Pouszak (słownik Ukraińców zakarpackich?)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

ksupera

Sympatyk

Pouszak (słownik Ukraińców zakarpackich?)

Post autor: ksupera »

"Nazwisko POUSZAK (słownik Ukraińców zakarpackich?)"

Dzień dobry,
W moich poszukiwaniach trafiłem na ślad mojego przodka bezpośredniego. Trafiłem na niego na myheritage z dość szczegółowymi danymi o nim.
Marcin POUSZAK CYGAN (1716-1763).
Akt U nr 454 z 1716, Pilczyn, parafia Łaskarzew
Akt M nr 163 z 1742, Pilczyn, parafia Łaskarzew
Akt Z nr 5 z 1763, Pilczyn, parafia Łaskarzew

Mój pierwszy problem, to dostęp do ksiąg z parafii Łaskarzew - może nie umiem szukać (i ew. prośba o podpowiedź), ale w genetece, na szukajwarchiwach itd nie udało mi się znaleźć ksiąg z XVIII wieku.

Druga kwestia, to nazwisko (a może imię) POUSZAK. Szukałem w genetece, na myheritage, geni itd. W google udało mi się znaleźć słownik Nazwisk Ukraińców Zakarpackich (Фамилии закарпатских украинцев. Историко-этимологический словарь - Чучка П.)
http://history-library.com/index.php?id ... 5&page=435

Na stronie 435 jest wspomniane:
Повшик- 1р, Мк, Вн, Бг, Св. 1774: п-щеРо-sik - Зар1ччя (Szabo 276); 1787: п-ще Pouszyk - Вислж Вел. на Лемк (Красовський 224), а 1819: п-ще Pouszak -Бистриця на Бойк - (ЙМ). < Укр. утворення з суф. -ик вщ антр. Повх,
Повша або Повш.

I tutaj mam pytania - czy ktoś ma może pomysł, co dokładnie oznacza powyższe? Czy może nazwisko Pouszak powinno być inaczej spolszczone z Повшик? Czy ktoś może spotkał się z tym nazwiskiem w swoich poszukiwaniach?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i wskazówki

pozdrawiam
Krzysztof Supera[/b]
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Nazwisko POUSZAK (słownik Ukraińców zakarpackich?)

Post autor: Arek_Bereza »

Łaskarzew za ten czas to tylko (i aż) indeksy
http://garwolin.org/metryki
ksupera

Sympatyk

Bardzo dziękuję. Czy dobrze rozumiem, że księgi istnieją, tylko (póki co) dostępne są tylko (i w sumie aż :)) indeksy? Jeśli tak, to jest nadzieja na dotarcie do tych dokumentów w przyszłości.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Tak, księgi istnieją, inaczej nie byłoby tych indeksów. Będzie to przyszłość odległa - nie podejrzewam w perspektywie 10 letniej ale obym się mylił.
ksupera

Sympatyk

Jasna sprawa, najwyżej będzie to obszar badań dla potomnych. Ale bardzo dziękuję za link do indeksów - szybki rzut okiem podważa (niestety) dane, które mam w oparciu o powiązania z myheritage. Trochę pracy przede mną zatem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”