Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Post autor: Goś_Edmund »

Elzbietakober pisze:Dzień dobry Edmundzie. Czy możesz sprawdzić w księgach nazwisko Gonczaruk Michał który prawdopodobnie brał ślub w Łucku w latach 20-tych ?Podobno w księgach jest to nazwisko z odsyłaczem "patrz Petychorski"bo tak potem nazywał się .Dziękuję bardzo Elzbieta
Przeszukałem i jedynie znalazłem taki wypis w parafii Łuck:
Petrynowski Kazimierz (r.: Ludwik i Julia ur Palko) i Antonina Krawczyńska; zw. mał. w 1908r. (1908/29). Innego blisko brzmiącego nazwiska nie znalazłem.
Edmund
Bogusia54

Post autor: Bogusia54 »

Dzień dobry, czy w księgach ks. Żurka są księgi z parafii rzymsko-katolickiej Młynów gm.Dubno. z 1905 i dalej. Pozdrawiam.B.M.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Bogusia54 pisze:Dzień dobry, czy w księgach ks. Żurka są księgi z parafii rzymsko-katolickiej Młynów gm.Dubno. z 1905 i dalej. Pozdrawiam.B.M.
Młynów i Dubno jako parafie są w tomach ks.Żurka. Proszę podać nazwiska, to sprawdzę, czy są.
Edmund
Bogusia54

Poproszę o:
metryka urodzenia:
Stanisław Lipa 15/07/1924
Lipa Mariann okołó 1900 r.

zawarcie zwiazku małżeńskiego:
Marian Lipa i Zofia Czerpak około 1921 r.
Stanisław Piechnik i Zofia Czerpak około1933
zgon:
Marian Lipa około 1930 r
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Bogusia54 pisze:Poproszę o:
metryka urodzenia:
Stanisław Lipa 15/07/1924
Lipa Mariann okołó 1900 r.

zawarcie zwiazku małżeńskiego:
Marian Lipa i Zofia Czerpak około 1921 r.
Stanisław Piechnik i Zofia Czerpak około1933
zgon:
Marian Lipa około 1930 r
Jedynie co znalazłem to w parafii Dubno:
Lipa Feliks (r.:Łukasz i Maria z Drozdowskich) i Maria Synajewska; zw. mał. w 1880r. (1880/18)
Edmund
Bogusia54

Dziękuję za serdeczność i trud w szukaniu ale dlaczego nie ma wpisów pomimo zachowanych ksiąg, Podane osoby były urodzone w Panskiej Dolinie lub Nowiny Dobratyńskie.?Gdzie mogę jeszcze szukać.Pozdrawiam.Bogusia.
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Bogusia54 pisze:Dziękuję za serdeczność i trud w szukaniu ale dlaczego nie ma wpisów pomimo zachowanych ksiąg, Podane osoby były urodzone w Panskiej Dolinie lub Nowiny Dobratyńskie.?Gdzie mogę jeszcze szukać.Pozdrawiam.Bogusia.
Tomy "Wypisów...." ks. Żurka to tylko jedno ze źródeł do poszukiwań genealogicznych i to raczej szczątkowe ( w przypadku wielu parafii Diecezji Łuckiej). Szukać można w AGAD W-wa, archiwach na Ukrainie.
Edmund
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Post autor: stevebr »

stevebr pisze:
Goś_Edmund pisze:
stevebr pisze:Witam!
Ostatnio uzyskałem skan aktu urodzenia mojego stryjecznego pradziadka Stanisława Zycha (ur. 29.06.1901r. Huta par. Garwolin) z AP w Siedlcach i spotkała mnie niespodzianka. Otóż na akcie był przypisek mówiący o tym, że zawarł związek małżeński z Dominiką Bielińską w dniu 14.06.1925 r. w kościele parafii Kowelskiej. Dowiaduję się więc, że był on kolejnym, trzecim już z rodzeństwa Zychów, który wyjechał na Wołyń. Czy jest szansa aby odnaleźć ten akt w wykazach ks. Żurka.
Pozdrawiam
Sławek
Sprawdziłem i niestety, nie znalazłem takowego nazwiska.
Edmund
Dziękuję bardzo za chęci i poświęcony czas.
Sławek
Nie poprzestałem na tym i napisałem jeszcze maila do USC w Warszawie gdzie mają Sekcję Ksiąg Zabużańskich. Dziś otrzymałem odpowiedź, że w księdze małżeństw za rok 1925 w parafii rzymskokatolickiej w Kowlu odnaleziono akt małżeństwa Stanisława Zycha i Dominiki rod. Bielińska. Teraz muszę tylko wypełnić wniosek o wydanie kopii i wnieść opłatę.

