Spis szlachty Ziemi Dobrzyńskiej za ostatnich Jagiellonów

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Skibiński_Tomasz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Skibiński_Tomasz »

Witaj Grażyno! :)
Widzę, że ostro wzięłaś się za genealogię i pomoc innym... To się chwali!
A czy w tej publikacji nie ma nic o drobnoszlacheckiej rodzinie Skibińskich herbu Rola (ród Roliców) pochodzących ze wsi Skibice pod Włocławkiem, a którzy w XVIII wieku na dobre zagnieździli się na Ziemi Dobrzyńskiej?
Pozdrawiam
Kołpacka_Anna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kołpacka_Anna »

Witaj Grażyno, bardzo proszę o informacje o Kłosińskich. Pozdrawiam, Anna.
wachowicz

Post autor: wachowicz »

Dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam. Wachowicz.
Awatar użytkownika
grazia27

Sympatyk

Post autor: grazia27 »

Witam Imienniczkę :D
bardzo proszę o garść wieści o Witkowskich, bo jak przeczytałam wcześniej na str. 2 tego tematu w spisie nazwisk Czajkowscy, Czaykowscy nie występują w tej publikacji, których również szukam?
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wysiłek i czas poświęcony.
Grażyna Witkowska
maliszewo

Sympatyk

Post autor: maliszewo »

Na ziemi dobrzyńskiej jest Witkowo (powiat lipnowski). Nazwa miejscowości wywodzi się zapewne od nazwiska właścicieli.
wachowicz

Dzień dobry, kłaniam się ponownie i uprzejmie pytam. Moja rodzina - Wachowicz, była od pokoleń osiadła na Ziemi Dobrzyńskiej.
Na moje pytanie dotyczące spisu szlachty Ziemi Dobrzyńskiej odpowiedziała Pani, że takie nazwisko nie figuruje w posiadanym przez Panią wydawnictwie. Czy była by Pani tak uprzejma i pomogła mi odpowiedzieć na pytanie, czy herby - ''wadwicz'', ''dąbrowa'', ''szeliga'', nadane wachowiczom mają jakiś związek z posiadanymi przez Panią wiadomościami.
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam,
Janusz Wachowicz.
witexgw

Sympatyk

Post autor: witexgw »

Tomek, Skibińskich nie ma w spisie, widocznie na ziemię dobrzyńską dotarli później. Pozdrawiam GRażyna
witexgw

Sympatyk

Dla Anny

Kłosińscy v. Kłusińscy z Kłosina v. Kłuśna par. sadłowska pow. rypiński, drobna szlachta. niektórzy z nich używają przydomku Sloniona.
Wśród kilkunastu Kł. dziedziczących w 1531-68 r. na Kł. byli zapewne prócz znanych heraldykom Kł. herbu Lubicz ( Paprocki).
Kł. innych herbów:
Od Kł. Lubów? idą Zdanowscy Kłosowie z pobliskiego Zdanowa w par. świedziebieńskiej i Pręczkowscy Kłosowie i Żyłowie z Pręczkowa par. rypińskiej.
Jakób Kotowski herbu niewiadomego z Kotowów par. sadłowska dziedzic w Kł. 1565 również nazywał się Kłosińskim.
GRażyna
witexgw

Sympatyk

Dla Grażyny Witkowskiej

Witkowscy herbu niewiadomego z Witkowa par. zadusznicka pow. dobrzyński
Dziedziczą na Witkowie już na początku XVI w. - W 1510 r. stanął zakład starosty dobrzyńskiego między Piotrem Studzińskim a Mikołajem Witkowskim i Mateuszem Ligowskim.
Nie należą do drobnej szlachty - w 1543-6 siedzą na Witkowie Stanisław i Paweł W. Ten ostatni w 1564 -7 r. posiada również wiekszą część W. Łukasz W. z W. zmarł przed 1567 r., był żonaty z Dorotą córką Mateusza Orłowskiego z Łąkiego, która po śmierci pierwszego męża powtórnie wyszła za mąż za Stanisława Białyszewskiego z Białyszewa w pow. sierpskim. Piotr W. w 1564-7 dziedziczy na części w Krowiczynie Wielkim.
Pieczęcie z 1566 Pawła W. z Witkowa i Piotra W. z Krowiczyna są niestety zupełnie zniszczone.

Krowiczyn - dzisiaj Krojczyn

Pozdrawiam, GRażyna również Witkowska
witexgw

Sympatyk

Dla Janusza Wachowicza

Proponuję stronę Poczet Szlachty Mazowieckiej
http://www.nobiles.republika.pl/

Mój spis jest według nazwisk a nie herbów. Pozdrawiam, GRażyna
Kołpacka_Anna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kołpacka_Anna »

Pani Grażyno, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź na moją prośbę - Anna Kołpacka.
wachowicz

Pani Grażyno, bardzo dziękuję za uprzejmą odpowiedź i radę, do której nie omieszkam się zastosować. Serdecznie pozdrawiam, Janusz Wachowicz.
Ratajczak_Anna
Ekspert

Post autor: Ratajczak_Anna »

witam serdecznie,

Prosze uprzejmie o informacje czy w tym spisie figurują nazwiska Wiszniewski Dobrzyński, Sitarski
Pozrawiam Anna Ratajczak zd. Wiszniewska
rjniwy

Sympatyk

Post autor: rjniwy »

Witam serdecznie.
Proszę uprzejmie o informację, czy w wykazie którym Pani dysponuje jest nazwisko Berski.
Pozdrawiam, Roma
witexgw

Sympatyk

Dla Anny Ratajczak
Wiszniewski, Dobrzyński, Sitarski - brak w spisie

Pozdrawiam, GRażyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”