Do Zygfryda:
Długo bym pisał wszystko to, co by Pana interesowało. Prościej zamieścić link do odpowiedniej strony. Nasi ostatni wspólni przodkowie urodzili się około 1740 roku w Przytkowicach. Przyjemnej lektury
Do Aldony:
Niestety w mojej bazie nie ma Przytkowskich (i form obocznych). Pod koniec XIX wieku Przytkowice należały do Witowskich i ich akta mam spisane.
Witaj
Czy mógłbyś sprawdzić czy wśród Brzezińskich nie ma Walentego urodzonego około roku 1800, później męża Franciszki? Mieli syna Franciszka około 1830 roku.
Michał
Z powyższego wykazu bardzo proszę o informacje dotyczące nazwisk
Grabowski - 2
Kania - 7
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
w latach 1863-76 urodziło się 7 dzieci małżeństwu Józefa Kanii (syn Michała i Marii Nosol) i Wiktorii Stefańskiej/Stefaniak (córka Macieja i Marii Mazurkiewicz). Imiona dzieci kolejno: Katarzyna, Maria, Jan, Magdalena, Anna, Wojciech i ponownie Katarzyna.
Odnośnie nazwiska Grabowski:
Małżeństwo Franciszka Grabowskiego (syn Stanisława i Katarzyny Dudek) oraz Heleny Gaczorek (córka Jakuba i Anny Zakrzewskiej) miało dwoje dzieci: 1929 Józef i 1933 Franciszek.
Dobrychemik - bardzo dziękuję za sprawdzenie. Przepraszam, że z takim opóźnieniem. Nie jestem zaskoczona, chociaż zawsze się ma jakiś przebłysk nadziei, że ktoś się jednak zawieruszył i został.-) Przypkowscy/Przytkowscy poprzenosili się z czasem do Kłobucka, Częstochowy i Jędrzejowa, a potem dalej (już w liniach żeńskich do Sędziszowa), a część w ogóle za granice kraju.
Czy jest mi Pan w stanie pomóc ?
Chodzi o występowanie nazwiska Kucharczyk osób pochodzących z miejscowości Kossowa lub Chrząstowice, a osiedlonych w parafii Przytkowice.
Bardzo prosze o pomoc w odszukaniu aktu rodziny Uniwersal
Co wiem Tomasz Uniwersal urodzil sie 20.12 1879 i zmarl 20.3. 1959 jego zona to Zofia (moze Heszko lub Fedorczyk)
Tomasza rodzice to Jozef i Katarzyna. (nazwisko nie bylo podane w akcie zgonu Tomasza)
Mozliwe ze Katarzyny nazwisko bylo Sarapata
sitech83 pisze:Czy jest mi Pan w stanie pomóc ?
Chodzi o występowanie nazwiska Kucharczyk osób pochodzących z miejscowości Kossowa lub Chrząstowice, a osiedlonych w parafii Przytkowice.
Znalazłem tylko jeden wpis z osobą pochodzącą z Chrząstowic:
ślub 1899-007
12.09.1899
on: Joachim Meres, 23 lata, z Chrząstowice dom 24, rodzice Wojciech Meres i Maria Woźniczka
ona: Anna Góralczyk, 19 lat, rodzice Jakub Góralczyk i Tekla Drwal
=============================================
A teraz odpowiedź dla @Polkownik:
Znalazłem ją:
Maria Rudecka
U 1839-035
Data urodzenia: 18.11.1839
Data chrztu: 19.11.1839
Dom 62
Ojciec nieznany (dziecko nieślubne)
Matka: Maria Rudecka (tak, to nie błąd)
Dziadkowie: Bartłomiej Rudecki i Katarzyna Cęcek
To przy okazji jeszcze o tych dziadkach:
Bartłomiej ur. ok. 1792, Katarzyna ur. ok. 1796. Ślub wzięli 16.02.1814.
Ich dzieci:
- Maria 15.05.1817
- Katarzyna 20.10.1819
- Jan 14.11.1821
- Zofia 30.10.1823
- Kunegunda 15.04.1826
- Wawrzyniec 05.08.1828
- Jakub 14.07.1830
- Teresa 06.05.1833
==========================================
Odpowiedź dla @Sylwii_Uniwersal:
Niestety w Przytkowicach nie ma wzmianki na temat Tomasza Uniwersała.