Co to za miejscowość w Niemczech?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Co to za miejscowość w Niemczech?
Witam,
jedna z moich krewnych urodziła się w 1915 r. w Niemczech. W jej akcie małzeństwa z 1937 r. podano, że jest to miejscowość Tunfeichen, parafia rzym.-kat. Neustelich Meklemburg. Nie mogę odszukać tej miejscowości. Jeżeli chodzi o parafię będzie to pewnie Neusterlitz w Meklemburgii. Może ktoś z forumowiczów ma jakieś propozycje?
Pozdrawiam
Dominik
jedna z moich krewnych urodziła się w 1915 r. w Niemczech. W jej akcie małzeństwa z 1937 r. podano, że jest to miejscowość Tunfeichen, parafia rzym.-kat. Neustelich Meklemburg. Nie mogę odszukać tej miejscowości. Jeżeli chodzi o parafię będzie to pewnie Neusterlitz w Meklemburgii. Może ktoś z forumowiczów ma jakieś propozycje?
Pozdrawiam
Dominik
Pani Thereso,
dziekuję za pomoc. Jestem pewien, że chodzi o tę miejscowość. W pobliżu jest też Neusterlitz. W akcie małżeństwa wymienione przeze mnie miejscowości trochę zniekształcono. Chciałbym ściągnąc z Niemiec akt chrztu mojej krewnej. Jak wygląda uzyskanie takiego dokumentu w Niemczech?
Pozdrawiam
Dominik
dziekuję za pomoc. Jestem pewien, że chodzi o tę miejscowość. W pobliżu jest też Neusterlitz. W akcie małżeństwa wymienione przeze mnie miejscowości trochę zniekształcono. Chciałbym ściągnąc z Niemiec akt chrztu mojej krewnej. Jak wygląda uzyskanie takiego dokumentu w Niemczech?
Pozdrawiam
Dominik
- beatabistram

witaj!
tylko Fünfeichen lezy w okolicy Neubrandenburga, jakies 20-30 km. od Neustrelitz i raczej nie nalezaloby do niego. Najlepiej postaraj sie to na 100% dowiedziec , moze masz jakies inne papiery ( listy, swiadectwa, albo moze ktos z rodziny cos wie) Akta z 1915 powinny znajdowac sie w parafiach i w "Standesamt", na ile znasz niemiecki?
moze podaj nazwisko krewnej to moze cos wymyslimy!
pozdrawiam beata
P.S. faktycznie z koncowka ....feichen jest tylko miejscowosc podana przez pania Terese i nie ma ani jednej z poczatkiem Tun..., ale nie wiadomo jak to bylo w 1915.
tylko Fünfeichen lezy w okolicy Neubrandenburga, jakies 20-30 km. od Neustrelitz i raczej nie nalezaloby do niego. Najlepiej postaraj sie to na 100% dowiedziec , moze masz jakies inne papiery ( listy, swiadectwa, albo moze ktos z rodziny cos wie) Akta z 1915 powinny znajdowac sie w parafiach i w "Standesamt", na ile znasz niemiecki?
moze podaj nazwisko krewnej to moze cos wymyslimy!
pozdrawiam beata
P.S. faktycznie z koncowka ....feichen jest tylko miejscowosc podana przez pania Terese i nie ma ani jednej z poczatkiem Tun..., ale nie wiadomo jak to bylo w 1915.
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
Witam,
zgadza się, że Funfeichen leży w okolicy Neubranderburga, ale może w 1915 r. nie było tam parafii rzym.-kat. a w akcie zapisano, że ochrzczona w parafii rzym.-kat. Przypuszczam, że w Neusterlitz była najbliższa parafia rzym.-kat. W innych dokumentach również powielana jest ta przekształcona nazwa miejscowości. Jeżeli chodzi o rodzinę to wiedzą tylko, że krewna była urodzona w Niemczech, ale nie znają miejscowości w której się urodziła. Moja krewna nazywała się Anna Stanisławska i była córką Katarzyny Stanisławskiej, niezamęznej. Uczyłem się niemieckiego, ale wiele słów już nie pamiętam, ale jakieś podstawy mam.
Pozdrawiam
Dominik
zgadza się, że Funfeichen leży w okolicy Neubranderburga, ale może w 1915 r. nie było tam parafii rzym.-kat. a w akcie zapisano, że ochrzczona w parafii rzym.-kat. Przypuszczam, że w Neusterlitz była najbliższa parafia rzym.-kat. W innych dokumentach również powielana jest ta przekształcona nazwa miejscowości. Jeżeli chodzi o rodzinę to wiedzą tylko, że krewna była urodzona w Niemczech, ale nie znają miejscowości w której się urodziła. Moja krewna nazywała się Anna Stanisławska i była córką Katarzyny Stanisławskiej, niezamęznej. Uczyłem się niemieckiego, ale wiele słów już nie pamiętam, ale jakieś podstawy mam.
Pozdrawiam
Dominik
- Sylwia_Hanf

