Rodzina Schmidtke, Hebel, Pranga

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Poszukuję informacji o przodkach i ich krewnych z rodziny mojego męża, nazwiska: Schmidtke, Hebel, Pranga z Pomorza, z okolic Gdyni.

Babcia Marta Ledke z d. Schmidtke ur. 1892 r. i zm. 1976 r. w Gdyni, jej rodzice to Norbert Schmidtke ur. 1857 r. i zm. 1940 r. w Gdyni oraz Julianna Schmidtke z d. Hebel, ur. 1860 r. i zm. 1937 r. w Gdyni.

Siostra Norberta Schmidtke to Apolonia Pranga z d. Schmidtke, jej mąż nazywał się Antoni Pranga. Razem z mężem i dziećmi wyjechała w 1921 lub 1922 r. do Niemiec. Córka ich syna, Nikolasa Pranga, to Marlena z d. Pranga.

Julianna Schmidtke z d. Hebel miała siostrę i brata, Juliusa Hebel, który ożenił sie z Julianną Hebel z d. Chojka. Mieli 3 dzieci, syna Jana Hebel i 2 córki.

Elżbieta Pawłowska-Ledke
Ostatnio zmieniony pt 14 maja 2010, 22:00 przez Pawłowska_Ledke_Elżbieta, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

witaj!
polecam strone pomorskiego towarzyswa genealogicznego - PTG, tam znajdziesz sporo osob o tych nazwiskach, poszukaj tez z inna pisownia np. Liedke, Litke itp.
i ew. Familienforschung in Westpreussen.
pozdrawiam beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 1 time

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Dzękuje za odpowiedź.

Zaglądam często na stronę PTG oraz na forum PTG, tam również zamieściłam informacje. Sprawdzałam również zindeksowane metryki.

Pozdrawiam Elżbieta.
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

a wiesz gdzie oni sie urodzili?
pochodze z wejherowa i te nazwiska sa tam popularne. (moja przyjaciolka jest z domu tez pawlowska).
wejherowo i okolice nie znajdziesz w PTG, ale moze w archiwum-panstwowe w gdansku lub w oliwie-koscielne
pozdrawiam beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Witam.
Oto , co znalazłam w książce „Kębłowo wieś i parafia” , o której pisałam w tym wątku

http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... highlight=

Na stronie 51 autor pisze:
„ Wykaz osób z Kębłowa i okolic osadzonych w KL Stutthof
Pranga Walenty, areszt.3.05.1943 , nr obozowy 22784 , przeżył „Marsz śmierci”.

Pozdrawiam ,
Basia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”