Mapy

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

poza już podanymi możliwościami?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Zdisek

Sympatyk

Post autor: Zdisek »

Przeglądałem zasoby kartograficzne AP w Lublinie niestety poza częścią mapy która była robiona na potrzeby tabeli nadawczej na nic innego nie natrafiłem, na stronach stare mapy są tylko mapy ogólne regionu lubelskiego.
Zostaje więc tylko Zbiór kartograficzny AGAD, Towarzystwo Kredytowe Ziemskie i mieć nadzieję, że może tam coś będzie.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

@ AGAD j.e. - inwentarze on-line: skorzystałeś czy przy nadziei pozostajesz?
@ APL - szukasz kopii czegoś, jakbyś napisał konkretnie czego, wiadomo by było czego szukasz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Darek08

Sympatyk

Post autor: Darek08 »

Może w AP w Lublinie dałoby się zamówić wykonanie skanu / fotografii tej zniszczonej połówki, bez udostępniania?
Zdisek

Sympatyk

Post autor: Zdisek »

Byłem w AP Lublin i chciałem zrobić fotografię tej mapy ale zostałem poinformowany, że ta część mapy nie jest udostępniana ze względu na zły stan.
Darek08

Sympatyk

Post autor: Darek08 »

Niektóre archiwa zgadzają się na wykonanie kopii przez pracownika, ale widocznie w AP w Lublinie tego nie praktykują.
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Zgłaszam błąd do usunięcia. W 1827 roku Lipki należały do kościoła w Starejwsi, nie do parafii w Stoczku (Węgrowskim), jak to oznaczono na mapie. Zmiana przynależności parafialnej Lipek - na parafię w Stoczku - nastąpiła w 1850 roku.

Przyłączam się do podziękowań za udostępnienie tej mapy na forum. Pozdrawiam.
KrajewskiJerzy

Sympatyk

Mapa von Steina

Post autor: KrajewskiJerzy »

Witam
chciałby przejrzeć rękopiśmienną mapę von Steina, sporządzona w latach 1795-1800, po trzecim rozbiorze Polski, dla trzeciego rozbioru pruskiego, Sekt. 42, w skali 1:32 000.
Niestety nie potrafię jej odszukać. Może ktoś pomoże.
Jerzy
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Z literatury przedmiotu: "Mapa Steina składa się z 122 arkuszy, w ZBHG znajdują się klisze 9 arkuszy obejmujących zachodnie pogranicze trzeciego zaboru pruskiego"{kontekst -dot. Mazowsza, nie tzw Nowego Śląska) /Henryk Rutkowski - Źródla kartograficzne" (w pracy zbiorowej)/

(ZBHG = Zakład Badań Historyczno-Geograficznych w Instytucie Historii Polskiej Akademii Nauk; Pracownia Atlasu Historycznego Polski w Warszawie)

Osobiście zainteresowany jestem namiarami na dostępne w internecie cyfrowe wersje wszystkich pruskich map ziem polskich z przełomu XVIII/XIX w. (głównie tzw Prus Nowowschodnich).
Ostatnio zmieniony pn 04 sty 2021, 08:03 przez Jaro_Chudzik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Moze to sie przyda?
Topographisch militärische Karte vom vormaligen Neu-Ostpreussen. Berlin 1808, Daniel Friedrich Sotzmann.

https://www.wbc.poznan.pl/dlibra/public ... 33/content

Tu na koncu publikacji tez cos jest.
https://books.google.de/books?id=wWpMAA ... e&q&f=true

i jeszcze: Krieges-Karte der Provinz NEU-OST-PREUSSEN 1795–1798,
https://kolekcijos.biblioteka.vu.lt/en/ ... 5159#00001

Pozdrawiam
Grazyna
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Dziękuję, Grażyno, szczególnie za namiary na mapę Textora.

Z literatury przedmiotu wynika, że podstawą mapy Textora w granicach trzeciego zaboru pruskiego stanowi zdjęcie topograficzne, które w latach 1795-98 przeprowadzono pod kierunkiem v. Steina. /Henryk Rutkowski - Źródla kartograficzne" (w pracy zbiorowej)/
Dariusz_Fudala

Re: Mapy okolic Ostrowca Świętokrzyskiego

Post autor: Dariusz_Fudala »

Sawicki_Julian pisze:Witam Jarek, radził bym jechać osobiście do Muzeum Historii w Częstocicach ( Pałac Wielopolskich ? - Ostrowiec ) i tam jest zwiedzanie tego muzeum, biblioteka i sprzedaż książek na temat Ostrowca. Ja za parę zł kupiłem książkę o przedwojenny Ostrowcu i mieszkańcach, połowa ludności to byli Żydzi. A w bibliotece jest tam bardzo uprzejmy pan i pomoże, lub podpowie gdzie są mapy i spisy ludności. Byłem tam nieraz, jak się coś znajdzie można skserować. O okolice Ostrowca można pytać w Gminie Bodzechów, też się mieści w Ostrowcu jak mi się wydaje ; pozdrawiam - Julian
Witaj Julian, czy byłaby szansa na skany jakichś materiałów ? w czasach pandemii trochę ciężko udać się do muzeum
jaki jest tytuł książki może uda mi się namierzyć na allegro lub gdzieś ?
oles1235

Sympatyk

Post autor: oles1235 »

Pytanie zadane dawno. Kartografia okolic Ostrowca, ale nie tylko. Przejrzyj zawartość zespołu nr 44 z zasobu AP Radom. Inwentarz dostępny na szwa. Mapy Szewnej są z I poł. XIX w.
Kazik
Awatar użytkownika
Bury_Anna

Sympatyk

Post autor: Bury_Anna »

oles1235 pisze:Pytanie zadane dawno. Kartografia okolic Ostrowca, ale nie tylko. Przejrzyj zawartość zespołu nr 44 z zasobu AP Radom. Inwentarz dostępny na szwa. Mapy Szewnej są z I poł. XIX w.
Kazik
Witam
Bardzo interesują mnie mapy Szewnej, ale nie mogę ich znaleźć na SZWA :cry:
Proszę o podpowiedź - co wpisać w wyszukiwarkę. :k:
Ania
oles1235

Sympatyk

Post autor: oles1235 »

wystarczy wejść na stronę główną, wpisać w wyszukiwarce słowo Szewna, zaznaczyć w rodzajach dokumentów mapy. Rezultat wyszukiwania o sygnaturach zaczynających się 58/44 to te z zasobu AP Radom. Przy okazji do niektórych z nich AP Radom posiada rejestry pomiarowe szczegółowe (wykazy włościan) i ogólne
Kazik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”