Ahnenblatt po polsku - mam problem z ..

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Majewski_Łukasz

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Majewski_Łukasz »

Dziękuję za trafne spostrzeżenia Grzegorzu,
spojrzałem na starsze wersje - faktycznie inaczej rysują to co chcę. Tak czy siak to ciągle nie to.
Tak jak piszesz najłatwiej użyć programu graficznego i dzielić/łączyć, ale mnie interesuje prostsze/szybsze rozwiązanie.
Skoro program to oferuje to chciałbym żeby robił to co chcę :)
Nie chodzi o lenistwo tylko czas - jeżeli można zautomatyzować pewną pracę to wolę z tego skorzystać

Dodanie drugiego rodzica nie wchodzi w grę. Historia tej rodziny jest pełna różnych związków i to wielokrotnie. Jak to mówią: historia lubi się powtarzać.
Tak więc doszliśmy z Żoną do wniosku, że sami potomkowie wystarczą - w sumie o nich chodzi w tej prezentacji.

Czasu mało, bo Święta tuż tuż..

W sumie robię ostatnie poprawki i nie obeszło się bez pracy w programie graficznym.
Dziękuję za poświęcony czas.

Ahnenblatt będę testował częściej - widzę w nim drzemiący potencjał.
Z pozdrowieniami
Łukasz M. Majewski
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Witam,

mam problem z wygenerowaniem tablicy.
W trakcie poszukiwań rodzinnych okazało się, że panna młoda wyszła za swojego wuja.
Dokładnie babcia panny młodej i ojciec pana młodego to rodzeństwo.
Nie mogę wygenerować tablicy, bo wycina mi część przodków. Część gałęzi zostaje zablokowana przez to rodzeństwo.
Czy ktoś spotkał się może z podobną sytuacją?
Ostatnio zmieniony ndz 25 lip 2021, 11:13 przez diabolito, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Witam
Jak zmusić Ahnenblatt do wygenerowania listy osób aby wpierw w spisie było imię? Żeby było Zbyszko z Bogdańca a nie z Bogdańca, Zbyszko - bo to jest bez sensu.
Andrzej
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Mendyka_Grzegorz »

daj mu:
nazwisko Zbyszko
imię z Bogdańca
a głupi komp. to łyknie
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Mendyka_Grzegorz pisze:daj mu:
nazwisko Zbyszko
imię z Bogdańca
a głupi komp. to łyknie
Bardzo kiepski pomysł. Po pierwsze tak byłoby też w wykresach, po drugie za dużo byłoby do zmiany. Ale już pierwsze wyklucza takie rozwiązanie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
Eder pisze:Witam
Jak zmusić Ahnenblatt do wygenerowania listy osób aby wpierw w spisie było imię? Żeby było Zbyszko z Bogdańca a nie z Bogdańca, Zbyszko - bo to jest bez sensu.
Andrzej
szukałem, szukałem i nie znalazłem :cry:
Może ktoś już z tym 'walczył' i znalazł rozwiązanie?
Trudna sprawa.
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

nazwisko Zbyszko
imię z Bogdańca
a głupi komp. to łyknie
Dziś na webinarium WARSZTATY GENEALIGICZNE UTW-UWr
studenci doprecyzowali:
należy wpisywać nazwę własną Zbyszko z Bogdańca
Dla pojedyńczych osób to działa

co odnotował i sprawdził
Grzegorz z Wrocławia Mendyka

:D jak tu wstawić ten obrazek-fragment z Ahn??[/img]
https://zapodaj.net/983f658749612.png.html
Ostatnio zmieniony czw 11 mar 2021, 17:50 przez Mendyka_Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Obrazek wczytać na zapodaj / fotosik
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

elgra pisze:Obrazek wczytać na zapodaj / fotosik
dzięki, wstawiłem
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Mendyka_Grzegorz pisze:
nazwisko Zbyszko
imię z Bogdańca
a głupi komp. to łyknie
Dziś na webinarium WARSZTATY GENEALIGICZNE UTW-UWr
studenci doprecyzowali:
należy wpisywać nazwę własną Zbyszko z Bogdańca
Dla pojedyńczych osób to działa

co odnotował i sprawdził
Grzegorz z Wrocławia Mendyka

:D jak tu wstawić ten obrazek-fragment z Ahn??[/img]
https://zapodaj.net/983f658749612.png.html
Dziękuję za dobre chęci, ale to w niczym nie pomaga.
pozdrawiam
dzicz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: dzicz »

Dzień dobry,

niedawno, przy zapisywaniu wprowadzonych danych, przypadkiem zrobiłam to jednocześnie w dwóch otwartych różnych wersjach programu. Być może z tego powodu wystąpił błąd. Kopii zapasowych brak.

