Księga pamiątkowa zmarłych w ZSRR w latach 1940-1956
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
p. Grażyno
równolegle szukam potwierdzenia pobytu w łagrze Workuta - bezskutecznie
wielokrotnie sprawdziłam indeks memo.ru oraz indeks ośr. karta (również inne ew. informacje dostępne w internecie)
z całą pewnością wiem, że praca przymusowa w łagrze mnw. w latach 1940-41
dot. - Kazimierz Kardasz, ur. 1909, s. Kazimierza (zam. Wiedrowicze)
może istnieją jeszcze inne wykazy/indeksy o których nie wiem, albo najzwyczajniej, nie potrafię odszukać
pozdrawiam
Lena
wielokrotnie sprawdziłam indeks memo.ru oraz indeks ośr. karta (również inne ew. informacje dostępne w internecie)
może istnieją jeszcze inne wykazy/indeksy o których nie wiem, albo najzwyczajniej, nie potrafię odszukać
pozdrawiam
Lena
Ostatnio zmieniony sob 15 maja 2010, 12:08 przez Lenaar, łącznie zmieniany 1 raz.
Cezary.
Nie wiem jak tam twoje poszukiwania ale na wszelki wypadek-przecież nie zaszkodzi- podam:
- St.posterunkowy PP Bronisław Lechowski, s. Ignacego, ur.25.10.1896 w Ćmielowie. W policji od 1921. Przez wiele lat służbę pełnił w woj. kieleckim, ostatnio na Posterunku w Olkuszu (od 20.05.1937), Ojcowie pow.olkuski (od 1.06.1937) i od 17.10.1937 ponownie w Olkuszu. We wrześniu 1939 służył w Komendzie Powiatowej w Olkuszu.
jest wymieniony w księdze cmentarnej Miednoje Tom I( litery od A- Ł).
pozdrawiam Tadeusz
Nie wiem jak tam twoje poszukiwania ale na wszelki wypadek-przecież nie zaszkodzi- podam:
- St.posterunkowy PP Bronisław Lechowski, s. Ignacego, ur.25.10.1896 w Ćmielowie. W policji od 1921. Przez wiele lat służbę pełnił w woj. kieleckim, ostatnio na Posterunku w Olkuszu (od 20.05.1937), Ojcowie pow.olkuski (od 1.06.1937) i od 17.10.1937 ponownie w Olkuszu. We wrześniu 1939 służył w Komendzie Powiatowej w Olkuszu.
jest wymieniony w księdze cmentarnej Miednoje Tom I( litery od A- Ł).
pozdrawiam Tadeusz
napisałam do Архивa Министерства внутренних дел Республики КомиLenaar pisze:p. Grażyno
być może będzie odpowiedź
Lena
- Grazyna_Gabi

odpowiedź z ośr. karta otrzymałam kilka miesięcy wcześniej (po kilku miesiącach, nie dysponują dokumentami dot. w/w osoby), z sugestią, by zwrócić się z prośbą bezpośrednio do memoriału o wszczęcie poszukiwań; co też, dawno dawno temu uczyniłam: cierpliwie czekam
równolegle mogę czekać na odp. z archiwum Republiki Komi
dziękuję za sprawdzenie i sugestię
Lena
równolegle mogę czekać na odp. z archiwum Republiki Komi
dziękuję za sprawdzenie i sugestię
Lena
Witam serdecznie, poszukuję informacji dot. nazwiska Tarafaniuk. Będę wdzięczna za wszelkie dane. Wiem, że moi przodkowie (Anna, Irena, Maria przebywały w Troicku i okolicach, wujek- Bazyli - został wcielony do armii. Nie wiem, co stało się z pradziadkiem - Stefanem Tarafaniuk ur. w 1895. Będę wdzięczna za wszelkie dane, pozdrawiam, Anka
-
KrystynaJovanovic

-
Juszkat_Tomasz

- Łaptaszynska_Iwona

Uzupełniłam " Wykaz zmarłych polskich zesłańców, więźniów i łagierników
w ZSRR w latach 1940-1956" zamieszczony na stronie http://www.stankiewicze.com/ludobojstwo/lagiernicy.html
o nazwiska zawarte w kolejnych publikacjach "My Sybiracy", wydawanych przez Związek Sybiraków, oddział w Łodzi.
autorzy: Stanisław Jacoń- rocznik nr 16 / 2005r, Stanisław Jacoń, Jerzy Rossowski- rocznik 21 / 2010.
w ZSRR w latach 1940-1956" zamieszczony na stronie http://www.stankiewicze.com/ludobojstwo/lagiernicy.html
o nazwiska zawarte w kolejnych publikacjach "My Sybiracy", wydawanych przez Związek Sybiraków, oddział w Łodzi.
autorzy: Stanisław Jacoń- rocznik nr 16 / 2005r, Stanisław Jacoń, Jerzy Rossowski- rocznik 21 / 2010.
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Witam,
Wando, Grażynko, bardzo proszę o sprawdzenie, czy w Waszych spisach jest Pelagia Skolimowska ur. w 1876r.
Z góry dziękuję.
Wando, Grażynko, bardzo proszę o sprawdzenie, czy w Waszych spisach jest Pelagia Skolimowska ur. w 1876r.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- andrzej_debno