Dla zainteresowanych podaję namiary: USC Miasta Stołecznego Warszawy III Wydział Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksiąg Zabużańskich, Sekcja Ksiąg Zabużańskich - ul. Ks. I. Kłopotowskiego 1/3, 03-718 Warszawa, tel. 22 4431273 (78, 80), e-mail uscskz@um.warszawa.pl
Tu można sprawdzić z jakich parafii mają księgi - http://usc.um.warszawa.pl/nasze-ksiegi

Jak to jednak jest, że w wykazach ks. Żurka tego aktu nie ma a w USC mają?

Pozdrawiam
Sławek
Ostatnio zmieniony wt 08 gru 2020, 18:28 przez stevebr, łącznie zmieniany 1 raz.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

stevebr pisze: Nie poprzestałem na tym i napisałem jeszcze maila do USC w Warszawie gdzie mają Wydział Ksiąg Zabużańskich. Dziś otrzymałem odpowiedź, że w księdze małżeństw za rok 1925 w parafii rzymskokatolickiej w Kowlu odnaleziono akt małżeństwa Stanisława Zycha i Dominiki rod. Bielińska. Teraz muszę tylko wypełnić wniosek o wydanie kopii i wnieść opłatę.
Pozdrawiam
Sławek
"Wykazy..." i USC Warszawa (Wydz. Ksiąg Zabużańskich), a później AGAD to niezależne dokumenty. W "Wykazach..." faktycznie często można natrafić na dane dot. dokumentów, które uzyskać można w USC, czy AGAD, ale najczęściej za sprawą indeksów, czy innych spisów, na których podstawie powstały "Wykazy...". W zasobach KUL-u nie ma zbyt wielu ksiąg metrykalnych. Też osobiście nad tym ubolewam, ponieważ w jednym z tomów znajduje się cała rodzina mojej prababci (rodzice i rodzeństwo) wraz z dokładnymi numerami metryk chrztu, ale same księgi najpewniej nie istnieją (chyba, że kiedyś gdzieś wypłyną jako ocalałe i przechowywane przez latach w rękach prywatnych).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

Marynicz_Marcin pisze:
stevebr pisze: Nie poprzestałem na tym i napisałem jeszcze maila do USC w Warszawie gdzie mają Wydział Ksiąg Zabużańskich. Dziś otrzymałem odpowiedź, że w księdze małżeństw za rok 1925 w parafii rzymskokatolickiej w Kowlu odnaleziono akt małżeństwa Stanisława Zycha i Dominiki rod. Bielińska. Teraz muszę tylko wypełnić wniosek o wydanie kopii i wnieść opłatę.
Pozdrawiam
Sławek
"Wykazy..." i USC Warszawa (Wydz. Ksiąg Zabużańskich), a później AGAD to niezależne dokumenty. W "Wykazach..." faktycznie często można natrafić na dane dot. dokumentów, które uzyskać można w USC, czy AGAD, ale najczęściej za sprawą indeksów, czy innych spisów, na których podstawie powstały "Wykazy...". W zasobach KUL-u nie ma zbyt wielu ksiąg metrykalnych. Też osobiście nad tym ubolewam, ponieważ w jednym z tomów znajduje się cała rodzina mojej prababci (rodzice i rodzeństwo) wraz z dokładnymi numerami metryk chrztu, ale same księgi najpewniej nie istnieją (chyba, że kiedyś gdzieś wypłyną jako ocalałe i przechowywane przez latach w rękach prywatnych).
Dzięki Marcin za Twoje uwagi. A dopiero co powyzej pisalem, że:
Tomy "Wypisów...." ks. Żurka to tylko jedno ze źródeł do poszukiwań genealogicznych i to raczej szczątkowe ( w przypadku wielu parafii Diecezji Łuckiej). Szukać można w AGAD W-wa, archiwach na Ukrainie.
Niestety próbowałem uzyskać jeden akt urodzenia od ks. Żurka ( nie dla siebie) dla amerykanina polskiego pochodzenia, który stara się o ponowne obywatelstwo polskie. I z wyjaśnień ks. Żurka dowiedziałem się, że są to w wielu przypadkach luźne kartki spisywane z ksiąg metrykalnych przez księży, bez możliwości podania faktycznych zachowanych metryk.Wiele ksiąg spłonęło wraz z kościołami podczas ludobójstwa na Wołyniu.

Edmund
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Goś_Edmund pisze:
Marynicz_Marcin pisze:
Pozdrawiam
Sławek
Niestety próbowałem uzyskać jeden akt urodzenia od ks. Żurka ( nie dla siebie) dla amerykanina polskiego pochodzenia, który stara się o ponowne obywatelstwo polskie. I z wyjaśnień ks. Żurka dowiedziałem się, że są to w wielu przypadkach luźne kartki spisywane z ksiąg metrykalnych przez księży, bez możliwości podania faktycznych zachowanych metryk.Wiele ksiąg spłonęło wraz z kościołami podczas ludobójstwa na Wołyniu.

