Akt ślubu Kordek Franciszek i Grabowska Apolonia?
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Skibek_Tadek

Dostałem zawrotu głowy od poszukiwań wiarygodnego aktu ślubu moich
3 x pradziadków, bez powodzenia. W aktach chrztu ich dzieci występuje nazwisko rodowe matki. Na dodatek wśród dzieci występuje dwóch żyjących synów o tym samym imieniu Antoni ? (jeden z nich to mój 2 x pradziadek). Ci do innej parafii przypisani. Rodzice ich to Kordek Franciszek i Grabowska Apolonia. Nie mogę znaleźć ich aktu ślubu. Mam przypuszczenia, że to dwie różne rodziny o tym samym imieniu i nazwisku. Znalazłem akt ślubu Franciszka z Apolonią ale ona ma inne nazwisko, bez ojca. Mogli ukryć nazwisko ojca? Jeśli tak, to jak możliwe było wpisanie dzieciom w akta nazwisko rodowe matki? Myślę, że jest na to wytłumaczenie.
Proszę pomóżcie zrozumieć mi lub też zaprzeczyć moim przemyśleniom.
Z góry dziękuję.
Tadek S.
3 x pradziadków, bez powodzenia. W aktach chrztu ich dzieci występuje nazwisko rodowe matki. Na dodatek wśród dzieci występuje dwóch żyjących synów o tym samym imieniu Antoni ? (jeden z nich to mój 2 x pradziadek). Ci do innej parafii przypisani. Rodzice ich to Kordek Franciszek i Grabowska Apolonia. Nie mogę znaleźć ich aktu ślubu. Mam przypuszczenia, że to dwie różne rodziny o tym samym imieniu i nazwisku. Znalazłem akt ślubu Franciszka z Apolonią ale ona ma inne nazwisko, bez ojca. Mogli ukryć nazwisko ojca? Jeśli tak, to jak możliwe było wpisanie dzieciom w akta nazwisko rodowe matki? Myślę, że jest na to wytłumaczenie.
Proszę pomóżcie zrozumieć mi lub też zaprzeczyć moim przemyśleniom.
Z góry dziękuję.
Tadek S.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
a jaki to okres?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Skibek_Tadek

Lata 1820 r. - 1834 r. Podług urodzin dzieci.
Tadek S.
Tadek S.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
No nie, trochę za szeroko ten zakres podałeś. Ja widzę w Krzynowłodze Wielkiej, że pierwsze dziecko 1824.
A w 1823 w Krzynowłodze Małej widzę ślub Franciszek Kordek Apolonia Szymanowiak z zaznaczeniem, że Apolonia to dziecko naturalne Marianny. Tak jak piszesz.
Pozostaje wyjaśnienie skąd Grabowska i wydaje mi się, że dobrze myślisz, że to ich ślub. Wiek wydaje się zgodny
Jej matka podobno zmarła w Biernatach to koło Krasnosielca. Może i tam warto zajrzeć
A w 1823 w Krzynowłodze Małej widzę ślub Franciszek Kordek Apolonia Szymanowiak z zaznaczeniem, że Apolonia to dziecko naturalne Marianny. Tak jak piszesz.
Pozostaje wyjaśnienie skąd Grabowska i wydaje mi się, że dobrze myślisz, że to ich ślub. Wiek wydaje się zgodny
Jej matka podobno zmarła w Biernatach to koło Krasnosielca. Może i tam warto zajrzeć
-
Skibek_Tadek

Może znali jej ojca. Tylko takie wytłumaczenie mi się nasuwa.
Zatem jakie dokumenty trzeba było dostarczyć do chrztu?
Zatem jakie dokumenty trzeba było dostarczyć do chrztu?
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
uznanie? po ślubie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
Skibek_Tadek