Franciszek Włodarkiewicz a. Włodarski- szukam AM

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Cześć,

przedstawiam Wam moją jedną z wielu tzw. genealogicznych bied, kiedy to lata poszukiwań nie przynoszą rezultatu...

Poszukuję aktu ślubu moich przodków:
Franciszka Włodarkiewicza a. Włodarskiego i Marianny Bociańskiej
Marianna Bociańska urodziła się w mieście Granica, par. Regów (Wysokie Koło) w 1799 r., natomiast nastarszy odnaleziony syn tej pary to Łukasz Włodarkiewicz (ur. w 1818 r.).
Szacowane lata zawarcia małżeństwa: 1814-1818

Kalendarium
Końskowola - 1818 - dom nr 51
*Łukasz - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, zam. w Końskowoli, lat 33; m. Marianna Bocior

Włostowice - 1820 - Wólka Profecka, dom nr 32
*Brygida - o. Franciszek Włodarski, podleśniczy z Lasu Puławskiego, lat 40; m. Marianna Baciońska l. 32, (podpis Franciszka)

Końskowola - 1822 - Wronów, Karczma nr 1
*Wincenty - o. Franciszek Włodarski, strażnik lasu we wsi Wronowie, lat 38; m. Marianna Węgielska l. 21

Końskowola - 1824 - Wronów, dom Karczmy nr 1
* Józef - o. Franciszek Włodarkiewicz, strażnik lasu w Dobrach Jegomościa Czartoryskiego Senatora i Wojewody, lat 30; m. Marianna Bocion l. 22

Włostowice - 1826 - dom (brak danych)
* Zofia - o. Franciszek Włodarski, szynkarz, l. 40, m. Marianna Bocianówna

Włostowice - 1827- dom nr 97
zg. Zofia - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, m. Marianna Bocion

Włostowice - 1828 - dom nr 98
*Antoni - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, lat 42; m. Marianna Bocionówna

Włostowice - 1829 - dom nr 98
zg. Józef - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, lat 45; m. Marianna z Bociońskich

Włostowice - 1830 - dom nr 98
* Józef - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, l. 45, m. Marianna Bocionówna

Puławy - 1832 - dom nr 73
*Konstanty - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, l. 48, m. Marianna Bocionówna

Puławy - 1833 - dom nr 73
zg. Józef - o. Franciszek Włodarkiewicz trudniący się szynkiem, m. Marianna Bocion

Puławy - 1834 - dom nr 73
* Józef Stanisław - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, l. 50, m. Marianna Bocionówna

Puławy - 1836 - dom nr 73
zg. Józef - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, m. Marianna Bocion
* Marianna Wiktoria - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, l. 51, m. Marianna Bocianówna

Puławy - 1838 - ślub córki Brygidy- o. Franciszek Włodarski a. Włodarkiewicz (sic!) jest rzeźnikiem i mieszka z Marianną w Puławach

Puławy - 1840 - dom nr 73
* Józefa Marianna - o. Franciszek Włodarkiewicz, szynkarz, l. 55 m. Marianna Bocian

Radom - 1841 - ślub syna Łukasza Włodarkiewicza - Franciszek i Marianna mieszkają w Puławach

Sieciechów - 1842 - ślub syna Wincentego Włodarkiewicza - Franciszek i Marianna są rybakami z Puław

Puławy - 1843 - dom nr 73
*Elżbieta Antonina -o. Franciszek Włodarkiewicz, handlarz, l. 57, m. Marianna Bocian

Włostowice - 1850 - ślub syna Antoniego Włodarkiewicza - rodzice są rybakami i mieszkają w Nowej Aleksandrii (Puławach)

Wąwolnica - 1852 - ślub syna Konstantego Włodarkiewicz - rodzice z Nowej Aleksandrii (Puław)

Włostowice - 1855 - zg. Marianny Włodarkiewicz, żony Franciszka

Włostowice - luty 1858 - ślub córki Józefy Marianny - ojciec szynkarz, wdowiec

Włostowice- marzec 1858 - dom nr 73
zm. Franciszek Włodarkiewicz, wdowiec, właściciel domu, szynkarz, lat 73, rodem z Krotoszyna Księstwa Poznańskiego

