Siut Władysław i Franciszek - poszukuję danych
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Stepniak_Krystyna

Siut Władysław i Franciszek - poszukuję danych
T: Poszukuję danych nt. Władysława Siut i Franciszka Siut
Dzień dobry,
poszukuję:
1) AKTU ŚLUBU Władysława SIUT, syna Karola Siut i Heleny z Klauzów, urodzonego w 1893 roku w Sosnowcu; ślub odbył się 4/17 stycznia 1912 roku w parafii pw. św. Józefa w RAKOWIE (dzisiejsza dzielnica Częstochowy); Władysław poślubił Mariannę ZACZKOWICZ, data urodzenia oraz imiona rodziców nieznane
2) AKTU ZGONU Franciszka Ksawerego SIUT, syna Karola Siut i Honoraty z Sołtykowskich małżonków kowali, ur. w 1867 r. w parafii MOSKORZEW, ożenionego w 1903 r. z Marianną zd. Domakiewicz (inne możliwe brzmienia nazwiska: Dumakiewicz bądź Dymakiewicz - data urodzenia oraz imiona rodziców nieznane).
Franciszek Ksawery SIUT do 28 października 1913 roku zamieszkiwał z rodziną w SOSNOWCU POGONI (parafia św. Tomasza).
Uprzejmie proszę o pomoc każdego, kto natknął się na te nazwiska przy poszukiwaniu swoich przodków; może ma którąś z wymienionych osób w swoim drzewie gen.?
Z pozdrowieniami,
Krystyna
Dzień dobry,
poszukuję:
1) AKTU ŚLUBU Władysława SIUT, syna Karola Siut i Heleny z Klauzów, urodzonego w 1893 roku w Sosnowcu; ślub odbył się 4/17 stycznia 1912 roku w parafii pw. św. Józefa w RAKOWIE (dzisiejsza dzielnica Częstochowy); Władysław poślubił Mariannę ZACZKOWICZ, data urodzenia oraz imiona rodziców nieznane
2) AKTU ZGONU Franciszka Ksawerego SIUT, syna Karola Siut i Honoraty z Sołtykowskich małżonków kowali, ur. w 1867 r. w parafii MOSKORZEW, ożenionego w 1903 r. z Marianną zd. Domakiewicz (inne możliwe brzmienia nazwiska: Dumakiewicz bądź Dymakiewicz - data urodzenia oraz imiona rodziców nieznane).
Franciszek Ksawery SIUT do 28 października 1913 roku zamieszkiwał z rodziną w SOSNOWCU POGONI (parafia św. Tomasza).
Uprzejmie proszę o pomoc każdego, kto natknął się na te nazwiska przy poszukiwaniu swoich przodków; może ma którąś z wymienionych osób w swoim drzewie gen.?
Z pozdrowieniami,
Krystyna
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Re: Poszukuję danych nt. Władysława SIUT i Franciszka SIUT
Akt jest w Archiwum Państwowym, więc dostaniesz skan za kilka złotych.Stepniak_Krystyna pisze:ślub odbył się 4/17 stycznia 1912 roku w parafii pw. św. Józefa w RAKOWIE (dzisiejsza dzielnica Częstochowy)
https://szukajwarchiwach.pl/8/861/0/1#tabZespol
Może dokument jest opublikowany w nowszej wersji strony www, ale nie umiem się w niej poruszać
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/web ... ie/zespoly
Sprawdzałaś nazwisko Siut w genetece?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... pol&exac=1
Tu tez warto zajrzec
https://grobonet.com/index.php?page=wys ... o=&miasto=
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
Stepniak_Krystyna

Re: Poszukuję danych nt. Władysława SIUT i Franciszka SIUT
Witam Krystyno, mam przekonanie, że do dziś wycisnęłam z Geneteki wszystko ,co możliwe. W Grobonecie zaś nazwisko Jerzego SIUT zm. w Gliwicach w1994 uzyskałam w 2016 -poprzez uwierzytelnienie w USC w miejsc. stałego zamieszkania - moich związków z moim rodzonym dziadkiem.W Zagłębiu-Sosnowcu m.in.-mieszkała nasz Rodzina.Tyle słyszałam w młodości. Mój dziadek( nie znałam go, zmarł w 1932 gdy mój tato miał kilkanaście lat ) był najmłodszy z rodzeństwa, różnica wieku-21 lat do najstarszego brata.Dopiero od paru miesięcy wiem, że Jego trzej bracia: Karol. Franciszek Ksawery,Wincenty wyjechali " za pracą "na Śląsk. Dzięki pomocy genealoga poznałam treść metryk i ''odkryłam'' nieistniejącego w świadomości rodziny iw żadnym spisie stryjecznego dziadka Franciszka...Dziękuję za zainteresowanie i wsparcie
Krystyna, córka kowala, wnuczka kowala
Krystyna, córka kowala, wnuczka kowala
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Tematy na forum szybko się starzeją, znikają z pierwszej strony, więc dobrze jest skorzystać z https://genealodzy.pl/nazwiska.phtml
Wpisz tam imiona, daty, nazwy parafii - dajesz sobie szansę, że nawet po długim czasie ktoś się odezwie.
Nazwisko jest rzadkie, więc istnieje możliwość, że wszystkie osoby Siut są ze sobą spokrewnione, więc może warto wysłać do nich maile? Facebook, wujek google bywają dobrymi źródłami.
Wpisz tam imiona, daty, nazwy parafii - dajesz sobie szansę, że nawet po długim czasie ktoś się odezwie.
Nazwisko jest rzadkie, więc istnieje możliwość, że wszystkie osoby Siut są ze sobą spokrewnione, więc może warto wysłać do nich maile? Facebook, wujek google bywają dobrymi źródłami.
Krystyna
-
Stepniak_Krystyna

- Krzysiek_Imiołek

-
Stepniak_Krystyna

-
Stepniak_Krystyna

Krystyna .waw - 1'-odnośnie Siutów z linii Kurowickiej- nie należą do mojego Drzewa.Przodkowie moi to kowale, hutnicy i fryszerze z Dolnej Saksonii -ich nazwiska: SCHOTT, KORB, MAYZNER. 2'-Dzięki za odszukane w Grobonecie zmarłych pań Pelagii, Marianny o nazwisku Siut. Mogą to być córki z kilku rodzin -Mariana jeszcze nie spotkałam ' Dziękuję bardzo serdecznie. Krystyna córka , wnuczka, praprapra-wnuczka kowali .