Wilchen, Poland

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

emamar

Sympatyk

Wilchen, Poland

Post autor: emamar »

Witam,
mam przed sobą pewien dokument otrzymany z USA i w miejscu urodzenia podane jest WILCHEN, Poland. Niestety nigdzie nie mogę takiej miejscowości odnaleźć... sprawdziłam wszystko inne podobne: Wilchtę, Wilchwy (obecnie dzielnica Wodzisławia Śląskiego) i nic. Bardzo proszę o wskazówkę, może ktoś już spotkał się z tą nazwą? Zaznaczę, że Wilchen jest napisane odręcznie, ale bardzo wyraźnie. Niestety dokument mam w pdf i nie mogę go tutaj umieścić.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Emilia
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Wilchen, Poland

Post autor: adam.nojszewski »

Wilczyn? Pamiętajmy, to pisała osoba nie znająca polskiego, tylko angielski.
Ew. sprawdził bym w wykazie nazw niemieckich zmienionych na polskie po wojnie, jak Wilczyn zupełnie nie pasuje.
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
Awatar użytkownika
Rafał_Albiński

Sympatyk
Legenda

Wilchen, Poland

Post autor: Rafał_Albiński »

Biorąc pod uwagę możliwość zapisu fonetycznego, myślę, że należy też brać pod uwagę warianty: Wilczyn, Wilczeń itp.
"Słownik Geograficzny Królestwa Polskiego" podaje dwa Wilczyny: w powiecie słupeckim i szamotulskim.

Pozdrawiam
Rafał
emamar

Sympatyk

Wilchen, Poland

Post autor: emamar »

Rzeczywiście, o Wilczynie nie pomyślałam. Dziękuję Panom za pomoc, sprawdzam natychmiast!
pozdrawiam,
Emilia
widlaczek

Post autor: widlaczek »

Mam sporo rodziny w Wilczynie o kogo chodzi , może pomogę.

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
Wojciech_Kral

Sympatyk

Post autor: Wojciech_Kral »

Wioska o tej nazwie, którą dobrze znam, leży koło Obornik Śląskich. W pobliżu las, stawy hodowlane, kąpielisko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”