kkrasinski pisze:Hej, z chęcią bym poindeksował Ziemię Dobrzyńską. Wiem jednak, że są tam problemy z księgami - zauważyłem, że kopie mają inną zawartość niż oryginały. Taka sytuacja miała miejsce co najmniej w Radzikach, Osieku i Dulsku, gdzie tylko część wpisów z kopii znajdowała się w oryginałach - np. w Osieku w zgonach jest więcej wpisów w kopiach, ale nie wszystkie z oryginałów w tych kopiach są. W Dulsku w oryginałach jest około 2x więcej wpisów niż w kopiach, ale w kopiach jest też trochę wpisów, których nie ma w oryginałach (tzn. jest jakaś część wspólna, ale są też wpisy będące albo tylko tu, albo tu).
Czy jest ktoś w posiadaniu inwentarza dla Archiwum w Płocku, aby wiedzieć, co jest sens indeksować a co nie? Ma ktoś skany dla np. Radzików, aby uzupełnić aktualne wpisy zrobione z kopii o wpisy z oryginałów?
Pozdrawiam,
Kamil
Cześć,
Kamil, pisząc o oryginałach i kopiach masz na myśli księgi cywilne, po polsku? Np. dla parafii Radziki Wielkie księgi z jednym rocznikiem UMZ są na stronie
www.genealogiawarchiwach.pl np. UMZ z 1840 z sygnaturą 54. Z kolei na stronie
www.familysearch.org są księgi: urodzeń 1840-54, zgonów 1826-54 itp.
Wydaje mi się, że wszystko jest sens indeksować a właśnie po to są linki do skanów oraz podaje się właściwe archiwum przechowujące indeksowany materiał, żeby nie było niedomówień czy pretensji ze strony korzystających z geneteki.
Faktem jest, że trudno czesto ustalić, w jakim archiwum są obecnie przechowywane księgi, z których mikrofilmy udostępnione zostały na stronie mormonów.
Piotr