parafia Lubecko - księgi od 1726

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Post autor: cocolinko »

W najbliższy poniedziałek wybieram się do parafii Lubecko na Śląsku koło Lublińca, gdzie będzie spokojny dostęp do ksiąg, ale nie mam odpowiedniego sprzętu fotograficznego więc pozostaną mi jedynie notatki lub ewentualnie jak się proboszcz zgodzi to ksero.
Może jest ktoś zainteresowany a dysponuje czasem i sprzętem fotograficznym?

Pozdrawiam!
Krzysztof K.
Awatar użytkownika
mieniuś

Sympatyk

Post autor: mieniuś »

Witam.
Nie wiem czy byłeś i co zrobiłeś w parafii, mnie by intersowało nazwisko Skudlik. Wiem, że mój 3 pradziadek Anton Skudlik urodził się 21.01.1831 w Lubecku i tam był chrzony 22.01. Jego ojciec Tomasz.
Jeżeli coś znalazłeś dotyczące nazwiska Skudlik to bym był zaintersowany.
Pozdrawiam Andrzej Mieńko.
Gmina Szudziałowo na Podlasiu
Gmina Kobylin i Pępowo w Wielkopolsce
Na Górnym Śląsku szukam w Bujakowie i okolicach
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Witam!
Coś chyba pan pominął, albo przeoczył bo byłem tam prawie rok temu jak widać na moim wpisie. Ale nic nie szkodzi. Pozdrawiam serdecznie!
Krzysztof K.
Awatar użytkownika
mieniuś

Sympatyk

Witam.
No właśnie był Pan. I się pytam czy nazwiska Szkudlik / Skudlik czasmi nie natrfił w tej parafii, bo mnie by to intersowało.
Pozdrawiam.
Andrzej Mieńko
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Niestety nie miałem odpowiedniego sprzętu fotograficznego ani zbyt wiele czasu więc szukałem wtedy tylko w kierunku nazwisk Froń, Schmetzner, Sikora i pod tym kątem wtedy prowadziłem tam poszukiwania. Niestety nie pamietam czy nazwisko Szkudlik/Skudlik pojawiało się gdzieś czy nie.
Prawdopodobnie w sierpniu będę miał okazję i czas znowu tam pojechać i poszukać w nastepnych księgach, wtedy mogę zwrócić uwagę także i pod tym kątem.
Pozdrawiam!
Krzysztof K.
Awatar użytkownika
mieniuś

Sympatyk

Witam.
Sierpień to czas urlopów i będzie ciężko, ale pod koniec sierpnia i potem we wrześniu na grzyby wybieram się w Lasy Lublinieckie więc myślę, że można sprawdzić teren albo będą grzyby albo informacje z parafii. Tylko jakby mi Pan podał jakieś namiary na proboszcza, kiedy przyjmuje i czy trzeba się z nim wcześniej umawiać to byłbym wdzięczny. Może będzie tak że uda nam się razem spotkać.
Pozdrawiam Andrzej Mieńko.
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Lubecko i okolice to parafie o charakterze wiejskim i należące obecnie do diecezji gliwickiej.
Proboszcz w Lubecku jest sam i nie ma do pomocy wikariusza, mimo że jest to lokalne Sanktuarium Maryjne.
Może się więc zdarzyć że proboszcz będzie zajęty jakimiś obowiązkami (sierpień to też czas odpustów w Lubecku) lub gdzieć w "rozjazdach", dlatego warto parę dni wcześniej uprzedzić go i zapytać.
Dane parafii i nr. telefonu w załączonym linku:

http://www.kuria.gliwice.pl/kuria/?akcja=parafia&ID=64

Może się jakoś spotkamy tam...
Pozdrawiam!
Krzysztof K.
bina5

Sympatyk
Adept

Post autor: bina5 »

w Kamieńcu natrafiłam na ślady pradziadków z koloni LUBEK (Łubki), niestety spora cześc ksiąg uległa spaleniu. Bardzo uprzejmy ksiądz tamtejszej parafii udostępnij mi sporo "swoich" zasobów z których skorzystałam. Niestety poza datą chrztu pradziadka nic nie znalazłam. Ksiądz prosił więc o sprawdzenie w okolicznych parafiach bo to dosyc często pojawiające się nazwisko w tamtych okolicach...więc korzystam z okazji i proszę o sprawdzenie w ramach czasu oczywiście i możliwości nazwiska STAROSCIK Augustyn pisownia bywła różna (STAROSTZIK, STAROSCZIK) ur. w Lubek (Łubki) w 1865 roku syn również Augusta zamieszkałego w Porembie woj opolskie.....dziękuję i pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”