Pupkowizna, okolice Koła lub Konina
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- dorocik133

Witam!
Poszukuję informacji o położeniu nieistniejącej już wsi o nazwie PUPKOWIZNA, położonej w okolicach Koła lub Kalisza. Istniała na pewno w roku 1930, kiedy to urodziła się osoba, o której zbieram informacje.
W Słowniku Geograficznym znalazłam tylko tę koło Ostrołęki, ale nie o nią mi chodzi.
Poszukuję informacji o położeniu nieistniejącej już wsi o nazwie PUPKOWIZNA, położonej w okolicach Koła lub Kalisza. Istniała na pewno w roku 1930, kiedy to urodziła się osoba, o której zbieram informacje.
W Słowniku Geograficznym znalazłam tylko tę koło Ostrołęki, ale nie o nią mi chodzi.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
Pod koniec lat 60 wydany został "Spis miejscowości prl wyd. 1968 rok" uwzględniał zwyczajowe nazwy części wsi przysiółków, uroczysk. W następnych wydaniach nie było tyle wiadomości co w nim. To jest duża oprawiona w zielone płótno książka. O ile nie poszła na makulaturę to powinna być w bibliotekach w niej próbowałbym szukać. marek
- dorocik133

Dzięki, tylko ciekawe czy ją znajdę. W mojej bibliotece jej nie ma.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- Dąb_Henryk

- Podziękował: 1 time
Polecam stronę https://bg.uwb.edu.pl/TKKP/?id=Nawigator z mapami Królestwa Polskiego. Znalazłem na nich kilka już nieistniejących miejsc wymienianych w metrykach.
Pozdrawiam
Henryk
Pozdrawiam
Henryk
- dorocik133

- Dąb_Henryk

- Podziękował: 1 time
Nie ma opcji SZUKAJ, należy zrobić to samemu. Na wyświetlanej karcie należy kliknąć w kolumnie 1 sekcję 2 (okolice Konina), lub sekcję 3 (okolice Kalisza). Niestety do map brak spisu miejscowości, więc należy samemu przeszukać mapę po jej powiększeniu.
Pozdrawiam
Henryk
Pozdrawiam
Henryk
- dorocik133