Toruń,Łódź-Przybylski, Grzelak - prośba o pomoc

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Toruń,Łódź-Przybylski, Grzelak - prośba o pomoc

Post autor: Jureczko »

Drodzy forumowicze.
Bardzo proszę o pomoc.Od wielu lat zajmuję się genealogią, ale dotychczas skupiałem się na moim nazwisku tj Jureczko.Moja Mama widząc jak rozbudowuje się drzewko poprosiła mnie aby zrobić takie i dla niej. Niestety pojawił sie problem. Ojciec mojej Mamy odszedł od Rodziny i przez 30 lat nie miała z nim kontaktu. Ja spotkałem sie z nim na krótko przed Jego śmiercią kilka lat temu, ale wtedy nie pytałem o jego Rodzinę - były ważniejsze tematy do omówienia. Tata mojej Mamy Henryk Przybylski urodził się w Toruniu w 1935r, a zmarł w Bielsku-Białej.Udało mi się ustalić , że Jego Ojciec to Franciszek Przybylski, a Matka to Weronika zd. Grzelak. W Toruniu mieszkali pod adresem Majdany 4.Prawdopodobnie mieli jakąś rodzinę w woj. łódzkim. Matka mojego Dziadka zmarła bardzo wcześnie, miał On wtedy ok. trzech lat. Jego ojciec z tego co wiem przeprowadził się do Łodzi , gdzie mieszkał w dzielnicy Bałuty. Zmarł tam, w latach 1960-1970. Dziadek był jedynakiem , Pradziadek już się drugi raz nie ożenił.Przyznacie że to bardzo mało - wiem jeszcze że Prababcia, pochodziła z łódzkiego, więc ze ślubem też jest problem.Mieszkam daleko od Łodzi i Torunia - może ktoś coś mi podpowie co robić?
Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
Damian Jureczko.
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Witaj Damianie...
mam koleżankę mieszkającą w Toruniu o nazwisku (po mężu) Grzelak.
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Post autor: Jureczko »

Szukałem na początku po nazwiskach, ale zarówno w Toruniu, jak i w Łodzi Przybylskich i Grzelaków jest dość dużo. Sprawa dotyczy moich pradziadków więc raczej nie będzie już na świecie osób, które mogą coś pamiętać.Zastanawiam się na jakim cmentarzu mogli pochować Pradziadka, skoro mieszkał na Bałutach w Łodzi?Dziękuję za odzew, zawsze możesz zapytać koleżankę , może ma Babcię, lub ciocię której coś się skojarzy. Pozdrawiam
Damian Jureczko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”