- Grazyna_Gabi

W wykazach memorialu.ru sa wykazane 3 osoby o nazwisku Gromulski/Gromulska, niestety akurat te chyba przezyly gdyz brak jest adnotacji o ich smierci.pldi pisze:BARDZO PROSZĘ O SPRAWDZENIE NAZWISKA GROMULSKI, GROMULSKA, NOWACKI, NOWACKA
BARDZO DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM
PAWEŁ
GROMULSKA Helena c. Jana, ur. 1893 woj.warszawskie, Brzeozowka, zam. rej. slonimski, w. Kostrowicze.
Громульская Елена Ивановна
(варианты фамилии: Громульска; варианты отчества: Яновна) Родилась в 1893 г., Варшавское в-во, пов. Миньск-Мазовецки, Бжозувка; полька; Проживала: Белорусская ССР, Барановичская обл., Слонимский р-н, Костровичи.
Приговорена: 10 февраля 1940 г., обв.: ОСАДНИК.
Приговор: Выселена. прибыла на спецпоселение: ВОЛОГОДСКАЯ ОБЛ., БАБУШКИНСКИЙ р-н, СВЕТЛОЕ (ЛУГОДА)
Источник: База данных "Польские спецпереселенцы в Вологодской обл."
GROMULSKA Leokadia c.Martyna lub Marcina, ur. 1926 Kostrowicze.
Громульская Леокадия Мартыновна
(варианты отчества: Марциновна) Родилась в 1926 г., Барановичская обл., Слонимский р-н, Костровичи; полька; Проживала: Белорусская ССР, Барановичская обл., Слонимский р-н, Костровичи.
Приговорена: 10 февраля 1940 г., обв.: ОСАДНИК.
Приговор: Выселена. прибыла на спецпоселение: ВОЛОГОДСКАЯ ОБЛ., БАБУШКИНСКИЙ р-н, СВЕТЛОЕ
GROMULSKI Jan lub Jozef s. Marcina lub Martyna ur. 1924 Kostrowicze.
Громульский Иван Марцинович
(варианты имени: Ян-Юзеф; варианты отчества: Мартинович, Мартынович) Родился в 1924 г., Барановичская обл., Слонимский р-н, Костровичи; поляк; Проживал: Белорусская ССР, Барановичская обл., Слонимский р-н, Костровичи.
Приговорен: 10 февраля 1940 г., обв.: ОСАДНИК.
Приговор: Выселен. прибыл на спецпоселение: ВОЛОГОДСКАЯ ОБЛ., БАБУШКИНСКИЙ р-н, СВЕТЛОЕ
NOWACKA Stanislawa c. Jozefa ur. 1926 Michalin, gub. pinska
Новацская Станис Осиповна
Родилась в 1923 г., Пинская губ., Косовский, Михалин; поляки; образование Низш.; Проживала: Брестская обл., Ружанский, Михалин.
Приговор: приб. на спецпоселение в Архангельскую обл. 08.03.40, Виноградовский р-н, Шубуня
Источник: База данных "Польские спецпереселенцы в Архангельской обл."
NOWACKA Feliksa c. Piotra ur.1903 Michalin
Новацская Феклиса Петровна
Родилась в 1903 г., Пинская губ., Косовский, Михалин; поляки; образование Низш.; Проживала: Брестская обл., Ружанский, Михалин.
Приговор: приб. на спецпоселение в Архангельскую обл. 08.03.40, Виноградовский р-н, Шубуня
NOWACKI Jozef s.Kakuba, ur. 1891 Michalin
Новацский Осип Яковлевич
Родился в 1891 г., Пинская губ., Косовский, Михалин; поляки; образование Низш.; Проживал: Брестская обл., Ружанский, Михалин.
NOWACKI Jakub s. Piotra, ur. 1863 Michalin, zmarl 28.05.40 na zeslaniu, rej. winogradowski, Szubunia
Новацский Яков Петрович
Родился в 1863 г., Пинская губ., Косовский, Михалин; поляки; неграмотн.; Проживал: Брестская обл., Ружанский, Михалин.
Приговор: приб. на спецпоселение в Архангельскую обл. 08.03.40, Виноградовский р-н, Шубуня. Ум. 28.05.40
Dla Andrzeja
Władysława Jabłońska
Sa dwie osoby o tym nazwisku i imieniu, wyglada na to, ze te panie szczesliwie przezyly.
JABLONSKA Wladyslawa c. Jozefa, ur.1924,tarnopolska obl.Halerczin?, zam. obl. lwowska, Wysocko
Яблонская Владислава Юзефовна
Родилась в 1924 г., Тарнопольская обл., Бродский, Халерчин; поляки; образование Низш.; Проживала: Львовская обл., Пониковецкий, Высоцко.
Приговор: приб. на спецпоселение в Архангельскую обл. 29.02.40, Котласский р-н, Нижняя Стрига. Осв. со спецпоселения по амнистии 05.09.41
JABLONSKA Wladyslawa c. Jakuba, ur. 19129 obl. lwowska, Rawszczyno
Яблонская Владислава Якубовна
Родилась в 1929 г., Львовская губ., Сокальский, Равщино; поляки; образование 3 класса; Проживала: Львовская обл., Сокальский, Равщино.
Приговор: приб. на спецпоселение в Архангельскую обл. 01.03.40, Устьянский р-н, Верюжское Озеро. Осв. со спецпоселения по амнистии 11.09.41
aniemirka
Brak Pelagii Skolimowskiej,
jest tylko jeden pan SKALIMOWSKI Stanislaw s. Franciszka, ur. 1899 a rozstrzelany w 1938 r.
Moze Wandzia bedzie miala cos na temat poszukiwanych osob.
Pozdrawiam
Grazyna
-
Marynicz_Marcin

witam
prosze o sprawdzenie nazwisk : Marynicz, Sadzewicz, Młodawski, Rożniata.
Pozdrawiam,
Marcin
prosze o sprawdzenie nazwisk : Marynicz, Sadzewicz, Młodawski, Rożniata.
Pozdrawiam,
Marcin
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/