Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Witam!

Skoro nie potyrafisz poprawnie zgłosić błędów, to nie oczekuj efektów. Nie ma "Genetyki". Jest "Geneteka". Zamiast wysyłać na adres ogólny geneteki zgłaszaj błędy za pomocą formularza, lub pisz do administratora regionu.
Nie oczekuj natychmiastowych poprawek. Administratorzy to wolontariusze. Wprowadzają zmiany w wolnym czasie.

Pozdrawiam
Gocha_D
Awatar użytkownika
Krystyna_Domańska

Administrator Geneteki
Tytan

Błędy w "Genetyka" - genetyka.genealodzy.pl

Post autor: Krystyna_Domańska »

Dzień dobry !
Do zgłaszania poprawek jest odpowiedni formularz ,który znajduję się przy każdej zindeksowanej miejscowości .
ZGŁOŚ POPRAWKĘ , bardzo proszę zapoznać się instrukcją indeksowania przed wysłaniem ponieważ nie wszystkie są uwzględniane .
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... Q/viewform
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Błędy w "Genetyka" - genetyka.genealodzy.pl

Post autor: jerkre »

Gdybym nie zgłaszał przez Formularz to nie byłoby sprawy.
Indeksy nie są dla mnie, ja mam poprawnie wprowadzone w swoim drzewku.
Z zasobów korzysta wiele osób a błędy im nie pomagają .
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ewa_marciniak »

Podpisuję się.
4 gru 2020 wysłałam (kontrolnie, czy wprowadzanie poprawek działa) przez formularz jedną poprawkę z par. św. Mikołaja we Lwowie. Jest jak było "ch" zamiast "h". Może to mało i nie zasługuje na ingerencję?

(Nowe indeksy z terenu Ukrainy wysłane 9 gru i następne 13 gru też nie zostały uwzględnione.)

Wobec tego zaprzestałam wysyłania czegokolwiek, mimo że górka rośnie.

Ewa
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Witaj Ewo!

Czy wysyłasz indeksy z Ukrainy na adres boguslaw.gadecki[AT]genealodzy.pl? Pisałaś, że współpracowałaś z Czarkiem a on zrezygnował z administrowania.

Indeksy z Ukrainy były dodawane 12, 18, 19 i 21 grudnia, więc Twoje chyba nie dotarły.

Pozdrawiam
Gocha_D

moderacja (elgra) Proszę nie podawać w jawnej postaci adresów e-mail w wątkach na Forum > Regulamin
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

I ja się podpiszę.

Poprawek nie sprawdzałam, więc nie wiem, czy wprowadzono.

Moja górka indeksów z Ukrainy też leży odłogiem. Nie wysyłam, bo nie wiem gdzie.
Wiadomości wysłane 5.12 i 26.12.
Zero odpowiedzi.

P.S
Gocha, moje też nie dotarły?
Czarek adminem Ukrainy nie jest od dawna (ja też z nim współpracowałam, nie tylko w zakresie Ukrainy i chyba się nawet lubiliśmy, taką mam nadzieję przynajmniej ). Wiem, na jaki adres wysyła się indeksy.

Bogdana proszę o kontakt. Też się (chyba) lubimy.
I naprawdę nie mam chęci tłumaczyć anonimowej osobie (nie wiem, kto teraz obsługuje adres ogólny) o co chodzi z moimi indeksami, i czemu jest inaczej a nie jak zwykle.
Nie wnikając, publicznie, w szczegóły :(I nie ma to nic wspólnego z zasadami indeksowania, żeby nie było niepotrzebnych komentarzy :(
Pozdrawiam, Magdalena
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Gocha_D pisze:Witaj Ewo!

Czy wysyłasz indeksy z Ukrainy na adres boguslaw.gadecki[AT]genealodzy.pl? Pisałaś, że współpracowałaś z Czarkiem a on zrezygnował z administrowania.

Indeksy z Ukrainy były dodawane 12, 18, 19 i 21 grudnia, więc Twoje chyba nie dotarły.

Pozdrawiam
Gocha_D
Z wrażenia sprawdziłam. Wysłałam na adres boguslaw.gadecki[AT]genealodzy.pl

Może powinnam sama się domyśleć, że umieszczane są tylko te indeksy, które zostały wcześniej zarezerwowane przez indeksującego. Moje nie były, ani przeze mnie, ani przez kogokolwiek innego. Sprawdzałam w dniu wysłania. Szkoda, że po pierwszej wysyłce nikt mi nie odpisał jednym zdaniem o co chodzi.

