Darku,Piotrowski_Dariusz_1967 pisze:Czy ktoś próbował napisać do FS , aby w dobie pandemii i zamknięcia CHR , odblokowali dostęp do wszystkich lub wskazanych "zakluczykowanych" filmów ?
Darek
Od wielu miesięcy na stronie fs pojawia się komunikat następującej treści:
Ze względu na zobowiązania wynikające z podpisanych umów FamilySearch nie może zaoferować rozszerzenia dostępu do dokumentów historycznych, które są dostępne w centrach historii rodziny i powiązanych bibliotekach, pomimo czasowego zamknięcia tych obiektów. Przepraszamy za niedogodności związane ze środkami ostrożności dotyczącymi COVID-19.
Aneto,
Klasycznym dla mnie przykładem jest zablokowanie filmu
7543416 czyli rocznika 1838 (częściowo 1837 i 1839) z dekanatu grodzieńskiego. Szczęśliwie ktoś (nie wiem czy mogę podać kto, więc nie podaję) jak tylko pojawił się dekanat grodzieński ściągał co się dało i mogłem zindeksować M z parafii Krynki z 1838. Piszę to, bo komuś się może wydawać, że to bajki, że udostępnienia nie było kiedyś i nic się nie zmieniło a komuś się wydaje, że było dostępne (nie mam na myśli Ciebie, bo wiem jak fs śledzisz i sprawy znasz).
Czy ta konkretna zmiana wynikła z umowy ? No dziwna to byłaby umowa, publikujcie sobie 1798-1864 za wyjątkiem jednego wyjątku. Nawet nie rocznika, bo tu po kawałku dwa roczniki ciachnięto i jeden cały. Logika jakaś ? Moim zdaniem prędzej ktoś przypadkiem zablokował. Ile jeszcze takich przypadków ?
edit
Taka ciekawostka dodatkowa, film o nr 7543417 czyli następny nie istnieje w ogóle. więc może jednak wycinano coś w większej skali (numery filmów od ..... do...... i ciapnięto też ten)