Sosnowiec, zasoby
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Sosnowiec, zasoby
"Zasoby z Sosnowca"
Dobry wieczór.
Czy jest możliwość uzyskania dostępu do zasobów z wszystkich parafii z Sosnowca? Poszukuję kilku interesujących mnie metryk, ale linków brak, więc chyba nigdzie nie ma udostępnionego.
Dobry wieczór.
Czy jest możliwość uzyskania dostępu do zasobów z wszystkich parafii z Sosnowca? Poszukuję kilku interesujących mnie metryk, ale linków brak, więc chyba nigdzie nie ma udostępnionego.
Pozdrawiam - Jakub Rokita
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
- Mateusz_Grojec

Dzień dobry
A jeśli o Niwce mowa, to chciałbym o taką ciekawą rzecz dopytać. Czy jest możliwe, by zachowały się jakieś dzienniki czy listy uczniów, uczęszczających do szkoły w Niwce (obecnie sp nr15, wówczas Publiczna 7-klasowa Szkoła Powszechna w Niwce) w pierwszej dekdzie jej funkcjonowania. Lata 1928-1938.
Czy jest sens tam dzwonić, pisać w tym czasie.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wskazanie
A jeśli o Niwce mowa, to chciałbym o taką ciekawą rzecz dopytać. Czy jest możliwe, by zachowały się jakieś dzienniki czy listy uczniów, uczęszczających do szkoły w Niwce (obecnie sp nr15, wówczas Publiczna 7-klasowa Szkoła Powszechna w Niwce) w pierwszej dekdzie jej funkcjonowania. Lata 1928-1938.
Czy jest sens tam dzwonić, pisać w tym czasie.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wskazanie
- Krzysiek_Imiołek

Re: Zasoby z Sosnowca
Co oznacza "dostęp" do wszystkich zasobów. Przy indeksach jest informacja z jakiego źródła powstawały (lub powstają) indeksy, oraz czy są to indeksy "skorowidzowe". Mając rok i nr aktu można wysłać do dysponenta ksiąg prośbę o przesłanie skanu-AP K-ce księgi do 1909 r a do USC od 1910Jakub_Rokita pisze:Dobry wieczór.
Najlepiej skontaktować się z archiwum oświaty w Sosnowcu na ul Krzywej i dowiedzieć się u "źródła" czy zachowały się z tego okresu jakieś dokumenty szkolneMateusz_Grojec pisze: Czy jest możliwe, by zachowały się jakieś dzienniki czy listy uczniów
Krzysiek
Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
Nazwiska w kręgu poszukiwań: Dąbrowski, Błotnicki, Tazbir, Baron, Jasiński, Imiołek, Siejka,
-
Sławek_Binczak

Wrzuciłem trochę indeksów z Sosnowca. Jest w nich nazwisko Rokita.
Szukam aku zgonu Anny z Kozłowskich Bahrynowskiej. Lata 1904-1908. Podejrzewane miejscowości: Stryj, Skole, Lwów, Stary Sambor i okolice.
-
Jakub_Rokita

- Kontakt:
Mi chodzi o akt ślubu Ludwika Rokity i Kazimiery Koruba. Oboje pochodzili z Kołaczkowic par. Janina.
Pozdrawiam - Jakub Rokita
- Krzysiek_Imiołek

Ten akt znajduje się w księgach będących w USC S-c (jest podana informacja). Można zwrócić się z prośbą do USC podając rok, rodzaj aktu i jego nr
Krzysiek