Witam
Moja prababka jako pierwsza kobieta w mojej rodzinie ukończyła szkołę akuszerską. Wiem że było to w Krakowie w latach między 1913-1923. Mam prośbę do osób, które mogłyby mnie ukierunkować gdzie mogę szukać jakichkolwiek informacji, dokumentów to potwierdzających.
Pozdrawiam
Jola
Kraków szkoły dla akuszerek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam
Myślę że w tym temacie informacji mogłaby udzielić pani dr Małgorzata Stawiak-Ososińska z Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego Jana Kochanowskiego w Kielcach, która w książce "Galicja i jej dziedzictwo, t. 20: Historia wychowania – misja i edukacja" miała swój rozdział na temat kształcenia akuszerek w Krakowie (do 1914 roku). e-mail: M.Stawiak@ujk.kielce.pl ; tel. (041) 349 67 27
Pozdrawiam, zelmir
Myślę że w tym temacie informacji mogłaby udzielić pani dr Małgorzata Stawiak-Ososińska z Uniwersytetu Humanistyczno-Przyrodniczego Jana Kochanowskiego w Kielcach, która w książce "Galicja i jej dziedzictwo, t. 20: Historia wychowania – misja i edukacja" miała swój rozdział na temat kształcenia akuszerek w Krakowie (do 1914 roku). e-mail: M.Stawiak@ujk.kielce.pl ; tel. (041) 349 67 27
Pozdrawiam, zelmir
Witam!
Bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc. Spróbuję się skontaktować z Panią Małgorzatą.
Pozdrawiam serdecznie
Jola
Bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc. Spróbuję się skontaktować z Panią Małgorzatą.
Pozdrawiam serdecznie
Jola