Przemieszało mi wszystkie informacje - wyświetla związki przypadkowych osób, mężczyzny z mężczyzną, nie z tą kobietą, różni rodzice, dzieci, jeden wielki rozgardiasz.
Mimo to, tli się we mnie nadzieja na możliwość naprawy drzewa. Bowiem przy otwarciu okna edycji osoby pokazuje prawidłowe dane i połączenia, tylko po kliknięciu odnośnik odsyła do niewłaściwej osoby.

7 tysięcy kilometrów stąd pozostawiłam prawdopodobnie najnowszą kopię zapasową. Nieprędko będę miała do niej dostęp. Dlatego chciałabym spróbować naprawić program żeby móc na bieżąco wprowadzać dane. Może ktoś znalazł się w podobnej sytuacji albo ma pomysł co mogłabym z tym zrobić?

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

dzicz pisze:Dzień dobry,

niedawno, przy zapisywaniu wprowadzonych danych, przypadkiem zrobiłam to jednocześnie w dwóch otwartych różnych wersjach programu. Być może z tego powodu wystąpił błąd. Kopii zapasowych brak.

Przemieszało mi wszystkie informacje - wyświetla związki przypadkowych osób, mężczyzny z mężczyzną, nie z tą kobietą, różni rodzice, dzieci, jeden wielki rozgardiasz.
Mimo to, tli się we mnie nadzieja na możliwość naprawy drzewa. Bowiem przy otwarciu okna edycji osoby pokazuje prawidłowe dane i połączenia, tylko po kliknięciu odnośnik odsyła do niewłaściwej osoby.

7 tysięcy kilometrów stąd pozostawiłam prawdopodobnie najnowszą kopię zapasową. Nieprędko będę miała do niej dostęp. Dlatego chciałabym spróbować naprawić program żeby móc na bieżąco wprowadzać dane. Może ktoś znalazł się w podobnej sytuacji albo ma pomysł co mogłabym z tym zrobić?

Pozdrawiam
Witam,
z Twojego opisu nie mogę sobie wyobrazić, co to za błąd ale proponuję wykorzystać pliki z końcówką *.bak do odzyskania jednej z poprzednich wersji plików rodzinnych.
Pozdrawiam
Józef
...........

Awatar użytkownika
Mendyka_Grzegorz

Sympatyk
Kontakt:

dzicz pisze:Dzień dobry,
niedawno, przy zapisywaniu wprowadzonych danych, przypadkiem zrobiłam to jednocześnie w dwóch otwartych różnych wersjach programu. Być może z tego powodu wystąpił błąd. Kopii zapasowych brak...
1. Jeśli jednoczesne wersje różne to pewnie otwierane z różnych miejsc/folderów/, i tam można szukać plików .bak o których pisze przedmówca.
2. Co to znaczy brak kopii? O jakich kopiach piszesz? Czyżby praca była tak krótkotrwała, że system nie zapisał .bak .ów? i gdzie je zapisał?!
Grzegorz
dzicz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: dzicz »

Topolinski_Jozef pisze:Witam,
z Twojego opisu nie mogę sobie wyobrazić, co to za błąd ale proponuję wykorzystać pliki z końcówką *.bak do odzyskania jednej z poprzednich wersji plików rodzinnych.
Mendyka_Grzegorz pisze:1. Jeśli jednoczesne wersje różne to pewnie otwierane z różnych miejsc/folderów/, i tam można szukać plików .bak o których pisze przedmówca.
2. Co to znaczy brak kopii? O jakich kopiach piszesz? Czyżby praca była tak krótkotrwała, że system nie zapisał .bak .ów? i gdzie je zapisał?!
Grzegorz
Niestety przed otwarciem programu, z nawyku porządkowania, usunęłam pliki .bak i opróżniłam kosz. Potem otworzyłam Ahnenblatt i zobaczyłam co się stało. Kopii zapasowych o rozszerzeniu .bak nie ma...

Zmiana polega na tym, że związki osób są przemieszane. Pokazuje, że "mężem" mężczyzny jest inny mężczyzna z zupełnie innego czasu i miejsca, rodzicami są niewłaściwe osoby itd.

Na przykładowym zdjęciu widocznym w moim poście wyżej widać, że żoną Andrzeja Mateusza Andruka jest Katarzyna Serafin, którą poślubił około 1832 roku. Tymczasem, po kliknięciu w "okienko" Katarzyny, otwiera mi profil Margaret McNaugh, osoby, która powinna widnieć w zupełnie innym miejscu w drzewie.

Magda
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

dzicz pisze:...
Niestety przed otwarciem programu, z nawyku porządkowania, usunęłam pliki .bak i opróżniłam kosz. Potem otworzyłam Ahnenblatt i zobaczyłam co się stało. Kopii zapasowych o rozszerzeniu .bak nie ma...
...
Magda
Po usunięciu plików .bak i opróżnieniu kosza jedynie 'fachmann' od odzyskiwania skasowanych danych pomoże.
Pozdrawiam
Józef
...........

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”