Otrzymałem kopię aktu ślubu wspomnianego wcześniej pradziadka stryjecznego - Stanisława Zycha z Dominiką Bielińską. O ile Stanisława dane, jego rodziców itd. są mi znane, o tyle dopiero z niniejszego aktu dowiedziałem się, że moja powinowata Dominika Bronisława Bielińska była "panną, córką Zacharjasza i Marjanny z Zająców". Niestety wieku młodych nie podano ale z mojej wiedzy wynika, że Stanisław urodzony był w 1901 roku (miał 24 lata podczas slubu, panna młoda zapewne w rozsądnych granicach). Nie znam żadnych faktów, gdzie Dominika mogłaby się urodzić, skąd jej rodzice pochodzili, kiedy urodzeni, jakie parafie. Jak się tego dowiedzieć? Czy może w wykazach ks. Żurka w księgach z Kowla (może z sąsiednich parafii) coś będzie o niej samej i jej rodzicach?
Ciężko zlecić szukanie czegoś jak niewiele wiadomo...
W wyszukiwarce na genetece przejrzałem Zachariasza Bielińskiego w każdym województwie (urodzenia, małżeństwa i zgony) i nie natrafiłem na żadnego w konfiguracji z Marianną Zając, ani samego, który by pasował. Marianny Zając nie pokusiłem się szukać

- wiadomo ile tego by było, a Marianny Bielińskiej także "sensownej" nie odnalazłem
Będę wdzięczny za każdy ślad
Pozdrawiam
Sławek