Dzień dobry,
Podczas moich poszukiwań aktu metrykalnego odbiłem się od brakujących archiwów metrykalnych, lata 1909-1912, wyznanie mojżeszowe, Zelów. USC przekazują archiwa po 100 latach do lokalnych oddziałów państwowych archiwów. W moim przypadku Piotrków Trybunalski nie otrzymał archiwów z USC za te lata - potwierdzone z niezwykle pomocnym zespołem archiwum (jeszcze raz dziękuję!) oraz z www.szukajwarchiwach.gov.pl.
Jakie macie pomysły na to gdzie jeszcze można próbować szczęścia, w przypadku takich archiwalnych "dziur" w latach, w kontekście akt metrykalnych?
Dziękuję za Wasze odpowiedzi,
Piotr
Brakujące lata metryk
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Brakujące lata metryk
zainteresować się pozametrykalnymi źródłami?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Kostkowski

Brakujące lata metryk
Przede wszystkim proszę pytać w USC, ale nie przypadkowego "załatwiacza interesantów" lecz osobę kompetentną (może kierownika lub starego pracownika) czy te akta w ogóle były. Jeśli były to kiedy i komu zostały przekazane.
1. Księga mogła być w złym stanie i AP jej nie przyjęło, bo USC ma obowiązek przekazania do AP ksiąg w dobrym stanie. Mógł USC przesłać zniszczoną księgę do konserwacji i oprawy.
2. Księga może leżeć w szafie USC, do której urzędnik nie zagląda, a kierownika nie ma. Znam cztery takie przypadki i mogę je podać (ale nie tu), jeden z lubelskiego, trzy z trzech różnych USC ze świętokrzyskiego.
1. Księga mogła być w złym stanie i AP jej nie przyjęło, bo USC ma obowiązek przekazania do AP ksiąg w dobrym stanie. Mógł USC przesłać zniszczoną księgę do konserwacji i oprawy.
2. Księga może leżeć w szafie USC, do której urzędnik nie zagląda, a kierownika nie ma. Znam cztery takie przypadki i mogę je podać (ale nie tu), jeden z lubelskiego, trzy z trzech różnych USC ze świętokrzyskiego.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Władysław Edward Kostkowski