Edmund
Cały czas czegoś się uczymy i dowiadujemy.
Myślałem, że źródło ks. Żurka i księgi w Sekcji Ksiąg Zabużańskich USC Warszawa są takie same, lub nawet te same. Z tego wynika, że zawsze warto pytać wszędzie gdzie się da.
Niestety tylko te "moje" księgi z parafii w Maniewiczach nigdzie nie chcą na razie "wypłynąć", a tam miałbym, jak wyliczyłem, co najmniej 22 fakty z życia rodziny do odnalezienia na przestrzeni lat 1928 - 1943.
Dziękuję bardziej doświadczonym kolegom za pomoc.

Pozdrawiam
Sławek
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

stevebr pisze:
Goś_Edmund pisze:
Marynicz_Marcin pisze: "Wykazy..." i USC Warszawa (Wydz. Ksiąg Zabużańskich), a później AGAD to niezależne dokumenty. W "Wykazach..." faktycznie często można natrafić na dane dot. dokumentów, które uzyskać można w USC, czy AGAD, ale najczęściej za sprawą indeksów, czy innych spisów, na których podstawie powstały "Wykazy...". W zasobach KUL-u nie ma zbyt wielu ksiąg metrykalnych. Też osobiście nad tym ubolewam, ponieważ w jednym z tomów znajduje się cała rodzina mojej prababci (rodzice i rodzeństwo) wraz z dokładnymi numerami metryk chrztu, ale same księgi najpewniej nie istnieją (chyba, że kiedyś gdzieś wypłyną jako ocalałe i przechowywane przez latach w rękach prywatnych).

Edmund
Cały czas czegoś się uczymy i dowiadujemy.
Myślałem, że źródło ks. Żurka i księgi w Sekcji Ksiąg Zabużańskich USC Warszawa są takie same, lub nawet te same. Z tego wynika, że zawsze warto pytać wszędzie gdzie się da.
Niestety tylko te "moje" księgi z parafii w Maniewiczach nigdzie nie chcą na razie "wypłynąć", a tam miałbym, jak wyliczyłem, co najmniej 22 fakty z życia rodziny do odnalezienia na przestrzeni lat 1928 - 1943.
Dziękuję bardziej doświadczonym kolegom za pomoc.

Pozdrawiam
Sławek
Sławek, odezwij sie do mnie na priv.
Edmund
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Witaj Edmund,
Napisałem do Ciebie, jak prosiłeś na priv, w dn.8.12
Czekam z ciekawością na Twoją odpowiedź ;-)

Pozdrawiam
Sławek
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk

stevebr pisze:Witaj Edmund,
Napisałem do Ciebie, jak prosiłeś na priv, w dn.8.12
Czekam z ciekawością na Twoją odpowiedź ;-)

Pozdrawiam
Sławek
A ja mam cały czas informację:Nie masz nowych informacji. Ale winny się tłumaczy. Napisałem już. Przepraszam
Edmund
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Otrzymałem kopię aktu ślubu wspomnianego wcześniej pradziadka stryjecznego - Stanisława Zycha z Dominiką Bielińską. O ile Stanisława dane, jego rodziców itd. są mi znane, o tyle dopiero z niniejszego aktu dowiedziałem się, że moja powinowata Dominika Bronisława Bielińska była "panną, córką Zacharjasza i Marjanny z Zająców". Niestety wieku młodych nie podano ale z mojej wiedzy wynika, że Stanisław urodzony był w 1901 roku (miał 24 lata podczas slubu, panna młoda zapewne w rozsądnych granicach). Nie znam żadnych faktów, gdzie Dominika mogłaby się urodzić, skąd jej rodzice pochodzili, kiedy urodzeni, jakie parafie. Jak się tego dowiedzieć? Czy może w wykazach ks. Żurka w księgach z Kowla (może z sąsiednich parafii) coś będzie o niej samej i jej rodzicach?
Ciężko zlecić szukanie czegoś jak niewiele wiadomo...

W wyszukiwarce na genetece przejrzałem Zachariasza Bielińskiego w każdym województwie (urodzenia, małżeństwa i zgony) i nie natrafiłem na żadnego w konfiguracji z Marianną Zając, ani samego, który by pasował. Marianny Zając nie pokusiłem się szukać ;-) - wiadomo ile tego by było, a Marianny Bielińskiej także "sensownej" nie odnalazłem

Będę wdzięczny za każdy ślad :-)

Pozdrawiam
Sławek
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”