Pozdr. Ewa

moderacja (elgra) Proszę nie podawać w jawnej postaci adresów e-mail w wątkach na Forum > Regulamin
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

Bogusław zrezygnował z administracji. Jest już nowy administrator dla Ukrainy, ale czeka jeszcze na nadanie odpowiednich dostępów. Na razie wszystkie indeksy z Ukrainy przesyłajcie na ogólny adres geneteka (małpa) genealodzy.pl.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Michale, dzięki za informację ( z Tobą też, swego czasu, współpracowałam).
Ja poczekam . Mnie jest potrzebna osoba, nie anonimowy mail.
W tle, niestety, covid :(
Ostatnio zmieniony śr 30 gru 2020, 23:54 przez magda_lena, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Magdalena
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Dobrze się dowiedzieć. Dziękuję. Poczekam na nowego admina.

Swoją drogą, adres do Bogusława jeszcze działa?

Ewa Marciniak
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

2020/12/26 35,0
2020/12/31 35,1

więc może (a propos wróżenia, pytania Tomka) początek 2023?
choć to bardzo dziwnie szybko:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

Tak się zastanawiam, czy nie byłoby prościej, gdyby indeksy wysyłać na adresy powiązane z obszarami, np. tak, jak jest dla mazowieckiego: geneteka.mazowieckie.
Wtedy niezależnie od tego, kto administruje obszarem, i czy robi to w zastępstwie, czy na dłużej, adres do wysyłania indeksów byłby ten sam. A "bardziej prywatne" maile adminów mogłyby służyć właśnie do wyjaśniania pewnych kwestii.
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

bazie pisze:Tak się zastanawiam, czy nie byłoby prościej, gdyby indeksy wysyłać na adresy powiązane z obszarami, np. tak, jak jest dla mazowieckiego: geneteka.mazowieckie.
Wtedy niezależnie od tego, kto administruje obszarem, i czy robi to w zastępstwie, czy na dłużej, adres do wysyłania indeksów byłby ten sam. A "bardziej prywatne" maile adminów mogłyby służyć właśnie do wyjaśniania pewnych kwestii.
Pomijając skrzynkę główną zaczynaliśmy od skrzynek "osobowych", bo jedna osoba była administratorem wielu regionów. Z czasem, z przyrostem administratorów przydzielonych tylko do jednego regionu, zaczęliśmy tworzyć skrzynki dla regionów (od największych: mazowieckie, łódzkie), bo jak się admin zmieni, to nowemu dużo łatwiej kontynuować pracę, a i indeksujący nie muszą się zastanawiać kto obecnie jest adminem. Z drugiej strony nadal część administratorów ma po kilka regionów, dlatego zdecydowanie wygodniej i efektywniej działa się na jednej skrzynce osobowej. Ja obecnie "skaczę' między trzema skrzynkami i jest to uciążliwe.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
bazie

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bazie »

Teoretycznie (nie wiem, czy to jest technicznie wykonalne w poczcie @genealodzy.pl) adresy "wojewódzkie" czy też "obszarowe" mogłyby być tylko "aliasami" widocznymi na zewnątrz, a w ramach serwera byłoby to rozsyłane już do właściwych osób. Albo można na tych adresach założyć automatyczne "forwardy" do odpowiednich adresów osobowych.
--
BaZie - Bartłomiej Zieliński
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Zmiana administratorów

ZMIANA ADMINISTRATORÓW!

Witam,
Nastąpiły dwie zmiany wśród administratorów:
- Konrad Mierzwa zastąpił Bogusława Gadeckiego na stanowisku administratora Ukrainy (adres do korespondencji Konrada dla Ukrainy taki sam jak dla podkarpackiego, tj. geneteka.podkarpackie (a) genealodzy.pl),
- Marcin Dobrzyński został nowym administratorem województwa mazowieckiego (adres do korespondencji taki jak zawsze: geneteka.mazowieckie (a) genealodzy.pl, do czasu zakończenia szkolenia Marcina, ja będę jeszcze wisiał na tej skrzynce;).

Jeśli ktoś wysłał indeksy z Ukrainy na skrzynkę Bogusława i indeksy cały czas nie zostały dodane do geneteki, proszę o ich powtórne przesłanie do Konrada.
Pozdrawiam,
Michał
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”