanie: czy miejscowość Wrzępia należy do tej samej parafii i dzieli ten sam los?
Pozdrawiam
Ryszard
Wrzępia jest największą wsią podlegającą parafii Cerekiew (przynajmniej w 19 wieku), na geneszukaczu są relatywnie świeże indeksy urodzeń 1792-1880, małżeństw 1792-1873, zgonów 1792-1873 (z kilkoma latami dziur). Jako indeksujący - służę pomocą (PW). Jak wyżej wspomniałem po 1890 - jedynie parafia, księgi MZ są w USC przez przynajmniej kolejne 6 lat, a U przez kolejne 26 lat. USC Bochnia dość mocno przestrzega przepisów, przy wizycie zostały mi zasłonięte inne akty na tej samej stronie zanim mogłem podejść do księgi, więc o jakimkolwiek szukaniu rodzeństwa nie ma mowy.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Służę pomocą z Uścia Solnego które indeksuje ale tylko do 1855.
Moi przodkowie tez pochodzą z Barczkowa miedzy innymi
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Katarzyna Zakryś-Nalazek
-
geneawdziek

Dziękuję bardzo. Wcześniej próbowałem szukać informacji w Googlach ale miałem wątpliwości. Teraz wszystko jest jasneMichal_Sk pisze:Wrzępia jest największą wsią podlegającą parafii Cerekiew (przynajmniej w 19 wieku), na geneszukaczu są relatywnie świeże indeksy urodzeń 1792-1880, małżeństw 1792-1873, zgonów 1792-1873 (z kilkoma latami dziur). Jako indeksujący - służę pomocą (PW). Jak wyżej wspomniałem po 1890 - jedynie parafia, księgi MZ są w USC przez przynajmniej kolejne 6 lat, a U przez kolejne 26 lat. USC Bochnia dość mocno przestrzega przepisów, przy wizycie zostały mi zasłonięte inne akty na tej samej stronie zanim mogłem podejść do księgi, więc o jakimkolwiek szukaniu rodzeństwa nie ma mowy.
Pozdrawiam
Ryszard
Dobry punkt zaczepiania! Więc "po sąsiedzku" kilka słów o moich przodkach z Barczkowa.katnal pisze:Służę pomocą z Uścia Solnego które indeksuje ale tylko do 1855.
Pozdrawiam
U mnie właśnie to dziadek Jakub Rogowski urodził się w Barczkowie 20.07.1890 r a później - nie wiem kiedy - znalazł się we wsi Jarztrząbka Stara, gdzie się ożenił i gdzie dzieci mu się urodziły.
Jego ojciec miał na imię Jan a matka nazywała się Zofia (chyba Zych z domu). Nie wiem kiedy się pobrali, najpóźniej pod koniec 1889 r, jeżeli założymy, że Jakub był pierwszym ich dzieckiem. To znaczy, że dziadka rodzice urodzili się na pewno 10 czy 15 lat po 1855 roku, w latach 1865-1870.
Tutaj jest luka, żeby nawiązać do wcześniejszych przodków... jezeli w ogóle są!
Pozdrawiam
Ryszard
Ryszardzie jeszcze jedna rzecz - w okolicach 1890 roku możesz liczyć na to, że metryka będzie miała informacje nie tylko o rodzicach, ale również o dziadkach urodzonego (co może pozwolić przeskoczyć kilkanaście lat bez dostępu do akt). Ale tego nie dostaniesz na "standardowym" odpisie z USC, do tego trzeba się wybrać do USC i zrobić zdjęcie, albo w obecnej sytuacji - poprosić osobno we wniosku o zapisanie notki o rodzicach i liczyć na to że zostanie to uwzględnione. Podobnie czasami są dopiski o tym że ktoś pochodzi z innej parafii. Wesołych łowów!
Ostatnio zmieniony wt 10 lis 2020, 23:43 przez Michal_Sk, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
-
geneawdziek

Dzięki serdecznieMichal_Sk pisze: (...). Wesołych łowów!
Dzień dobry,
poszukuję informacji o przodkach z parafii Szczurowa i czy ma ktoś metryki z Woli Przemykowskiej z lat 1800-1810?
Byłabym bardzo wdzięczna.
Rita
poszukuję informacji o przodkach z parafii Szczurowa i czy ma ktoś metryki z Woli Przemykowskiej z lat 1800-1810?
Byłabym bardzo wdzięczna.
Rita