przedstawiam Wam moją jedną z wielu tzw. genealogicznych bied, kiedy to lata poszukiwań nie przynoszą rezultatu...
Poszukuję aktu ślubu moich przodków:
Franciszka Włodarkiewicza a. Włodarskiego i Marianny Bociańskiej
Marianna Bociańska urodziła się w mieście Granica, par. Regów (Wysokie Koło) w 1799 r., natomiast nastarszy odnaleziony syn tej pary to Łukasz Włodarkiewicz (ur. w 1818 r.).
Szacowane lata zawarcia małżeństwa: 1814-1818
Kalendarium
Końskowola - 1818 - dom nr 51
*Łukasz - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, zam. w Końskowoli, lat 33; m. Marianna Bocior
Włostowice - 1820 - Wólka Profecka, dom nr 32
*Brygida - o. Franciszek Włodarski, podleśniczy z Lasu Puławskiego, lat 40; m. Marianna Baciońska l. 32, (podpis Franciszka)
Końskowola - 1822 - Wronów, Karczma nr 1
*Wincenty - o. Franciszek Włodarski, strażnik lasu we wsi Wronowie, lat 38; m. Marianna Węgielska l. 21
Końskowola - 1824 - Wronów, dom Karczmy nr 1
* Józef - o. Franciszek Włodarkiewicz, strażnik lasu w Dobrach Jegomościa Czartoryskiego Senatora i Wojewody, lat 30; m. Marianna Bocion l. 22
Włostowice - 1826 - dom (brak danych)
* Zofia - o. Franciszek Włodarski, szynkarz, l. 40, m. Marianna Bocianówna
Włostowice - 1827- dom nr 97
zg. Zofia - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, m. Marianna Bocion
Włostowice - 1828 - dom nr 98
*Antoni - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, lat 42; m. Marianna Bocionówna
Włostowice - 1829 - dom nr 98
zg. Józef - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, lat 45; m. Marianna z Bociońskich
Włostowice - 1830 - dom nr 98
* Józef - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, l. 45, m. Marianna Bocionówna
Puławy - 1832 - dom nr 73
*Konstanty - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, l. 48, m. Marianna Bocionówna
Puławy - 1833 - dom nr 73
zg. Józef - o. Franciszek Włodarkiewicz trudniący się szynkiem, m. Marianna Bocion
Puławy - 1834 - dom nr 73
* Józef Stanisław - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, l. 50, m. Marianna Bocionówna
Puławy - 1836 - dom nr 73
zg. Józef - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, m. Marianna Bocion
* Marianna Wiktoria - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, l. 51, m. Marianna Bocianówna
Puławy - 1838 - ślub córki Brygidy- o. Franciszek Włodarski a. Włodarkiewicz (sic!) jest rzeźnikiem i mieszka z Marianną w Puławach
Puławy - 1840 - dom nr 73
* Józefa Marianna - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, l. 55 m. Marianna Bocian
Radom - 1841 - ślub syna Łukasza Włodarkiewicza - Franciszek i Marianna mieszkają w Puławach
Sieciechów - 1842 - ślub syna Wincentego Włodarkiewicza - Franciszek i Marianna są rybakami z Puław
Puławy - 1843 - dom nr 73
*Elżbieta Antonina -o. Franciszek Włodarkiewicz, handlarz, l. 57, m. Marianna Bocian
Włostowice - 1850 - ślub syna Antoniego Włodarkiewicza - rodzice są rybakami i mieszkają w Nowej Aleksandrii (Puławach)
Wąwolnica - 1852 - ślub syna Konstantego Włodarkiewicz - rodzice z Nowej Aleksandrii (Puław)
Włostowice - 1855 - zg. Marianny Włodarkiewicz, żony Franciszka
Włostowice - luty 1858 - ślub córki Józefy Marianny - ojciec szynkarz, wdowiec
Włostowice- marzec 1858 - dom nr 73
zm. Franciszek Włodarkiewicz, wdowiec, właściciel domu, szynkarz, lat 73, rodem z Krotoszyna Księstwa Poznańskiego
Co zrobiłam
Aktu ślubu szukałam w wielu parafiach AD Lublin i Radom (także niezindeksowanych), w dostępnych w sieci bazach indeksów (także dla Wielkopolski), szukałam jakiegoś zaczepienia w aktach leśników - też bez rezultatu.
Spisów ludności z tego okresu dla Końskowoli i Puław nie ma. Zachowały się akta miasta Końskowoli, ale sprzed XIX w., dla Puław brak.
Szukałam Włodarskich, Włodarkiewiczów, Włodarzy, Włodarczyków i wiele innych odmian...
Przeglądałam też zdigitalizowaną prasę.
Jeśli chodzi o Krotoszyn, w Genetece jest rodzina Włodarzy, ale indeks dotyczy Franciszki *1787 (mam skan tego aktu, na marginesie widnieje Francisca, nie wykluczam jednak błędu spisującego akt).
Akt ślubu wiele by wyjaśnił...
Może macie jeszcze jakiś pomysł, jak go odnaleźć? A może ktoś widzi jakieś powiązania rodzinne?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i pomysły - czuję przez skórę, że ten akt gdzieś jest, ale jakoś dotrzeć do niego ciężko, jak to zwykle z naszymi "biedami" bywa...
Pozdrawiam świątecznie
Aneta