Ekonom a Włodarz

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Szablewski_P

Sympatyk

Ekonom a Włodarz

Post autor: Szablewski_P »

Cześć
robiłem sobie ostatnio szczegółowe zestawienie zawodów/statusów moich przodków (w 99% chłopskich) i było wśród nich kilku ludzi nazywanych "włodarzami" jak i jeden nazywany "ekonomem". Piszę tutaj o okresie od +/- 1770 do 1830 roku na terenie ziemi sieradzkiej, a zatem pod zaborami na terenach Ks. Warszawskiego i Królestwa Polskiego.
Wiem z literatury (chociażby wspomnienia Kazimierza Deczyńskiego) oraz innych mniej lub bardziej sensownych źródeł, że włodarz we wsi nie cieszył się najlepszą opinią- zmuszał chłopów do powinności pańszczyźnianych, często używał przemocy. Moi przodkowie zajmujący się włodarstwem z czasem z tego rezygnowali lub byli odsuwani (nie wiem) i zajmowali się czymś innym w późniejszych okresie (mieli statusy gospodarzy lub też komorników), jeden czy dwóch było włodarzami w różnych wsiach na terenie sieradzkiego.
W tym samym okresie jeden przodek nazywany jest ekonomem i jest nim aż do sprzedania folwarku innemu szlachcicowi. Po sprzedaży mój ekonom przenosi się do innej wsi, gdzie jest karczmarzem a umiera jako rolnik czynszowy.

"Dla sportu" czy też z ciekawości prześledziłem też dalsze nitki i jeden z dalekich kuzynów moich dziadów jako rzemieślnik (kotlarz) brał sobie za żonę szlachciankę, córkę "urodzonego" który był na służbie we dworze jako... ekonom.

Wcześniej używałem pojęcia włodarz/ekonom zamiennie, wierząc w to, że jeżeli moi przodkowie już pełnili funkcję "trepa" do byli w tym najbardziej przyzwoici jak się tylko dało ( :roll: ), ale ten "ekonom-szlachcic" dał mi powód by do Was napisać z zapytaniem. Ciężko mi bowiem uwierzyć, że jakkolwiek zdegradowany ale jednak szlachcic parałby się łażeniem ludziom po chatach i wyciąganiem przemocą do roboty czy biciem (choć wspomnienia Deczyńskiego też taką sytuację ilustrują), bo jednak "szlachectwo zobowiązuje" (choć może zbyt idealizuje, bo "wiadomo jak było").

Proszę Was o komentarze ze "źródeł własnych" (wspomnienia rodzinne?) oraz szeroko pojętej literatury (wspomnienia ziemian/szlachty/chłopów; jakieś prace naukowe etc.).
Zapraszam do rozmowy i pozdrawiam
aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW :)
vonklinkoff

Sympatyk

Ekonom a Włodarz

Post autor: vonklinkoff »

Włodarz to byla nizsza funkcja. Taki nadzorca pracy na polu. Ekonom zajmowal sie ogolnym zarzadzaniem nie tylko prac polowych. W wiekszosci wypadkow ekonom byl tez sekretarzem w majatku - odpowiadal za jego ekonomie.
Ekonomowie rzadko pochodzili z chlopow. Na ogol byla to szlachta bez ziemi. Mam kilku ekonomów wsrod swoich przodków i wszyscy oni byli generosus. Czasem byli to tez Zydzi, chocby ze wzgledu na fakt, ze byli pismienni. W Twoim wypadku, jako ze pozniej przodek zostal karczmarzem, rozwazylbym te druga opcje.
Maciej
Szablewski_P

Sympatyk

Ekonom a Włodarz

Ok, dzięki za odpowiedź, to byłoby nawet logiczne. Masz jakieś ciekawe żródło? Czy masz "źródła własne" wynikające po prostu z obserwacji etc.?

Ten mój ekonom nie był żydem, nie wiem też czy był "z chłopów" czy też nie- w każdym razie po 30 roku życia był najpierw karczmarzem a późnej rolnikiem czynszowym.
Poza tym moim ekonomem, a później karczmarzem miałem jeszcze wśród przodków dwóch karczmarzy i też nie byli żydami :-P

Zapraszam do innych wypowiedzi/obserwacji.
aweł
Mam przodków z okolic Warty (Sieradzkie) i Pleszewa (Kaliskie) - także jakby co - PW :)
matawu

Sympatyk

Ekonom a Włodarz

Post autor: matawu »

Potwierdzam opinię Vonklnikoffa.
Ja się natknęłam na szereg herbowych, którzy pełnili funkcję ekonoma.
Marta
Marta
Dobrski, Drecki, Preker, Michalewski, Smoleniec, Sievers – tymi nazwiskami jestem szczególnie zainteresowana
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
Szablewski_P

Sympatyk

O, dziękuję bardzo. Bardzo rozjaśniające sprawę :)
aweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”