Jeszcze raz dziękuję
Basia S
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jako że korzenie po Pechinach/Pekinach mamy wspólne, to potwierdzam prawie wszystko j.w. Z małym wyjątkiem: ów Pierre nie był stolarzem, lecz majstrem ciesielskim (czyli jakby ówczesnym budowlańcem). I Autorka wpisu dobrze o tym wie, zarówno z własnych dociekań, jak i mojej z Nią korespondencji.sbasiacz pisze:odświeżam temat:
- nie znalazłam aktu zgonu Małgorzaty Pekin zd. Zaleskiej (przeszukałam parafię Czerwonka Liwska, tam w 1827r. zmarł jej mąż Piotr
- nie znalazłam ślubu wdowy, szukałam również po imieniu, wśród znalezionych Małgorzat brak tej właściwej,
- przeszukałam również Pniewnik, być może zmarła w Kamieńczyku w czasach jakiejś epidemii, brakuje zgonów tej parafii z lat 1850-1855 a tam hipotetycznie zmarł mój bezpośredni Ferdynand Jarząbek, żonaty z córką Małgorzaty, Marianną, która wraca sama z jednym tylko dzieckiem Adamem (mój prapradziadek) z Kamieńczyka do Kamionnej i tu umiera 28.12.1855r.
Moje Jarząbki znikają z ksiąg Kamionnej i pojawiają się w Pniewniku, Adamem zaopiekowała się ciotka Dorota (to on zgłasza jej zgon w 1885r.)
- Nie znalazłam też aktu chrztu Marianny, przeszukałam wszystkie parafie, w których występuje wieś "Nowa wieś" w powiatach wołomińskim, mińskim, węgrowskim, sokołowskim,
pisałam do AP Siedlce - nie ma alegat do ślubu Marianny i Ferdynanda
- doszłam do wniosku, że ksiądz w Pniewniku nie wpisał tego aktu do księgi, bo to najbliższa parafia, do parafii ślubu w Kamionnej, w której występuje taka wieś.
- nie mogę znaleźć chrztu Doroty w parafii Kopcie, bo nie ma tych lat nigdzie, tylko w parafii (przed 1810r.)
tam być może był też ślub Piotra i Małgorzaty (w Czerwonce nie ma)
- zlokalizowałam wszystkich świadków z aktu ślubu Doroty z Klemensem Świętochowskim i doszłam do wniosku, że Małgorzata prawdopodobnie była córka Kazimierza Ostasza Zaleskiego i Barbary z Osińskich,
w p.Czerwonka Liwska znajduje się akt chrztu z 10.07.1781 jedynej Małgorzaty Zaleskiej, ur w Skarżynie
- nie ruszyłam w sprawie cechu stolarskiego, w którym mógłby być zarejestrowany Pierre Pechin,
wśród pamiątek rodzinnych mam stary drewniany hebel z wyrytą literą A, przypuszczam, że to hebel Adama wnuka Piotra Pechina, może odziedziczył go po dziadku?
edit:
Małgorzata musiała umrzeć przed 1839, bo w tym roku jej syn Leon żeni się z Teofilą Roguską w Czerwonce Liwskiej i już jest sierotą.