Fabian Kral - poszukuję aktu urodzenia mojego pradziadka

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wojciech_Kral

Sympatyk

Fabian Kral - poszukuję aktu urodzenia mojego pradziadka

Post autor: Wojciech_Kral »

Dzień dobry, próbuję znaleźć akt urodzenia mojego pradziadka Fabiana Krala, ewentualnie inne jego dokumenty (akt chrztu, ślubu) oraz informacje na temat jego przodków. Urodził się w miejscowości Stawki 20 stycznia 1865 jako syn Stanisława i Marianny z domu Garszteckiej. Tak przynajmniej podaje przedwojenny wyciąg z ksiąg ludności gminy Rząśnia (stamtąd pochodzili rodzice pradziadka, a przynajmniej tam mieszkali; nie wiem jednak dokładnie, które to Stawki). Później mieszkał i pracował w Szpanowie i Kostopolu na Wołyniu. Zmarł 1953 w Wałczu.

PS. I sam muszę przyznać, że właśnie w Genetece znalazłem akt chrztu (parafia Chojne, miejscowość Stoczki, nie Stawki), w którym jednak są pewne rozbieżności, w porównaniu z wyciągiem z ksiąg ludności z lat '30 z gminy Rząśnia. Pomijam to, że nazwisko Kral jest napisane Krall (ta oboczność zdarza się często), to jednak imię matki Fabiana jest tu zapisane jako Michalina, a w księgach ludności z Rząśni - jako Marianna. Czy da się to zweryfikować i jak znaleźć dokumenty dotyczące rodziców Fabiana?
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: Hermanos »

Zasadniczo jeżeli chodzi o dane rodziców to akt urodzenia jest znacznie bardziej wiarygodny od aktu zgonu. A w tym wypadku występuje tyle zbieżności (daty, nietypowe nazwiska), że nie ma powodów do wątpienia, że to właśnie ta osoba.

Szybkie przeszukanie geneteki i znajdujemy:

Parafia Błaszki
1851 akt ślubu nr 31
Stanisław Kralewski syn Andrzeja
Michalina Garśctecka córka Antoniego

Na FamilySearch znajdują się skany metryk tej parafii począwszy od 1615 roku, ale tylko do wglądu w CHR.
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Awatar użytkownika
Hermanos

Członek PTG
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: Hermanos »

Trzeba podejść do Centrum Historii Rodziny, w Polsce jest 5:

- Warszawa
- Wrocław
- Łódź
- Kielce
- Bydgoszcz

Tam dostaje się dostęp do metryk z FamilySearch z komputerów Mormonów albo przez ich WiFi.

Nie wiem jak w innych miastach, ale we Wrocławiu CHR jest chyba zamknięte do odwołania.
Pozdrawiam,
Paweł
--------------------------------
Buczyńscy - Skalnik, Nowy Żmigród, Ożomla, USA ; Trojanowscy, Borczonowie, Kempscy - Różan, Gąsewo ; Sabatowie i Partykowie - Jeżowe, Kamień
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

a nie łatwiej i bezpieczniej zamówić mailem z AP Poznań ? za kilka złotych

https://szukajwarchiwach.pl/pradziad/80 ... =15&page=1
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale co? aneksy M z 1851 w poszukiwaniu chrztu?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ka/1494159
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

A dlaczego nie ? Plus przede wszystkim AM, nie zaszkodzi sprawdzić
Akt ślubu rodziców w genetece jest. A matka Michalina a nie Marianna
Rodzeństwo się w Szczercowie rodziło i w Błaszkach
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

dlaczego nie zamawiać aneksów? bo są on-line
tzn nie rejestruje na jakim etapie jesteśmy, co zostało uznane, że "jest" lub "jest w wystarczającej dla pytającego formie"
jak już do poszukiwania urodzeń rodziców dotarliśmy - to aneksy on-line bez zamawiania- do sprawdzenia czy odpisy są
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Racja, moja odraza do szwa.gov mi wyszła bokiem :)
Wojciech_Kral

Sympatyk

Dziękuję wszystkim :-) ja nie we wszystkim jeszcze zorientowany, ale trochę już ciekawych rzeczy znalazłem do drzewa :) Tylko pytanie: dlaczego portal FamilySearch jest administrowany przez Kościół Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich i czy przekazywanie do nich swoich osobistych danych przy logowaniu jest bezpieczne? I zastanawiam się, które portale będą w moim przypadku najodpowiedniejsze i najwygodniejsze (również te płatne).

Rzeczywiście, moja praprababcia nazywała się Michalina Kral (nie Marianna) z domu Garsztecka (ew. Gasztecka, Garztecka czy Garśtecka) . W dokumencie papierowym z lat 30., który mam w domu, musi być błąd - Marianna Kral to była jej córka (Michaliny i Stanisława), która też wyszła za Stanisława, ale Stanisława Lewińskiego. Natomiast ze zdziwieniem zauważam, że mąż Michaliny, Stanisław Kral, jest synem Andrzeja Kralewskiego, którego część potomstwa nosi w aktach nazwisko Kral, a część - Kralewski.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Nigdy przekazywanie swoich danych nie jest bezpieczne. A oddawanie się pod obcą, nieznaną jurysdykcję - szczególnie;)
Np nikt nie sprawdza podczas rejestracji w tym serwisie związku wybranego nicka z rzeczywistością i nie ma wymogu nawet deklaracji (co dopiero udokumentowywania) co do tożsamości / zbieżności samodzielnie wybranej nazwy użytkownika z informacjami osobistymi.
Ale jednak (chyba:) zdecydowałeś się na taki, nie inny nick/nazwę użytkownika.

Jeśli uważasz, że np kopie dokumentów powinny być dostępne bez konieczności logowania, rejestracji, podawania danych - zapraszam do współtworzenia zasobów własnych naszego serwisu.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Nie musisz niczego przekazywać na familysearch poza tym co jest potrzebne do logowania. Nie musisz tam prowadzić drzewa. Korzystaj ze skanów metryk w portalach szukajwarchiwach.gov.pl, tu na stronie w metrykach oraz z indeksów w geneszukaczu. Z czasem poznasz genbazę i wiele innych stron
Wywód możesz prowadzić na swoim komputerze w jednym z X darmowych programów i nikt nie będzie miał w to wglądu.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Musisz:) Np zgodę na poddanie się jurysdykcji stanu Utah:)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Korzystam z fs więc do stanu Utah na wszelki wypadek nie będę wjeżdżał :)
ale wolna wola jest, możesz nie korzystać
Wojciech_Kral

Sympatyk

Nie zamierzam się ukrywać ani taić swojego imienia i nazwiska :) natomiast jeśli stan Utah, zażąda ode mnie peselu, daty urodzenia, numeru telefonu i haseł do moich logowań, to będę nieukontentowany :)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Ale możesz, nikt tu nie wymaga deklaracji (a jeśli oczekuje zgodności, to może się zdziwić) nazwy użytkownika z imieniem i nazwiskiem. A korzystać z zasobu możesz bez rejestracji czy logowania.
Natomiast gdybyś musiał podpisać , że używasz własnego jako fragmentu nazwy użytkownika..o to już grubo by mogło być;) A gdyby od tego miało być uzależniona czy możesz przeczytać, czy nie...

Arku: USA jak wiele innych państw - może dochodzić i na obcym terytorium, a Konstytucja Najjaśniejszej została zmieniona (tak, bez referendum, mogło Ci umknąć:) i już nie ma zakazu ekstradycji naszych obywateli;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”