Dzień dobry!
Od jakiegoś czasu próbuję stworzyć drzewo genealogiczne rodu Kraszyńskich, który w głównej mierze wywodzili się z miejscowości Usnarz Dolny, niestety poszukiwania idą dość wolno... Kraszyńscy byli rozrzuceni po rożnych pobliskich parafiach, a także dochodziło kilkukrotnie do zmiany wiary.
Poszukuję od jakiegoś czasu jakiegokolwiek spisu mieszkańców, parafian czy czegokolwiek na czym mogłabym się powzorować w dalszych poszukiwaniach.
Może ktoś z Państwa posiada lub wie gdzie można znaleźć takie spisy z miejscowości Jurowlany, Usnarz Dolny, Usnarz Górny, Krynki, Harkawicze?
oraz parafii Indura, Odelsk, Jurowlany, Krynki?
Będę bardzo wdzięczna za wszelkie sugestie oraz pomoc!
Nazwiska, które przewijają często się w moim drzewie np. jako chrzestni bądź w małżeństwach to :
Stocka/i , Predko, Zielonko, Popławska/i, Jaroszczel vel Jaroszewicz.
Przodkowie z kresów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Krystyna.waw

Odelsk, Usnarz
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... arz#458304
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Dziękuję serdecznie, ale niestety nie daje mi to dużego światła, z P. Kożuchowskim mam kontakt od jakiegoś czasu, ale niestety on także nie jest w stanie pomóc mi ruszyć dalej z miejscaKrystyna.waw pisze:Odelsk, Usnarz
Dlatego pomyślałam napisać tu, na forum i liczyć na pomoc <3
-
Arek_Bereza

-
jamiolkowski_jerzy

Jeśli Pan Albin nie potrafił pomóc to na pomoc na tym forum bym nie liczył. pozostanie jedyna droga szukać samodzielnie
Moja podstawowa rada to precyzyjniej sformułować pytanie a podstawowy warunek to określenie w jakich latach kogo z przodków konkretnie się szuka, tj. z imienia i nazwiska, jakiego zdarzenia się szuka i w jakich mniej więcej latach i jakiej miejscowości, jakiego wyznania . Wtedy może akurat ktoś coś będzie wiedział.
Bez konkretów na tak ogólne pytanie może być tylko ogólna odpowiedź typu metryk katolickich szukać trzeba w archiwum w Grodnie albo alternatywnie w Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku. Natomiast prawosławnych w archiwum w Grodnie.
Niestety koronawirus utrudni szukanie bo na szukanie poprzez inteenet raczej nie ma co liczyć.
Moja podstawowa rada to precyzyjniej sformułować pytanie a podstawowy warunek to określenie w jakich latach kogo z przodków konkretnie się szuka, tj. z imienia i nazwiska, jakiego zdarzenia się szuka i w jakich mniej więcej latach i jakiej miejscowości, jakiego wyznania . Wtedy może akurat ktoś coś będzie wiedział.
Bez konkretów na tak ogólne pytanie może być tylko ogólna odpowiedź typu metryk katolickich szukać trzeba w archiwum w Grodnie albo alternatywnie w Archiwum Archidiecezjalnym w Białymstoku. Natomiast prawosławnych w archiwum w Grodnie.
Niestety koronawirus utrudni szukanie bo na szukanie poprzez inteenet raczej nie ma co liczyć.
Zgadzam się. Przepraszam. Napisałam tak ogólnikowo ponieważ nie do końca wiem w jakich latach mogę szukać jeszcze kraszyńskich. Przyznam, że najbardziej zależy mi na takim spisie do roku mniej więcej 1855, po tym roku mam dość mocno rozbudowane drzewo, niestety przed tym rokiem nie mam zbyt wiele informacji. Dodatkowo w 1855 roku umiera mój praprapradziadek Andrzej Kraszyński, mający podobno 55 lat, zostaje pochowany w par. Odelsk, ale niestety +- 10 lat w księgach chrztów nie ma takiego człowieka w parafii Odelskjamiolkowski_jerzy pisze:Jeśli Pan Albin nie potrafił pomóc to na pomoc na tym forum bym nie liczył. pozostanie jedyna droga szukać samodzielnie