Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Będę szukać a co z tego wyiknie zobaczymy ...karybut pisze:Czy jest możliwe, aby znaleźć dane o Mikołajewie Hacukowie , synie Wasila (Николай Васильевич Гацук или Гацак или Гоцак). Urodzony około 1843 roku we wsi Lejczyce (Лейчицы) powiatu Bobrujskiego guberni Mińskiej. Około 1867-1874 w armii carskiej, podoficer. Dziękuję!
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Dziękuję!joannayvona2302 pisze:Będę szukać a co z tego wyiknie zobaczymy ...karybut pisze:Czy jest możliwe, aby znaleźć dane o Mikołajewie Hacukowie , synie Wasila (Николай Васильевич Гацук или Гацак или Гоцак). Urodzony około 1843 roku we wsi Lejczyce (Лейчицы) powiatu Bobrujskiego guberni Mińskiej. Około 1867-1874 w armii carskiej, podoficer. Dziękuję!
-
Byczuk_Anna

Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witam serdecznie
Bardzo bymbyła wdzięczna i zobowiązana za sprawdzenie nazwiska Przybyszewski Włodzimierz
Serdecznie z góry dziękuje
Ania
Bardzo bymbyła wdzięczna i zobowiązana za sprawdzenie nazwiska Przybyszewski Włodzimierz
Ania
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witaj Aniu...Byczuk_Anna pisze:Witam serdecznie
Ania
niestety na nazwisko: Przybyszewski jeszcze się nie natknęłam, dlatego też nie ma go jeszcze w opracowaniu.
Joanna z d. Sawicka
-
Kann_Bogomilski_Eugeniusz

Re: Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Nowe nazwiska wpisałam sobie do poszukiwania.[/quote]
Bardzo dziękuję za podjęcie trudu poszukiwania.
Eugeniusz
Bardzo dziękuję za podjęcie trudu poszukiwania.
Eugeniusz
-
Byczuk_Anna

Dzieki za informacje
Mam nadzieje że jak natrafisz na Przybyszewskiego dasz znać
Z góry dziękuje
Ania
Z góry dziękuje
Ania
Oczywiście Aniu...Byczuk_Anna pisze:Dzieki za informacje
Z góry dziękuje
Ania
Joanna z d. Sawicka
-
Nytko_Małgorzata

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
T: Krewny w wojsku carskim
Witam,
Widziałam wczoraj fotografię u krewnego przedstawiającą jego dziadka wmundurze armii carskiej. Z tego co pamiętam zdjęcie zrobiono w 1914 r.
Nazywał się Antoni Miszta i jestem prawie pewna że mieszkał we wsi Jamielne ( możliwa pisownia Jamielno, Jamielin, Yamielin ).
Z góry dziękuję za pomoc.
Gosia.
Witam,
Widziałam wczoraj fotografię u krewnego przedstawiającą jego dziadka wmundurze armii carskiej. Z tego co pamiętam zdjęcie zrobiono w 1914 r.
Nazywał się Antoni Miszta i jestem prawie pewna że mieszkał we wsi Jamielne ( możliwa pisownia Jamielno, Jamielin, Yamielin ).
Gosia.
- maria.j.nie

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Droga Gosiu
Uprzejmie proszę nie zmieniać tytułów Tematów na Forum.
Tytuł tego wątku brzmi " Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej" dlatego też, proszę nie wpisywać " Krewny w wojsku carskim "
Pozdrawiam serdecznie Maria
Uprzejmie proszę nie zmieniać tytułów Tematów na Forum.
Tytuł tego wątku brzmi " Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej" dlatego też, proszę nie wpisywać " Krewny w wojsku carskim "
Pozdrawiam serdecznie Maria
-

Re:Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
T: Krewny w wojsku carskim
Gosiu, może wiesz cokolwiek o rejonie, w którym mieszkał ten pan? Może Podlasie?Nytko_Małgorzata pisze:Witam,
Gosia.
-
Nytko_Małgorzata

Przepraszam najmocniej za bałagan jaki zrobiłam zmianą tytułu, zupełnie bez premedytacji.
Wieś Jamielne leży blisko Stoczka Łukowskiego, czyli to raczej lubelskie. Niestety nie wiem wiele więcej.
Gosia.
Wieś Jamielne leży blisko Stoczka Łukowskiego, czyli to raczej lubelskie. Niestety nie wiem wiele więcej.
Gosia.
-
MagdaBilska

- Kontakt:
Proszę o sprawdzenie wiadomości o moim pradziadku Julianie Fijał / Fijałkowskim. Wiem tylko, że służył w 220 Jepifańskim Batalionie Rezerwowym i zostal zwolniony z wojska w 1906 roku. W archwium wojskowym w Rosji nie mają o nim żadnych danych.
Poszukuję też wiadomości o Cyprianie Szewczaku, który według rodzinnych podań służył w Wielkiej Orkiestrze Mandżurskiej ( jeśli taka w ogóle istniała, bo narazie nie mogę natrafić na jej ślad).
Z góry dziękuję
Magda
Poszukuję też wiadomości o Cyprianie Szewczaku, który według rodzinnych podań służył w Wielkiej Orkiestrze Mandżurskiej ( jeśli taka w ogóle istniała, bo narazie nie mogę natrafić na jej ślad).
Z góry dziękuję
Magda
-

Gosiu,Nytko_Małgorzata pisze:Wieś Jamielne leży blisko Stoczka Łukowskiego, czyli to raczej lubelskie. Niestety nie wiem wiele więcej.
Gosia.
przesyłam Ci link do skanu ze Słownika Geograficznego Królestwa Polskiego nt. Jamielne - raczej wtedy Jamielno:
http://dir.icm.edu.pl/pages/3/0390.tif
Nie ma dużo tych informacji, ale zawżdy coś.
Pozdrawiam
Eugeniusz Kann-Bogomilski
-

Magdo,MagdaBilska pisze:Poszukuję też wiadomości o Cyprianie Szewczaku, który według rodzinnych podań służył w Wielkiej Orkiestrze Mandżurskiej ( jeśli taka w ogóle istniała, bo narazie nie mogę natrafić na jej ślad).
Z góry dziękuję
Magda
natrafiłem na b. ciekawy artykuł na temat recepcji muzyki europejskiej w Chinach. Jest tam mowa m. in. o założonej przez Rosjan zbiegłych z Harbinu dużej orkiestrze; może to ona miała taką formalną lub nieformalną nazwę (w końcu ci ludzie uciekali z Mandżurii po ataku japońskim, więc mimo że (formalnie) Rosjanie mogli nazwać orkiestrę "mandżurską". To działo się w 1930 roku; nie napisałaś jakiego czasu dotyczy ten Twój krewny, wiec tym bardziej nie wiem czy to może pasować.
W każdym razie wysyłam Ci link do tego tekstu:
http://www.ruchmuzyczny.pl/PelnyArtykul.php?Id=441
pozdrawiam Eugeniusz Kann-Bogomilski