Poświętne, parafia
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
parafia w Cygowie
Witam serdecznie
W moich poszukiwaniach dotarlam do miejsca urodzenia mojego prapra -
w roku 1803 we wsi Cygow woj.mazowieckie.
Szukam na internecie, ale nigdzie nie moge znalezc wzmianki o kosciele parafialnym w Cygowie. Czy ktos moglby mi udzielic porady gdzie szukac?
pozdrowienia
Marzena Maraszek
W moich poszukiwaniach dotarlam do miejsca urodzenia mojego prapra -
w roku 1803 we wsi Cygow woj.mazowieckie.
Szukam na internecie, ale nigdzie nie moge znalezc wzmianki o kosciele parafialnym w Cygowie. Czy ktos moglby mi udzielic porady gdzie szukac?
pozdrowienia
Marzena Maraszek
- Pieniążek_Stanisław

parafia w Cygowie
Marzeno.
Dawniej parafia nazywała się Cygów Poświętne. Po latach pozostało już tylko Poświętne i tak obecnie nazywa sie ta parafia. Nie oznacza to, że zanikła nazwa Cygów. Jest ona nadal. Do parafii należą m.in. Cygów Nowy i Cygów Stary. Według moich danych księgi nie zachowały się.
Stanisław Pieniążek
PS> Jako ciekawostkę podam, że na miejscowym cmentarzu znajduje się grobowiec Joachima Lelewela
Dawniej parafia nazywała się Cygów Poświętne. Po latach pozostało już tylko Poświętne i tak obecnie nazywa sie ta parafia. Nie oznacza to, że zanikła nazwa Cygów. Jest ona nadal. Do parafii należą m.in. Cygów Nowy i Cygów Stary. Według moich danych księgi nie zachowały się.
Stanisław Pieniążek
PS> Jako ciekawostkę podam, że na miejscowym cmentarzu znajduje się grobowiec Joachima Lelewela
parafia w Cygowie
Stanislawie
Serdecznie dziekuje za odpowiedz.
Jesli ksiegi nie zachowaly sie, to oznacza juz koniec moich dalszych poszukiwan.
pozdrowienia
Marzen
Serdecznie dziekuje za odpowiedz.
Jesli ksiegi nie zachowaly sie, to oznacza juz koniec moich dalszych poszukiwan.
pozdrowienia
Marzen
-
krzysztof_lubieński

Cygów - księgi ASC z parafii
księgi ASC z parafii Cygów
Poszukuję wiadomości o księgach ASC z parafii Cygów z 1859r. Obecnie jest to gmina Poświętne powiatu wołomińskiego.
Brak tych ksiąg w AP w Siedlcach oraz ADWarszawsko-Praskiej
Poszukuję wiadomości o księgach ASC z parafii Cygów z 1859r. Obecnie jest to gmina Poświętne powiatu wołomińskiego.
Brak tych ksiąg w AP w Siedlcach oraz ADWarszawsko-Praskiej
-
jamiolkowski_jerzy

Poświętne, diecezja warszawsko praska, i
Czy zachowały się gdzieś księgi metrykalne parafii Poświętne (dekanat stanisławowski) z diecezji warszawsko praskiej z lat 1890 – 1920. W Szwa Ich nie widać co by dało się wytłumaczyć bombardowaniem i pożarem we wrześniu 1939. Ale nie widzę (może tylko ja) ksiąg wtóropisów w Archiwum diecezji warszawsko praskiej?
wg.zasobu Archiwum Diecezji Warszawsko-Praskiej dla parafii Poświętne/Cygów zachowała się jedna księga UMZ z roku 1830
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Sroczyński_Włodzimierz

wtóropisy to raczej USC
teoretycznie niewykluczone
ale ja chciałbym Cię skierować do APW o Grodzisk
zespół akta gminy Ręczaje
jeśli znasz wieś, to sprawdzenie czy księgi ludności są i czy nie haczą o ludzi z 1890-1920 nie powinni APowi dużo czasu zająć
teoretycznie niewykluczone
ale ja chciałbym Cię skierować do APW o Grodzisk
zespół akta gminy Ręczaje
jeśli znasz wieś, to sprawdzenie czy księgi ludności są i czy nie haczą o ludzi z 1890-1920 nie powinni APowi dużo czasu zająć
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
jamiolkowski_jerzy

W Grodzisku? W życiu bym nie wymyślił .Dziękuje,zadzwonię i spytam . Problem może być z określeniem miejscowości Były to bowiem dobra cygowski po parcelacji . Szukam Laskowizny a znalazłem
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cyg%C3%B3w
Atynencja –jak ustaliłem, spotkałem się z tym po raz pierwszy- oznacza przyległość . Jak znam życie to pytać przyjdzie o Laskowiznę ale pewnie Jadwinów i Cygów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cyg%C3%B3w
Atynencja –jak ustaliłem, spotkałem się z tym po raz pierwszy- oznacza przyległość . Jak znam życie to pytać przyjdzie o Laskowiznę ale pewnie Jadwinów i Cygów.
- Komentarze

Poświętne, parafia
Ten wątek zawiera informacje na temat <A HREF="modules.php?op=modload&name=Katalog&file=index&req=details&pid=6538&ez=2 target=_top">tej parafii</A>
Poświętne, parafia
Zapraszam do kontaktu, posiadam pełen zasób ksiąg w postaci kopii do 1940 roku 
Pozdrawiam, Dobrzyński Jakub
- Brozek_Oskar

Poświętne, parafia
A od którego roku? Bo to w sumie najważniejsze. 
Pozdrawiam
Oskar Brożek
Pozdrawiam
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Re: Poświętne, parafia
Mógłby Pan sprawdzić czy w roku 1852 =/- 2 lata urodził się tam Antoni Roguski i ewentualnie podać nr aktu?Grodas pisze:Zapraszam do kontaktu, posiadam pełen zasób ksiąg w postaci kopii do 1940 roku
Będę niezmiernie wdzięczna.
Pozdrawiam
Agnieszka Michalska
U: od 1820Brozek_Oskar pisze:A od którego roku? Bo to w sumie najważniejsze.
Pozdrawiam
Oskar Brożek
M: od 1820
Z: od 1868
Proszę do mnie wysłać wiadomość priv.Sirionna pisze:Mógłby Pan sprawdzić czy w roku 1852 =/- 2 lata urodził się tam Antoni Roguski i ewentualnie podać nr aktu?
Pozdrawiam
Agnieszka Michalska
Poświętne jest zindeksowane tuSirionna pisze:Mógłby Pan sprawdzić czy w roku 1852 =/- 2 lata urodził się tam Antoni Roguski i ewentualnie podać nr aktu?Grodas pisze:Zapraszam do kontaktu, posiadam pełen zasób ksiąg w postaci kopii do 1940 roku
Pozdrawiam
Agnieszka Michalska
https://indeksy.projektpodlasie.pl/inde ... i%C4%99tne
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
sbasiacz pisze:Poświętne jest zindeksowane tuSirionna pisze:Mógłby Pan sprawdzić czy w roku 1852 =/- 2 lata urodził się tam Antoni Roguski i ewentualnie podać nr aktu?Grodas pisze:Zapraszam do kontaktu, posiadam pełen zasób ksiąg w postaci kopii do 1940 roku
Pozdrawiam
Agnieszka Michalska
https://indeksy.projektpodlasie.pl/inde ... i%C4%99tne
Nie ma tam wszystkiego. Indeksowane z przekazanych przeze mnie zdjęć.
Jak ktoś potrzebuje zdjęcie aktu to zapraszam do kontaktu prywatnego.