Poszukuję Sobolewskich i Lenczewskich z Białegostoku

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sobolewski

Post autor: Sobolewski »

Poszukuję informacji na temat rodzin Sobolewski i Lenczewski z Białegostoku. Mój dziadek Władysław Sobolewski i babcia Leokadia Lenczewska
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Leokadia to zapewne potomkini Samotyja Lenczewskich z Leńc k. Tykocina. Kilka tych rodzin osiadło w Białymstoku. Niestety odnotowywałem tylko mężczyzn (XIX-XX w.)
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

A konkretniej jakich informacji?. W 2002 roku (wiadomo to na podstawie PESEL) w Białymstoku mieszkało 460 Sobolewskich i 147 Lenczewskich. Od dawna mieszkam w Białymstoku i z wieloma się stykałem. Ale same imiona to żadna wskazówka do szukania. Na tej podstawie mogą to być np. (dla mnie osobiście nieznani) a wyszukani poprzez Szwa pracownicy KW PZPR w Białymstoku Władysław i Leokadia Sobolewscy
https://www.szukajwarchiwach.pl/4/1070/ ... bJednostka.
https://www.szukajwarchiwach.pl/search? ... 3A4&order=
W AP w Białymstoku są akta osobowe Trafiony? Byłby to fart niezwykły.
Sobolewski

Post autor: Sobolewski »

Dziękuje, z tego co wiem dziadkowie nie nalezeli do partii, Władysław Sobolewski ur 28.09.1895-zm 9.04.1973 w Gdańsku, Leokadia Lenczewska 1908-28.12.1962 zm. Białystok, siostra Maria Lenczewska brak danych, Brat Staniław (Stanley) wyjechał do USA, dziecko Władysława i Leokadii to mój ojciec Leon ur 10.01.1932 w Białymstoku (być może parafia Sw.Rocha, ojciec o tym kościele wspominał), szukam jakichkolwiek danych, pradziadków itp,Z góry dziękuję za pomoc
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Tu Białystok rz-k, można szukać
https://szukajwarchiwach.pl/4/930/0/-#tabJednostki
w skorowidzu urodzeń (także pod tym linkiem) nie znalazłem Władysława w 1895 ani 1896
ale oba nazwiska w skorowidzu występują
Chyba najlepiej byłoby wystąpić o odpisy aktów zgonu obojga (Władysława i Marii)
sobol2222

Sympatyk

Post autor: sobol2222 »

Wśród moich przodków występują: Leokadia Lenczewska ur. 1908, jej siostra Maria ur. 1905 i jej brat Stanisław ur. 1895. Ich ojcem był Jan Lenczewski ur. 15 maja 1861. Matką Leokadii i Marii była Emilia Zubrzycka, natomiast matką Stanisława prawdopodobnie była pierwsza żona Jana - Aniela nn.
W/w urodzili się w Leńcach koło Bialegostoku.
Być może to i Twoja rodzina.

Grzegorz Sobolewski
wojciechowicz

Sympatyk

Post autor: wojciechowicz »

Witam
Żoną mojego stryja Konstantego była Zofia Lenczewska Samotyj córka Zenona Lenczewskiego Samotyja 1891-1973 właściciela majątku Małyszki w okolicy Miadzioła
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”