Co zrobiłam
Aktu ślubu szukałam w wielu parafiach AD Lublin i Radom (także niezindeksowanych), w dostępnych w sieci bazach indeksów (także dla Wielkopolski), szukałam jakiegoś zaczepienia w aktach leśników - też bez rezultatu.
Spisów ludności z tego okresu dla Końskowoli i Puław nie ma. Zachowały się akta miasta Końskowoli, ale sprzed XIX w., dla Puław brak.
Szukałam Włodarskich, Włodarkiewiczów, Włodarzy, Włodarczyków i wiele innych odmian...
Przeglądałam też zdigitalizowaną prasę.
Jeśli chodzi o Krotoszyn, w Genetece jest rodzina Włodarzy, ale indeks dotyczy Franciszki *1787 (mam skan tego aktu, na marginesie widnieje Francisca, nie wykluczam jednak błędu spisującego akt).
Akt ślubu wiele by wyjaśnił...

Może macie jeszcze jakiś pomysł, jak go odnaleźć? A może ktoś widzi jakieś powiązania rodzinne?
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i pomysły - czuję przez skórę, że ten akt gdzieś jest, ale jakoś dotrzeć do niego ciężko, jak to zwykle z naszymi "biedami" bywa...:)

Pozdrawiam świątecznie

Aneta
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 14:21 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dzień dobry Janko :)

dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem.
Twoje rady są oczywiście niezwykle cenne!

Nie pisałam o tym w pierwszym poście, bo już nie chciałam zbytnio go wydłużać, ale oczywiście - zarówno rodzeństwo, jak i świadków pojawiających się na uroczystościach, wydaje mi się - mocno już prześwietliłam.
Tomasz ożenił się z Łucją w parafii Wysokie Koło (miejsce urodzenia Marianny), a następnie spotykamy go w nieodległej parafii Oleksów, gdzie w roku 1821 żeni się po raz drugi. W tym czasie Marianna jest już mężatką.

Jeśli chodzi o matkę Marianny - Juliannę, to po śmierci mojego przodka a jej męża - Jana Bociańskiego, wychodzi ponownie za mąż za Wojciecha Węgielskiego, z którym ma jeszcze trójkę dzieci.

W Oleksowie pojawia się i drugi brat Marianny - Antoni Bociański, który żeni się z wdową Przybylską.

Wysokie Koło i Oleksów przejrzałam po kilka razy. To samo Końskowolę i Puławy.
Wydawałoby się, że ślub powinien był mieć miejsce w Wysokim Kole, ale wg mnie Marianna jako panna wyjechała z domu na służbę i zapewne gdzieś w terenie poznała Franciszka...

Przeglądu "akt po akcie" przyznaję - jeszcze nie robiłam - tę najmużdniejszą czynność pozostawiam na sam koniec, jak inne możliwości zawiodą, ale masz rację - takie śledzwo przynosi niebywałe rezultaty niekiedy :)

Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Ostatnio zmieniony pt 25 gru 2020, 12:26 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 14:20 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

z pozametrykalnych ew. notariat i cechowe (rzeźnikiem był) do przejrzenia
z rodzinnych aktów: nie byli chrzestnymi, świadkami jak rozumiem (u rodzeństwa, stryjecznych etc)
a inna bliska rodzina świadkowała sobie?
Nie byli - typowo, czy nie byli , a pozostali "byli/bywali"?

rozumiem, że AM sam w sobie byłby zdobyczą, ale głównie chodzi o ten Krotoszyn tj jego potwierdzenie np aneksem przy M?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Janiszewska_Janka pisze:A co z nową rodziną matki i tego Węgielskiego? Zakładałam, że matka pozostała wdową bo nie wiedziałam nic o jej ślubie i nadal nie piszesz kiedy wyszła za mąż oraz jakiej profesji był ten jej drugi mąż. W tamtych latach panny tak sobie nie jechały w nieznane i ktoś musiał im tę służbę załatwić. Miałam tak w Warszawie gdzie lądowały wdowy lub panny sieroty, ale okazywało się, że tam już była rodzina, która im pracę służącej załatwiła.
Masz Anetko dobre przeczucie, że to można znaleźć, ale nie jest łatwo.
A znalazłaś gdzieś wcześniejsze losy Franciszka na tym terenie? Ciekawe kiedy się tam pojawił jako karczmarz ;lub strażnik lasu, to dobra czartoryskich jak pisałaś.