Pozwolę sobie podłączyć sie z podobnym pytaniem. Moja ciocia urodziła się w 1947 roku w Niemczech w miejscowości Frule. Nie potrafię ustalić gdzie to jest.
Ewelina zd. Miliszewska
Przodkowie:
Miliszewski, Siwko, Grabowski, Basiewski, Kuberski, Zawistowski, Konopko, Poniatowski, Adamski, Mikulski (woj. podlaskie)
Paździor, Kosiara, Zientara, Krawczyk, Jałocha, Machynia (woj. świętokrzyskie)
Przodkowie:
Miliszewski, Siwko, Grabowski, Basiewski, Kuberski, Zawistowski, Konopko, Poniatowski, Adamski, Mikulski (woj. podlaskie)
- beatabistram

Dominik!
sprawdzilam w ks. tel. i w neubrandenburgu i w neustrelitz mieszkaja osoby o nazwisku stanislawski!
pomysl sylwi z usc w neubrandenburgu (dasz rade tam zadzwonic, albo napisac?) jest bardzo dobry, a jak tam nic nie znajdziesz to moze ten neustrelitz
pozdrawiam beata
sprawdzilam w ks. tel. i w neubrandenburgu i w neustrelitz mieszkaja osoby o nazwisku stanislawski!
pomysl sylwi z usc w neubrandenburgu (dasz rade tam zadzwonic, albo napisac?) jest bardzo dobry, a jak tam nic nie znajdziesz to moze ten neustrelitz
pozdrawiam beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
P.S
- beatabistram

Ewelino!
to troche szukanie igly w stogu siana!!!
masz moze jeszcze jakies informacje?
wyszukiwanie proste nic nie daje nie, ma takiej miejscowosci w niemczech!
moze to tez inna pisownia?
pozdrawiam beata
pozdrawiam beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
P.S
Dziękuje za odpowiedzi. Bede się kontaktował z USC Neubrandenburg i parafią w Neusterlitz. Nikt z rodziny Stanisławskich nie mieszka w tamtych okolicach. Matka Anny przebywała tam w czasie I wojny światowej, w 1919 r. wróciła w rodzinne strony z nieślubną córką. Pochodziła z okolic Tomaszowa Mazowieckiego.
Pozdrawiam
Dominik
Pozdrawiam
Dominik
Jest to podobno w okolicach Dortmundu.beatabistram pisze:Ewelino!
pozdrawiam beata
Co do pomyłki w pisowni to bardzo możliwe, ale nie zmienia to faktu, że taką nazwę wpisano po przyjeździe do Polski w dokumentach i taka nazwa widniała też w kartach repatriacyjnych.
Ewelina zd. Miliszewska
Przodkowie:
Przodkowie:
- beatabistram

czesc ewelino!
sprawdzilam i nic nie znalazlam !!!
jest strona www.deutschland-adressen.de tam sa wszystkie miejscowosci!
(dortmund lezy w nordrhein-westfalen )
moze jakies z tych miejscowosci beda dla ciebie podobnie brzmialy?!
daj znac jak cos znajdziesz pozdrowionka beata
sprawdzilam i nic nie znalazlam !!!
jest strona www.deutschland-adressen.de tam sa wszystkie miejscowosci!
(dortmund lezy w nordrhein-westfalen )
moze jakies z tych miejscowosci beda dla ciebie podobnie brzmialy?!
daj znac jak cos znajdziesz pozdrowionka beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
P.S