Tajemniczy Mateusz z Dąbrowy / Kołbieli / Rudzienka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 7 times
- Kaczmarek_Aneta

Hej Petrus,
cóż...mogę tylko potwierdzić swoją hipotezę z 19 grudnia - dziecku nadano imię Maciej na cześć św. Maciej Apostoła.
Czy jest to późniejszy Mateusz i Twój przodek? Tego w oparciu o ten akt trudno, moim zdaniem, dowieść.
Czy chrzestni z tego aktu przewijają się gdzieś w aktach dotyczących rodziny Mateusza?
Czy był jakiś Maciej Mańkowski? Przejrzałeś akta zgonów?
Pozdrawiam
Aneta
cóż...mogę tylko potwierdzić swoją hipotezę z 19 grudnia - dziecku nadano imię Maciej na cześć św. Maciej Apostoła.
Czy jest to późniejszy Mateusz i Twój przodek? Tego w oparciu o ten akt trudno, moim zdaniem, dowieść.
Czy chrzestni z tego aktu przewijają się gdzieś w aktach dotyczących rodziny Mateusza?
Czy był jakiś Maciej Mańkowski? Przejrzałeś akta zgonów?
Pozdrawiam
Aneta
Ave,
No właśnie zapodałem ci ten akt, bo sam jeszcze nie dostałem jego tłumaczenia, a patrząc swoim amatorskim okiem, nie mogłem rozszyfrować nazwisk i zawodów chrzestnych. Jak brzmiały ich nazwiska?
Macieja Mańkowskiego nie było ani jednego.
I jeszcze jedno - przypomniał mi się twój wpis do Geneteki z 1791, akt chrztu Tomasza Markowskiego. To było rok przed ślubem Matiego. Nie wykluczam, że mógł on tam być ojcem chrzestnym! Masz go pod ręką? Jeśli nie, to jeszcze raz uderzę do pana Jacka po ten akt.
No właśnie zapodałem ci ten akt, bo sam jeszcze nie dostałem jego tłumaczenia, a patrząc swoim amatorskim okiem, nie mogłem rozszyfrować nazwisk i zawodów chrzestnych. Jak brzmiały ich nazwiska?
Macieja Mańkowskiego nie było ani jednego.
I jeszcze jedno - przypomniał mi się twój wpis do Geneteki z 1791, akt chrztu Tomasza Markowskiego. To było rok przed ślubem Matiego. Nie wykluczam, że mógł on tam być ojcem chrzestnym! Masz go pod ręką? Jeśli nie, to jeszcze raz uderzę do pana Jacka po ten akt.
- Kaczmarek_Aneta

- Kaczmarek_Aneta

- Kaczmarek_Aneta

To jest jakaś większa zagadka, bo widzę właśnie, że rodzicami chrzestnymi Wawrzyńca (1809-11), czyli syna, który urodził się osiem miesięcy po śmierci Matiego, byli... Stanisław Janiszewski i Rozalia Domaszewska (?). Nie da się opędzić od wrażenia, że to ci sami ludzie, ona już zamężna z kimś innym, stąd inne nazwisko.
- Kaczmarek_Aneta