Janka
Janko,

zakładam, że Julianna wyszła za mąż za Wojciecha Węgielskiego w Regowie (Wysokim Kole), jednak tego nie potwierdzę, bowiem na FS nie ma akt z interesującego mnie okresu. Trzech synów Węgielskich - Michał, Stanisław i Józef urodzili się w okresie 1805-1810. O Wojciechu chyba niczego nie znalazłam - nie pamiętam na tę chwilę.
A propos Czartoryskich, przypomniał mi się mój stary wątek:
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... kich.phtml
Muszę jeszcze pogrzebać od tej strony....

Odnośnie śladów Franciszka, pierwszy trop to urodzenie Łukasza w 1818 r., ale chyba poprzeglądam na spokojnie jeszcze raz Końskowolę i Puławy - może gdzieś objawi się mój przodek...:)

Odpowiadając Włodkowi - świadków przejrzałam, byli to najczęściej obcy, służba dworska, z krewnych to Bociańscy gdzieś się przewijali, ale o nich pisałam, że siedzieli albo w Regowie, Oleksowie albo okolicach. Przewijali się też w Puławach przed 1818 r., ale nie znalazłam związku i ich tropem nigdzie nie dotarłam.
Cechu rzeźniczego nie brałam pod uwagę - raptem jest o tym zajęciu jedna wzmianka. Franciszek był szynkarzem, może posiadał swoją karczmę, a za młodu chodził po lesie :), ale dzięki za podpowiedzi!

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale chodzi przede wszystkim o rodzeństwo i rodziców Franciszka- tak? to jest główny cel?

To ew. jeszcze Krotoszyński "majątkowe po rodzicach" - może coś i potwierdzenie Franciszka w nich będzie. Nie tylko jego urodzenia, ale na okres zgonu/sprawy po rodzicu/rodzicach
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Rozumiem, ale nie będąc pewną metryki urodzenia Franciszka (znalazłam jedynie Franciszkę Włodarz), nie mam żadnych informacji o rodzeństwie Franciszka.

Przeglądam różnych znalezionych Wlodarskich a. Włodarkiewiczów, ale póki co, rodem z Krotoszyna żaden się nie pojawił, więc nie jest z tym łatwo, niestety....
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a rodzice Franciszki to mieszczanie?
bo Krotoszyńskich cechowych i innych naprawdę dużo

no i czy jest jedna księga chrztów z tego okresu?
mi się wieloletnia zagadka wyjaśniła dość banalnie
chrzest był w dwóch księgach odnotowanych prowadzonych na zakładkę przez parę lat
Opierałem się na jednej (czasy mikroflmów:) wynik- kolejne alternatywne scenariusze (czyli razy cztery istniejące), tymczasem niezgodność imienia matki wyjaśniona został poprawką naniesioną..ale w tym drugim zapisie, drugiej księdze chrztów. Pierwsza (starsza z tych zazębiających się) została w pierwotnej formie - z błędem co do imienia matki.

Bazowy scenariusz do tego Krotoszyna: jeśli Franciszek nie brał metryki do ślubu, posłużył się aktem znania, to nikt do "Franciszki " nie zaglądał, nie miał po co. I zostało.

no i
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ser ... rii=482262
co bywa pomocna i w kolejnym pokoleniu, a nawet czasem dwóch
mi przez jednostkę 460 coś się wyjaśniło:)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Włodku,

akt - po prawej, pierwszy od góry:
https://ibb.co/gFMw26L

Sprawdzałam różne typy ksiąg, jeśli były dostępne.
Ten Twój link coś zawisł i się nie otwiera...

Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

11/1300 Sąd Ziemski w Krotoszynie
seria 2

sam zapis - niejednoznaczny , nie tak "am" jak w tym 10 marca
ale to nie Krotoszyn - Krotoszyn sensu stricto, raczej w cechowych rodziców nie będzie..może rodzeństwo (inne dzieci Tomasza i Franciszki)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Też mam wątpliwości co do treści, no ale na marginesie to już raczej Franciszka...
Dzięki za zespół - pooglądam...

a.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 14:19 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dziękuję Ci, Janko :)

przejrzałam ponownie Oleksów - jakoś umknął mi mały szczegół - Franciszek Włodarski raz pojawia się w tej parafii - jako świadek do zgłoszenia urodzenia dziecka Antoniego Bociańskiego (brata Marianny). Jednak jest to już rok 1818, kiedy wiemy, że Franciszek zamieszkuje z Marianną w Końskowoli.
Akt nr 4:
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 190&y=1544
Póki co, wcześniejszego śladu niż rok 1818 nie odnalazłam, ale nie tracę nadziei :)

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”